Publicat: 23 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

Un ziarist cunoscut face o anchetă în legătură cu un politician corupt. Găsește cu greu dovezi, oamenii se feresc să vorbească, speriați. Ziaristul însuși e urmărit, agresat, intimidat, se încearcă arestarea lui, punându-i-se în cârcă uciderea uneia dintre surse. Politicianul are sprijinitori inclusiv în poliție, unde tabere adverse luptă pentru putere.

Și în timpul acesta are loc la Gurile Dunării cea mai mare captură de droguri – două tone.

Intervin mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, care descâlcesc cât de cât ițele.

Autorul își avertizează cititorii: Orice legătură cu persoane sau personalități în viață este absolut întâmplătoare. Dar nu te poți gândi că aproape zi de zi mass media informează despre situații asemănătoare: politicieni corupți, poliție ineficientă și părtinitoare, explozie a traficului cu droguri. Prin urmare, o carte de strictă actualitate, cu un text trepidant.

Unul dintre comentatorii cărților autoului, George Arion, el însuși autor de romane polițiste, scrie pe coperta a patra: „Cărțile polițiste ale lui Stelian Țurlea oferă o imagine parțială a creației sale de prozator. Dar intențiile sale sunt limpezi – scriitorul dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim. Atunci când opera va fi gata, vom avea în fața ochilor o imagine complexă și tulburătoare a vremurilor noastre, deloc edulcorată, din moment ce în fiecare zi se întâlnesc emblemele fărădelegii – trafic de droguri și de carne vie, corupție la cele mai înalt nivel, șantaj, asasinate, și multă, multă minciună.”

Născut în 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și cinci de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003),  Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

Romanul va fi lansat astăzi, 23 noiembrie, la ora 12, la Târgul de Carte Gaudeamus. Va vorbi Tudor Călin Zarojanu.

 

 

Stelian Țurlea – Înnebunește-i. Crime Scene Press. 126 pag.

 

                                     

Topic: 

Format: