5 octombrie 2022

O clădire-simbol a Clujului ar putea fi restaurată cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La propunerea UDMR, Ministerul Dezvoltării ar restaura casa Matia, casa natală a lui Matei Corvin – a anunţat joi la Cluj-Napoca ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Cseke Attila. Acesta a avut o întrevedere cu rectorul şi prorectorul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca pentru a analiza posibilitatea de finanţare, dat fiind că universitatea este proprietarul actual al clădirii.

Clădirea monument istoric de pe strada Matei Corvin, zona pietonală adiacentă Pieţei Muzeului, datează din evul mediu, nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, suferind doar intervenţii punctuale pentru a asigura buna desfăşurare a activităţii didactice. Monumentul are o importanţă istorică şi turistică, este vizitată de zeci de mii de turişti anual, dar interiorul acestuia nu poate fi vizitat.

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila a arătat: clădirea necesită o restaurare completă, necesită să fie consolidată din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalaţiile, amenajată clădirea şi curtea interioară a acesteia, restaurată faţada clădirii, tâmplăria şi vitrajele, respectând normele aplicabile clădirilor monument istoric.

„După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă şi din punct de vedere didactic. Este o valoare şi un simbol al oraşului şi al întregii regiuni, şi va putea găzdui, în continuare, Universitate