Publicat: 13 Iunie, 2016 - 12:40

Presedintele Klaus Iohannis este cel mai informat roman. El primeste, zilnic, informatii de la SRI, le citeste, unele el insusi, altele prin intermediul consilierilor sai, si se socoteste informat. Dupa care notele sunt puse inapoi in plic, duse acasa la SRI si distruse. Pentru ca asa se intampla cu secretele bine pazite. Intrucat SRI il informeaza pe presedinte despre tot ce se intampla important in institutiile statulu si are relevanta pentru siguranta nationala, este firesc sa ne punem intrebarea daca SRI l-a informat pe presedinte si despre SRI.
SRI este o institutie cu relevanta pentru siguranta nationala. Chiar cu cea mai mare relevanta. In consecinta, daca SRI este implicat in vreun fel, desigur nu ca institutie, ci prin unii reprezentanti ai sai, in operatiuni care pun in pericol siguranta nationala, presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa fie informat. Sa luam unul dintre cele mai cunoscute exemple. Cazul Hexi Pharma. Despre care, prin declaratii cat se poate de oficiale, reprezentantii institutiei afirma ca l-au informat pe presedinte. Atat pe actualul presedinte, cat si pe fostul presedinte. Si a informat, sustine SRI, si alte institutii abilitate ale statului. Cum ar fi Guvernul. Si, nu in ultima instanta, DNA.

Prima sotie a lui Dan Condrea a oferit opiniei publice nenumarate exemple, insotite chiar si de fotografii, din care rezulta ca, din anturajul familiei sale, faceau parte multi reprezentanti ai serviciilor secrete, unii dintre acestia din SRI. Daca se dovedeste ca Dan Condrea s-a aflat in fruntea unui grup criminal organizat care a botezat dezinfectantii si care i-a plasat in spitale prin trafic de influenta si in schimbul mitei si ca a spalat bani si daca din anturajul sau au facut parte reprezentanti SRI, aceasta este o chestiune care nu are cum sa nu prezinte interes pentru siguranta nationala. Deci, presedintele bine informat trebuia informat.

A iesit la iveala informatia absolut senzationala ca, intr-un imobil preluat de SRI de la Primaria Generala a Capitalei, Dan Condrea a avut principalul sau sediu, la parter, iar etajele superioare au fost si sunt locuite de importanti ofiteri SRI. Daca e sa ne gandim ca aceasta cladire se afla in buricul Bucurestiului, invecinandu-se chiar cu Parchetul General si daca Dan Condrea este un infractor periculos despre care SRI i-a informat, la timpul cuvenit, pe oamenii bine informati ai statului nostru, atunci nu ar fi putut sa lipseasca o asemenea informatie, cum e cea legata de respectivul imobil. Pentru ca un infractor periculos, nu-i asa, daca traieste si munceste in proximitatea unor cadre de nadejde SRI, ar putea sa-i coopteze cumva in actiunile sale, facandu-i complici sau, si mai rau, ar putea chiar sa-i supravegheze. Si sa obtina informatii privilegiate despre cel mai secret serviciu secret al tarii. Si asta este, sa o spunem pe sleau, o chestiune de siguranta nationala.

Dar daca Hexi Pharma este o societate comerciala acoperita detinuta de SRI, conform unor acte normative din anii ’90, care ii dau institutiei acest drept? Si daca toata tarasenia s-a facut, de fapt, sub umbrela SRI? Sau, ma rog, a unor oameni din SRI, care i-au asigurat spatele lui Condrea? Este sau nu este si aceasta o chestiune de siguranta nationala?

Or fi fost sau nu or fi fost informati, asupra acestor aspecte, cei care primesc notele SRI, le citesc si apoi se socotesc informati?