25 mai 2022

O noapte în care cultura contează!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, găzduieşte sâmbătă, 12 iunie 2021, între orele 18-24, evenimentul Noaptea Muzeelor, ediţia a XVII-a. În acest interval, intrarea pentru vizitatori va fi liberă pe cele două intrări principale şi cea de lângă Biserica din Bezded (Aleea Elevilor). Pentru programul din acest an, Muzeul ASTRA a pregătit un atelier gastronomic, organizat în premieră în mediul cultural din Sibiu. Mai precis, şefii şi angajaţii a 4 departamente (25 de persoane) din cadrul Muzeului ASTRA vor găti pentru vizitatori, alături de echipe mixte de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.

„Iată cum în vremuri grele cultura îşi caută resursele în propria grădină! Fie zi sau noapte, cea mai importantă resursă a fost, este şi cu siguranţă vor fi întotdeauna oamenii. În semn de respect, la Noaptea Muzeelor din acest an vă invităm la o masă pregătită de noi (la propriu) în aer liber! Rămânem bucuroşi de oaspeţi într-o noapte în care cultura contează! Pregătim bucate alese într-o mare familie culturală, alături de colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA”, a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA.

Muzeografi, muzicieni, dansatori profesionişti şi bibliotecari vor pregăti la Târgul de Ţară din Muzeul în aer liber bucate tradiţionale ca „papă de coade”, „păpricaş de cartofi noi cu carne”, tocană de ceapă cu mămăligă rece, fasole cu ciolan, ostropel de pui, gulyaş, ciorbă şi tocană de oaie şi de berbecuţ, pâine şi plăcinte dobrogene. Toate porţiile se vor oferi până la epuizarea lor, contra unor donaţii, iar suma strânsă va merge către patrimoniul cultural. De altfel, ediţia din acest an se va desfăşura sub mesajul „Cultura contează!?”, pentru a sensibiliza opinia publică asupra modului în cultura este susţinută în prezent.

„De 30 de ani de zile cultura este subfinanţată, deşi acest fenomen stă la baza educaţiei şi civilizaţiei unei societăţi. De altfel, societatea, dacă îşi doreşte o cultură de calitate în viitor va trebui să o susţină mai mult. Atragem atenţia factorilor decizionali de la nivel central că astfel de lipsuri, pe termen lung, generează prejudicii patrimoniului material şi immaterial din România. Acest patrimoniu poate demonstra oricând că poate produce efecte economice clare, nu doar socio-educaţionale”, a declarat Ciprian Ştefan, manager Muzeul ASTRA.

Programul artistic va fi întreţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, împreună cu Grupul instrumental Crai Nou şi Filarmonica de Stat Sibiu. Recitalurile vor avea loc la Târgul de Ţară şi în câteva gospodării tradiţionale din muzeu. Din păcate, Caravana Noaptea Muzeelor nu va mai fi organizată în acest an, datorită contextului pandemic în care încă ne aflăm. Noaptea Muzeelor este un proiect organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu