9 august 2022

O delegaţie a Asociaţiei Institutul Bucovina a participat la un training Erasmus+ în Olanda

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O delegaţie a Asociaţiei Institutul Bucovina a participat la un training Erasmus+ în Olanda, destinat dezvoltării abilităţilor antreprenoriale

În perioada 16-20 mai 2022, o delegaţie a Asociaţiei Institutul Bucovina, formată din membri şi profesori colaboratori din partea Liceului Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc şi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a participat la evenimentul C1 din cadrul proiectului Erasmus+ Entrepvet – ENTREpreneurship Practices in VET (2020-1-UK01-KA226-VET-094551), organizat sub forma unui training în oraşul Burgh-Haamstede din Olanda.

Lansat în martie 2021, proiectul vizează crearea unui curriculum VET axat pe dezvoltarea gândirii antreprenoriale, destinat tinerilor NEETs, cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, care nu urmează nici o formă de pregătire educaţională sau profesională. Prin mijloace non-formale, activităţile cuprinse în agenda celor cinci zile de instruire au avut drept obiectiv pregătirea profesională a 28 de traineri. Selectaţi din partea celor 7 organizaţii implicate în procesul de implementare, misiunea acestora continuă şi în ţările de origine, acolo unde vor îndruma la rândul lor un număr de 40 NEETs în vederea dezvoltării abilităţilor digitale şi antreprenoriale.

Evenimentul C1 a fost găzduit de partenerul olandez, centrul Pro Work, cu participarea reprezentanţilor din partea organizaţiei aplicante – WSX Enterprise (Marea Britanie) şi ai partenerilor: Make a Dream Publishing Limited (Marea Britanie), Athens Lifelong Learning Institute (Grecia), Musev (Turcia), Asociaţia Institutul Bucovina (România) şi Duemilauno Agenzia Sociale (Italia).

Luni, în prima zi a training-ului, cuvântul de deschidere a aparţinut preşedintelui organizaţiei-gazdă, Theo Grefkens, care i-a întâmpinat pe delegaţii europeni la centrul Pro Work, alături de Tessa Den Bakker, manager proiecte. Primele prezentări din cadrul modulului Comunicare au fost susţinute de prof. Nicoleta Tudurean de la Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, care a vorbit trainerilor despre tipurile de comunicare şi i-a invitat pe aceştia să le descopere în cadrul unui exerciţiu de cunoaştere.

Din partea Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof. Elena Sextilia Solonaru i-a implicat pe partenerii europeni într-un joc de comunicare non-verbală, iar prin intermediul unei activităţi de transmitere a unui mesaj prin gesturi tactile, a exemplificat faptul că fiecare persoană are un mod unic de interpretare a mesajului, iar pe măsură ce acesta este comunicat prin intermediul mai multor emiţători, poate suferi distorsiuni. A doua parte a modulului a fost pregătită de partenerii din Turcia, care au subliniat importanţa voluntariatului în lucrul cu grupurile vulnerabile.

A doua zi, formatorii din partea Athens Lifelong Learning Institute, au vorbit invitaţilor despre încrederea de sine şi sprijinirea tinerilor NEETs, invitându-i pe participanţi să se grupeze şi mai apoi să prezinte soluţiile la care pot apela atunci când întâmpină situaţii dificile în abordarea grupului ţintă. Miercuri, dis-de-dimineaţă, specialiştii din partea Duemilauno Agenzia Sociale au subliniat principalele nevoi ale acestor persoane vulnerabile şi au propus un exerciţiu de creativitate, pentru ca fiecare organizaţie parteneră să îşi imagineze şi să deseneze propriul NEET. După-amiază, Adriana Crear de la WSX Enterprise a povestit despre importanţa hub-urilor şi le-a propus celor prezenţi să se gândească la secţiunile pe care le pot cuprinde într-un hub digital.

Joi, Graham Nicholls din partea Make a Dream Publishing Limited a intervenit online, via Zoom, pentru o discuţie legată de economia socială. Activitatea propusă de acesta a vizat elaborarea unui plan de afacere pe o temă dată: abilităţi digitale, haidressing şi un centru pentru copii. În ultima zi a mobilităţii transnaţionale, organizatorii au înmânat tuturor certificatele de participare şi au testat aplicabilitatea planurilor de lecţie elaborate în cadrul proiectului, printr-un exerciţiu de asociere între nevoile unui tânăr NEET cu profil specific şi resursele disponibile.

Partenerii se vor reuni din nou în această vară, pentru o nouă mobilitate internaţională care va avea loc în oraşul Trieste din Italia. Pentru cei interesaţi de proiectul Erasmus+ Entrepvet, persoana de contact din cadrul Asociaţiei Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR, tel: 0770367769, e-mail: media@bucovinainstitute.org.

De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activităţi.