16 ianuarie 2022

O nouă creşă funcţională în municipiul Mediaş

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri, 2 decembrie 2021, a avut loc prezentarea oficială a unei noi creşe din Mediaş, strada George Topârceanu nr. 14, în prezenţa primarului municipiului, dl Gheorghe Roman şi a membrilor echipei de implementare. Instituţia a fost înfiinţată în cadrul proiectului „Educaţie antepreşcolară, premisă pentru dezvoltare comunitară în Municipiul Mediaş”, cofinanţat din Fondul social european, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, al cărui contract a fost semnat în luna februarie 2021, cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Scopul principal al proiectului a constat în înfiinţarea unei creşe, în cadrul căreia un număr maxim de 60 de copii, cu vârste de până la doi ani, vor beneficia de servicii de educaţie antepreşcolară. Instituţia şi-a deschis recent porţile şi funcţionează într-o clădire special reparată şi reabilitată, pentru a răspunde cerinţelor educaţionale specifice acestei grupe de vârstă.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4.095.898,50 lei, din care valoarea cofinanţării Uniunii Europene este de 3.481.513,73 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 532.466,70 de lei, iar contribuţia proprie este de 81.918,07 lei. Sumele aferente proiectului sunt destinate funcţionării, susţinerii programelor de formare a personalului, dar şi dotării creşei cu mobilier, aparate electrocasnice pentru bucătărie, şi tot ce este necesar pentru ca cei mici să îşi poată desfăşura activitatea.

Scopul final al implementării proiectului este ca prin pachetul de servicii de educaţie antepreşcolară furnizate să fie evitat riscul de abandon, să fie îmbunătăţită calitatea vieţii membrilor comunităţii prin sprijinirea părinţilor copiilor pentru a se întoarce pe piaţa muncii şi pentru a avea acces la servicii de ocupare şi sociale adecvate nevoii sociale, să se prevină sau să se combată, prin serviciile oferite, riscul de marginalizare socială sau excludere socială a copiilor cu vârsta de până la 2 ani, dar şi a părinţilor acestora, să fie sensibilizată comunitatea şi opinia publică privind importanţa educaţiei încă de la vârste fragede, necesitatea asigurării unor servicii educative de calitate, accesibile şi personalizate unei categorii fragile.

De asemenea, prin implementarea proiectului se doreşte reducerea numărului de copii antepreşcolari ce aparţin familiilor vulnerabile, ce nu frecventează sistemul de învăţământ timpuriu, dar şi creşterea gradului de sensibilizare şi de educaţie a părinţilor privind dezvoltarea armonioasă a copilului şi importanţa participării acestora la sistemul de învăţământ încă din perioada timpurie.

„După cum se ştie, Mediaşul desfăşoară în momentul de faţă proiecte pe fonduri europene şi guvernamentale de aproximativ 200 de milioane de euro. Prezentul proiect a luat naştere în urma unor discuţii pe care le-am avut cu colegii mei de la Direcţia de Asistenţă Socială, iar astăzi am putut să constat că părinţii sunt majoritatea mulţumiţi de locul în care urmează să îşi trimită copiii. Astfel de proiecte vor mai fi derulate în oraş, se ştie că a mai fost aprobat un proiect prin care vom construi o creşă şi în cartierul Vitrometan, urmând să înceapă anul viitor.

Nu pot decât să îi felicit pe toţi părinţii care au ales să îşi aducă copiii la această creşă, iar medieşenilor le transmit, tuturor, că este important să aibă încredere că ceea ce am promis se va realiza. Nu întotdeauna lucrurile se întâmplă aşa cum îmi doresc, dar cu siguranţă mă voi ţine de toate promisiunile şi vom realiza toate proiectele pe care le avem în lucru”, a declarat primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman.