27 octombrie 2021

O carte pe zi:„Rendez-vous la Happy Hour” de Stelian Țurlea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„de unde naiba le tot scoți, omule? o să fiu întrebat, de parcă toți curioșii n-ar trăi în aceeași lume cu mine

Un nou roman de Stelian Țurlea, subintitulat „puzzle polițist”.

Mai țineți minte că nu o dată, ci de mai multe ori, bucureștenii s-au trezit într-o atmosferă îmbâcsită, poluată, aerul era irespirabil, la marginea orașului ploua cu funingine? Cineva arsese deșeuri toxice aduse de pe alte meleaguri. Altcineva se implicase în aducerea lor pentru câștigurile fabuloase. Poliția investighează, fără prea mare zel. Iar un ziarist scormone după adevăr, descoperă rețele de traficanți, încrengături între afaceriști dubioși și oameni politici, izbucnește scandalul.

Personaje pe care le cunoașteți din precedente romane, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, dar și ziaristul Sorin Năstase revin în scenă să facă lumină.

Jana Balacciu Matei scrie, pe coperta a patra a cărții:

„Obsesii mai vechi și amenințări prezente, dialoguri (multe, și de o prospețime lingvistică încântătoare), confesiuni niciodată terminate, personaje mai vechi (nu puteau lipsi hârșitul și tot mai sătulul de toate bătrân polițist Stamate și discipolul lui, Petruș). Povești de dragoste sfârșite, deloc surprinzător, în ură și dorință de răzbunare, altele, surprinzătoare, doar sugerate, utile în demascarea răului. O lume cu femei frumoase și inteligente devenite creiere de bandă, ciripitori care vorbesc (cât se cuvine) nu pentru bani, doar fiindcă până și ei s-au săturat de propria lume, milioane de euro adunate din fier vechi (la propriu și la figurat) etc…

Multiple piese ale unei trame care se succed dezordonat, într-un ritm sacadat, în capitole scurte sfârșite în tensiune.

Parcă-și spun, unii – <<Înnebunește-i>>, alții – <<Ești pe cont propriu>> sau – <<Un plan atât de bine pus la punct>>…, parcă acest puzzle se adaugă volumelor anterioare ale lui Stelian Țurlea, ca o nouă piesă într-un puzzle mai mare, refăcut (se putea altfel, în lumea noastră?) de un ziarist.”

Cu acest roman, autorul încheie seria de romane polițiste începute în urmă cu mai bine de zece ani, în care s-au perindat răufăcători, femei și bărbați, polițiști și firește jurnalisti. Majoritatea cărților din acest ciclu a apărut la Editura Crime Scene Press.

Stelian Țurlea este autor a treizeci de romane, un volum de povestiri, unul de memorii, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume.

Stelian Țurlea – Rendez-vous la Happy Hour – puzzle polițist – Crime Scene Press. 128 pag.