Publicat: 22 Aprilie, 2018 - 07:16
Share

Autor prolific și activist consecvent pentru drepturile omului, Florentin Scalețchi oferă cititorilor săi un nou volum între ale cărui coperți a selectat o parte a editorialelor sale publicate pe site-ul Agenției AMOS News, al cărei colaborator este.Lucrarea este prefațată de Octavian Andronic:

Un practician unic al drepturilor omului

„Sunt deja câțiva ani buni de când lectorii site-ului www.amosnews.ro îl întâlnesc, săptămână de săptămână, pe Florentin Scalețchi în coloana (a...șasea)  editorialiștilor Agenției. Este o poziție pe care a câștigat-o prin valoarea  discursului care a făcut din el o voce de necontestat în aria plină de semnificații a unui concept fundamental al democrației: drepturile omului.
Nu știu dacă este cineva mai potrivit, dintre cei alături de care trăim și scriem, să emită opinii și judecăți în acest domeniu. Pentru că Florentin Scalețchi nu este doar un teoretician al conceptului, ci unul care a încercat pe propria sa piele ce înseamnă lipsirea abuzivă de libertate. Din acest punct de vedere experiența sa de viață este unică și mă întreb adesea cum de nu a făcut încă obiectul unui film artistic, pentru că din ea nu lipsește, practic, nici una dintre experiențele-limită umane. Condamnat la moarte pentru o tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, în posesia unui „bun al întregului popor”. Tânăr căpitan, a încercat să-și croiască drum spre libertate la bordul unui vas prezidențial! A fost prins, anchetat dur să dea în vileag o organizație inexistentă și ipotetice legături cu omniprezentul dușman extern al regimului, justiția vremii decizând să fie executat! Ca să parcurgi un astfel de calvar este nevoie ca natura și Dumnezeu să te fi înzestrat cu o rezistență psihică și fizică excepționale. Spectrul plutonului de execuție a fost înlăturat de revolta populară din Decembrie, animată de chiar ceea ce  provocase gestul său de frondă ultimativă. Și cum niciodată nu pare destul ceea ce ne hărăzește destinul în momentele sale nefaste, a avut de îndurat repetarea experienței aceleiași lipsiri de libertate din partea unui stat nereformat, purtând încă stigmatul totalitarismului și intoleranței. Și nu mă îndoiesc de faptul că această a doua experiență a fost mai dureroasă decât precedenta, tocmai prin grava nesincronizare dintre teoria democrației și practicarea sa oneroasă.
Desigur, dacă ar fi fost o persoană comună, Florentin ar fi putut deveni doar un personaj exotic, un fel de Papillon a la roumaine. Omul are însă o cultură solidă, un puternic simț al echității și, nu în ultimul rând, talent. Creația sa literar-documentară este consistentă, cărțile lui se află în rafturile bibliotecilor publice și în cele personale ale admiratorilor săi necondiționați. Articolele pe care le-a scris pentru AMOS NEWS constituie conținutul acestui ultim ( dar nu cel de pe urmă )volum al său care oferă o imagine cuprinzătoare, atât a ariei de investigație teoretică a principiilor democrației cât și a demersurilor practice ale autorului. Mă bucur să fiu printre cei care i-au citit-o în premieră, înainte de a deveni ceea ce este acum, sub forma unui foileton mereu pe fază cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru și cu reacția și atitudinea pe care realitatea le impune”.                                    
                                                                                                                                                                                                                                   Octavian Andronic

Tag-uri Institutii: