Publicat: 29 Iulie, 2015 - 19:02

Universitatea din București organizează, în perioada 27 iulie — 9 august 2015, o nouă ediție a Cursurilor de vară de limba română, cultură și civilizație românească. Școala de Vară a Universității din București, găzduită de Facultatea de Litere în calitate de co-organizator, reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume, aflată în acest an la cea de a LV-a ediție.

Ceremonia de deschidere a acestei editii aniversare a avut loc la Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, filială a Bibliotecii Centrale Universitare, unde, în parteneriat cu Galeria Galateca, au fost create si vizual, prin semnele românismului, povestile anului 55 — povestea iei românesti, a dorului, a zborului si a păsării măiastre. La festivitate, au rostit discursuri de bun venit din partea Rectoratului Universității din București, prof. Univ. Dr. Liviu Papadima, prorector Relatii internationale si comunicare institutională, din partea Facultății de Litere, conf. Univ. Dr. Ioana Valentina Murăruș, decanul facultății. De asemenea, la această ediție a fost reluată tradiția conferințelor inaugurale ale școlii de vară, printr-o temă de actualitate în România europeană a anului 2015: 'Minoritățile naționale din România-politici lingvistice și educaționale'. Reputat lingvist, conf. Univ. Dr. Ioana Valentina Murăruș a făcut o cercetare riguroasă a politicilor publice din România, din perioada 2011-2013, privind modul în care sunt aplicate documentele europene în spatiul national. Festivitatea s-a încheiat cu un minirecital de muzică clasică susținut de trio-ul Nicolae Maxim, Cristina Dumitrescu si Elena Sincai (flaut).

Programul Școlii de vară oferă celor 30 de participanti din 18 țări (Belgia, Bulgaria, China, Coreea, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Pakistan, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, SUA, Ucraina), pe parcursul celor două săptămâni, modalități variate de cunoaștere a limbii române, culturii și civilizatiei românesti: cursuri intensive de limba română, ateliere de lucru pe teme variate (traditii si obiceiuri românesti, întelegerea textului oral — intensiv pentru avansati, teatru) si conferințe pe teme de cultură și civilizație romanescă. La finalul acestor cursuri, participanții vor susține un examen de atestare a cunoștințelor de limba română în conformitate cu Pașaportul Lingvistic European.

Manifestările Cursurilor de vară din acest an aniversar, ediția a LV-a, continuă prin vizite la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', unde va avea loc ediția specială, de vară, a Cafenelei critice, seria a II-a, sub coordonarea prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter, turul Bucureștiului și al împrejurimilor — Palatul Mogoșoaia, Muzeul Satului, excursii la Sinaia ? Castelul Peleș ? Brașov, în zona viticolă a Prahovei, precum și proiecții de filme românesti si un concert la Ateneul Român în stagiune estivală.