Publicat: 5 Aprilie, 2017 - 15:55

În urma poluării accidentale de luni, 03 aprilie 2017, de pe râul Arieș, produsă după ce o sondă inversă din sistemul de evacuare a iazului de decantare Valea Șesii a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril, miercuri, 05 martie 2017, ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana Petcu, a dispus constituirea de urgență a unei comisii de specialiști, care se va deplasa imediat la fața locului.
Comisia mixtă, formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale „Apele Române” și reprezentanți ai mediului academic, are sarcina de a identifica soluția tehnică pentru a stopa definitiv scurgerile de steril din iazul de decantare.
Toate măsurile dispuse anterior de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, de creștere a debitului evacuat din acumularea Mihoiești, pentru a asigura debitul de diluție în râul Arieș și de limitare a consumul de apă de către oameni și animale, pentru localitățile situate pe valea Arieșului, în aval de iazul de decantare, rămân în continuare în vigoare.

Față de ultimele informații furnizate, în urma analizelor de laborator s-a constatat că, din toate probele prelevate, conductivitatea se încadrează în parametri normali pentru râul Arieș. În ceea ce privește secțiunile de râu cu un pH mai mare de 8,5, s-a constatat că metalele se regăsesc în formă dizolvată (situație care ar constitui risc pentru viața acvatică) doar în concentrații foarte mici. În urma monitorizării permanente, reprezentanții ABA Mureș nu au identificat, până în prezent, mortalitate piscicolă. Rezultatele analizelor pentru indicatorii de metale Fe, Cu, Zn și Mn se află încă în lucru, urmând să fie disponibile în cel mai scurt timp.