Publicat: 15 Iulie, 2019 - 00:08
Share

O noua editie a Campaniei de "Prevenire si depistare a cancerului de col uterin" a avut loc, sambata, in comuna Nuci. Ca la fiecare editie a campaniei, derulata de catre voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului impreuna cu un grup de medici si asistente medicale de la Institutul Oncologic Bucuresti, pacientele au beneficiat gratuit de testul Babes Papanicolau, dar si de un examen clinic pentru cancerul de san. 

Dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului Screening al Institutului Oncologic Bucuresti, a afirmat: "Suntem din nou in comuna Nuci, dupa un an de zile. Iarasi, am avut o activitate bogata, s-au prezentat doamne pentru screeningul de cancer de col uterin, dar suplimentar, fata de anul trecut, am inceput sa investigam pacientele si pentru cancerul de san pentru ca este mai usor sa gasesti leziuni care sunt la inceputul bolii, decat leziuni foarte avansate, si pe care, noi, medicii reusim sa le tratam foarte greu".

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a declarat: "Suntem aici in localitatea Nuci pentru a doua oara. Si astazi au venit pecientele in numar destul de mare. Ne bucura faptul ca aceste femei au constientizat cat de important este acest test Babes Papanicolau. Asta, in contextul in care, am primit rezultatele de la activiatatea desfasurata in comuna Gradistea, acum 2 saptamani, si sunt ingrijoratoare! Dintre cele 42 de femei examinate, la acea editie, un numar de 14 au probleme de sanatate, 4 dintre paciente necesitand investigatii mult mai amanuntite, precum videocolposcopie, deoarece prezentau semne ca exista leziuni canceroase. De aici rezulta, de fapt, si utilitatea acestei campanii, campanie care depisteaza din timp toate aceste probleme de sanatate".

Preotul Paroh Gheorghe Nuta, de la Parohia Nuci, Protopopiatul Ilfov Nord, a concluzionat: "Noi am incercat sa mobilizam cat mai multe doamne si speram sa aiba un bun rezultat si cele care au fost examinate sa nu aiba probleme medicale. Aceste campanii sunt foarte importante pentru ca multi de aici, din zona aceasta, nu se pot duce la spitalele din oras, mai ales ca in zona noastra nu sunt centre medicale unde sa mearga sa faca analize si dorim ca aceste actiuni sa continue".

Echipa de medici voluntari a accelerat in 2019 ritmul Campaniei de "Prevenire si depistare a cancerului de col uterin", de la inceputul anului aproximativ 180 de femei s-au numarat deja printre beneficiarele investigatiilor gratuite, iar de la debutul campaniei au beneficiat un numar de 560 de femei.

Evenimentele social filantropice ale voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.