Publicat: 29 Septembrie, 2013 - 17:12
Share

Explorarea limitelor vieții pe Marte, dezvoltarea unui virus care poate ținti celulele canceroase sau utilizarea fotonicii pentru a restabili vederea la pacienții cu cataractă. Provocări ale societății, cum ar fi îmbătrânirea populației în țările în curs de dezvoltare sau inegalitatea din societățile capitaliste. Acestea sunt doar câteva dintre problemele abordate de cei 284 de oameni de știință care vor primi 660 de milioane de euro în cadrul noului ciclu de finanțare al Consiliului European pentru Cercetare (CEC).

Cu ocazia celui de al șaselea și ultim concurs de granturi pentru cercetătorii confirmați, organizat în cadrul celui de al șaptelea program-cadru de cercetare al UE (PC7), CEC va oferi granturi individuale de până la 3,5 milioane EUR. Această sursă de finanțare, una dintre cele mai prestigioase din lume pentru știința de frontieră, le va permite cercetătorilor conformați și recunoscuți să-și continue cercetarea fundamentală. Următorul apel de propuneri privind granturile pentru cercetători confirmați va fi primul din cadrul „Orizont 2020”, noul program de cercetare și inovare al UE.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „CEC finanțează cercetătorii care sunt cei mai buni în profesia lor, și avem nevoie de aceste talente în Europa. Creativitatea și eforturile lor susținute creează cunoștințe, care sunt valoroase prin ele însele, dar care adesea au de asemenea un impact pozitiv asupra economiei și societății noastre. Acesta este motivul pentru care bugetul CEC va beneficia de o suplimentare substanțială a finanțării în cadrul „Orizont 2020”.

În cadrul prezentului apel, candidații selecționați sunt de 27 de naționalități diferite, cei mai numeroși fiind britanici, germani, francezi, olandezi și italieni. Beneficiarii granturilor provin din aproximativ 150 de instituții din 18 țări diferite din Spațiul European de Cercetare (SEC).

Pentru prezentul concurs, CEC a primit puțin peste 2 400 de cereri, ceea ce reprezintă o ușoară creștere (4,5%) față de anul trecut. Datorită granturilor CEC, oamenii de știință selectați în urma apelului vor putea să își formeze propriile echipe de cercetare, implicând aproximativ 1 200 de doctoranzi și postdoctoranzi în aceste echipe finanțate de CEC.

Granturile pentru cercetătorii confirmați sunt atribuite unor cercetători de înalt nivel consacrați, de orice naționalitate sau vârstă, independenți din punct de vedere științific și cu un profil și rezultate de cercetare recente care îi identifică drept lideri în domeniul sau domeniile lor. CEC finanțează, de asemenea, tineri cercetători de înalt nivel aflați la începutul carierei (ERC Starting Grants) și oameni de știință de top deja independenți (ERC Consolidator Grants).