7 iulie 2022

O nouă emisiune filatelică dedicată tematicii Flora

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O nouă emisiune filatelică dedicată tematicii Flora, având ca titlu generic „Specii invazive” va fi introdusă în circulaţie vineri, 24 iunie a.c. Imaginile reproduse pe mărcile poştale aparţin plantelor care se regăsesc în afara ariei lor naturale de răspândire, având un efect dăunător asupra ecosistemului în care îşi găsesc un nou mediu de reproducere şi înmulţire.

Mărcile poştale ale emisiunii prezintă cinci specii invazive:

Pontederia crassipes Mart. (Zambila de apă), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3 Lei, este o plantă originară din zona tropicală şi subtropicală a Americii de Sud, preferată în întreaga lume ca plantă ornamentală, datorită florilor asemănătoare cu cele ale zambilelor.

Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier (Crucea pământului), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o plantă erbacee, perenă, monocarpică, provenită din Caucaz.

Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Ciuma apelor cu frunze înguste), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este o plantă erbacee, perenă, acvatică submersă. Tulpina este subţire şi ramificată, iar frunzele sunt scurte, înguste, de culoare verde pal.

Baccharis halimifolia Moench (Mirt de mare), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei, este o specie nord-americană de arbuşti din familia Asteraceae.

Lysichiton americanus Hulten & H.St. John, cu denumirea populară „Felinarul mlaştinii”, redată pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o plantă erbacee perenă care face parte din familia Araceae.

Romfilatelia mulţumeşte Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza” a Universităţii din Bucureşti, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Biroul Relaţii Publice