Publicat: 4 Martie, 2015 - 14:33
Share

În mod tradițional, la începutul primăverii, unul dintre cele opt concerte pe care ICR Londra le organizează în sala sa camerală sub egida marelui George Enescu, este dedicat celor mai talentați tineri muzicieni români care studiază sau şi-au desăvârşit recent studiile la mari școli de muzică din capitala britanică. Concertul din data de 5 martie, oferit sub patronajul E.S. Dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, nu este dedicat numai tinereţii şi talentului, dar şi primăverii, Mărţişorului şi „eternului feminin”.
 
 Evenimentul reuneşte şapte muzicieni din Londra: Ioana Forna – vioară, Maria Gîlicel – vioară, Francis Gallagher – violă, Lisa Bucknell – violă, George Paşca – violoncel, Jamie Kenny – contrabas şi Alexandru Lazăr – pian. De asemenea, anul acesta, unul dintre cei mai promiţători studenţi români ai Facultăţii de muzică din Braşov, Szöcs Botond, se va alătura colegilor săi din Londra şi va susţine un mini-recital pianistic, cu lucrări de George Enescu şi Frederic Chopin. Prezenţa lui Szöcs Botond în cadrul acestui concert a fost susţinită de Romanian Arts and Folklore Association din Londra.
 
Programul ansamblului,  stabilit de coordonatoarea grupului, violonista Ioana Forna, cuprinde o premieră enesciană în cadrul Seriei „Concertelor Enescu”, lucrarea Aria şi Scherzino. Scrisă în anul 1908 pentru vioară solo, cvartet de coarde, contrabas şi pian, aceasta este una dintre cele mai rar cântate lucrări enesciene. Bucata muzicală a fost compusă pentru a demostra virtuţile viorii şi capacitatea instrumentului de a răspunde oricăror provocări muzicale, în contextul unei competiţii de lutieri. În anul 2013, Aria şi Scherzino a fost înregistrată la Casa de discuri Chandos de către Schubert Enesemble şi maestrul Remus Azoiţei. Din program mai fac parte Cvintetul de coarde în Sol minor, K516 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Cvartet cu pian în La minor de Gustav Mahler.
 
Următorul concert din cadrul Seriei „Concertelor Enescu” va avea loc pe data de 2 aprilie şi va fi dedicat memoriei unuia dintre copiii-minune ai muzicii româneşti de secol XIX, pianistul şi compozitorul Carl Filtsch. Recitalul de pian va fi susţinut de Alexandru Negriuc.
 
Proiectul este finanţat de Institutul Cultural Român şi realizat cu sprijinul Ambasadei României la Londra.