Publicat: 9 Decembrie, 2017 - 18:13
„Fără scoală, să nu aștepte nimeni, nici părinți buni, nici fii buni, şi prin urmare, nici stat bine organizat şi bine cârmuit şi păstorit”– I. Heliade Rădulescu

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfășurat, sâmbătă, o nouă etapă a programului “Rămâneți în școală”. 20 de elevi de la Centrul de zi “George Călinescu”, din Capitală, incluși în proiectul Patriarhiei, au fost conduși la Muzeul Aviației, unde li s-au oferit multe informații prețioase despre aviația română și meseriile din acest domeniu de activitate. Sorin Turturica, muzeograf al Muzeului Național al Aviației Române, le-a vorbit copiilor despre oferta educațională, în speranță că unii dintre ei vor dori să devină, în viitor, angajați ai Forțelor Aeriene Române.

"Dupa ce termina liceul, dupa ce au promovat cu succes bacalaureatul, se pot indrepta catre Academia Fortelor Aeriene de la Brasov sau catre Scoala Militara de Maiestrii Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene, de la Boboc, de langa Buzau. Mi-a placut sa ma intalnesc cu copiii pentru ca ei imi fac impresia ca sunt foarte, foarte interesati. Un muzeu de aviatie este un muzeu care place tuturor copiilor si sunt foarte curiosi, sunt la varsta la care asimileaza foarte mult si m-au tinut, asa un pic, in tensiune pentru ca trebuia sa fiu atent la toate detaliile, sa le vorbesc despre elicoptere, despre avioane, sa le spun care este diferenta intre un elicopter si un avion, despre celelalte lucruri care imbraca istoria aeronauticii romane, baloane, radare, rachete si despre personalitatile aeronauticii noastre. Asa ca au fost, cred, 90 de minute foarte interesante pentru mine ca om, care, in meseria lui trebuie sa interactioneze foarte mult cu ceilalti. Ei sunt la varsta la care vor sa se faca fotbalisti, medici sau aviatori. Deci, au fost foarte multe intrebari si le spun ca aviatia este o treaba serioasa, ca trebuie multa seriozitate, stim asta, inca de cand a aparut aviatia. Trebuie sa studiezi foarte mult ca sa intelegi ce este cu zborul mecanic, de asemenea, iti trebuie o sanatate de fier, trebuie sa fii foarte disciplinat, sa tii cont de foarte multe reguli si daca doresc sa se faca aviatori, trebuie sa stie, de la inceput, ce ii asteapta", a declarat Sorin Turturica, muzeograf al Muzeului Național al Aviației Române.

 

Muzeul Aviatiei se afla intr-o zona istorica pentru Aviatia Militara Romana, aici s-a infiintat in 1916 unul dintre principalele terenuri de zbor ale Capitalei, terenuri militare si pana la sfarsitul anilor 50 cand s-a inchis a fost principalul aerodrom militar. Aici, au fost, in special, pilotii de razboi, considerati pilotii de lupta, nu cei de la aviatia de informatii care si ei erau militari, dar cei de la Flotila de Vanatoare au fost o vreme si escadrile de bombardament. Deci, Muzeul se află in zona de sud a acelui aerodrom pe care il cunosteau romanii. În cele 4 hangare, de pe latura de sud, s-a constituit in anul 2006 Muzeul Aviatiei, de fapt, s-a mutat de la Otopeni. Doar primele 2 hangare sunt amenajate ca expozitii si putem vedea aici exponate adevarate, avioane care au apartinut Fortelor Aeriene Romane, tunuri anteaeriene, statii de radar, dar si cateva replici, adica machete, scara 1:1 si machete la o scara mai mica, decoratii, uniforme și documente.

 

Muzeograful Sorin Turturica le-a mai vorbit elevilor despre o piesă specială care se află în custodia Muzeului Aviației:
"Printre exponatele noastre se afla si o icoana pentru ca atunci cand plecau pe front, tinerii aviatori care aveau 20-22-23 ani primeau cadou de la parinti, uneori icoane si le luau cu ei in avion. Una dintre aceste icoane se afla in patrimoniul Muzeului National al Aviatiei. A apartinut locotenentului Tiberiu Statescu si a fost pe front cu ea, in 1941 a luptat in Basarabia si la Odessa, unde a fost ranit la ambele picioare. El atunci intorcandu-se cu avionul a avut o aterizare mai dura, dar avionul, pilotul si icoana nu au suferit foarte multe pagube. De asemenea, el a fost si pe front la Stalingrad si atunci aviatorii romani din Flotila 1 Vanatoare care se afla unde este, astazi, Muzeul Aviatiei, adica pe fostul aerodrom Pipera, ei bine, aviatorii de atunci au trecut prin momente cumplite. Este o intreaga odisee ce s-a intamplat cu ei, au ramas multi pe acolo pe unde au fost, Tiberiu Statescu e unul dintre cei care au supravietuit si a supravietuit si razboiului pentru ca a mai fost pe front, dar in 1945 a fost unul dintre putinii care au facut razboiul din prima pana in ultima zi".

 

 

Copiii au fost încântați de vizita la Muzeul Aviației, au fost curioși să atingă exponatele și au adresat o mulțime de întrebări muzeografului și voluntarilor.

 

"In primul rand, m-au impresionat pilotii Traian Vuia, Henry Coanda, Aurel Vlaicu si cel mai mult si mai mult mi-au placut elicopterele, avioanele, catapultele, baloanele cu aer comprimat si cu aer cald si rachetele", a spus un copil, prezent la eveniment.

Intrebat daca doreste sa devina pilot, elevul a răspuns: "Din pacate, nu. Eu am alta meserie care imi place foarte mult. Mie mi-ar placea sa fiu fotbalist, fiindca fac asta de la 4 ani si imi place foarte mult". De asemenea, elevul a fost intrebat dacă în cadrul activităților de mentorat desfășurate de către voluntarii PCMN, în cadrul campaniei “Rămâneți în școală“, i-ar plăcea să se întâlnească cu un fotbalist cunoscut. "Da, foarte mult", a răspuns copilul.

 

Cei 20 de elevi au mai primit din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului încaltaminte, îmbracaminte pentru sezonul rece și dulciuri.

 

"Am primit o geaca, dulciuri, cizme, pullover, caciulita si mi-a placut foarte mult acest proiect deoarece este un proiect foarte frumos despre a ramane in scoala, caci daca nu ai carte, nu ai parte", a tras concluzia un elev, prezent la Muzeul Aviației.

 

Psihologul Centrului de zi George Calinescu, Voicu Sorin, a declarat că este foarte mulțumit de implicare voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului în educarea copiilor de la Centrul de zi George Calinescu și că îi consiliază pentru a-și alege meserii de viitor.

 

"A fost o actiune foarte placuta, consider ca a fost foarte folositoare si copiii au invatat multe despre venirea aici la Muzeul Aviatiei si va multumim tuturor, inclusiv pentru cadourile primite care, cred, i-au facut foarte fericiti, mai ales ca se apropie sarbatorile de iarna. Acești copii sunt la varsta cand fiecare trebuie sa-si gaseasca acea cale si acel drum pe care fiecare dintre noi il avem si cred ca este foarte important ceea ce faceti dumneavoastra pentru acesti copii pentru ca le oferiti ocazia sa aleaga. Copiii sunt din familii care, desigur, au nevoie de sprijin, sprijin material si emotional si cred ca este important ca acest sprjin, acest proiect sa se extinda la nivelul intregii tarii, pentru ca este de folos copiilor si familiilor lor", a subliniat psihologul Centrului de zi George Calinescu, Voicu Sorin.

 

"A fost o activitate reusita. Ca si plus, astazi, am adus copiii de la Centrul de zi “George Calinescu” la Muzeul Aviatiei. Acestia au aflat multe informatii frumoase despre aviatia romana, despre anumite meserii, aceasta fiind si o activitate de mentorat. Le-au fost prezentate notiuni despre radiolocatie, despre aviatie, despre rachete si multe arme ale Forțelor Aeriene Române. De asemenea, a fost prezentata si oferta educationala, copiilor li s-a spus ce scoli ar trebui sa urmeze, ce studii sa aiba pentru a deveni si ei ofiteri ai Aviatiei Romane", a specificat coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuț Prună.

 

În același context, Silviu Alin, voluntar PCMN a punctat: "Sunt foarte multumit de ceea ce s-a intamplat astazi, aici, pentru ca am avut ocazia sa vad exponatele muzeului, am vazut uniformele militare, am vazut echipamente de zbor, am vazut mijloace de detectare a aparatelor de zbor, am fost impreuna cu copiii care s-au bucurat, au vazut ceea ce Muzeul de Aviatie pune la dispozitie tuturor si am fost impresionati de activitatea pe care am sustinut-o impreuna cu ei, astazi, aici". 

 

"Daca as mai fi de varsta copiilor, cred ca m-as fi facut aviator pentru ca mi-am dat seama, inca o data, cat de importanta este pasiunea in ceea ce faci si domnul profesor si domnul comandor asta au transmis: pasiune pentru domeniul acesta si pentru meseria aceasta. Am vazut ca si ei au fost foarte captati de poveste si parca au prins aripi de-a dreptul. Au fost impresionati si, la fel, cred ca muzeul si o vizita la muzeu are un rol foarte important in educatia unui copil, chiar si pentru noi adultii, mie, dandu-mi un impuls sa mai particip la astfel de activitati. Daca pentru un adult are un rol atat de important, pentru un copil, cred ca este esential sa participe si la astfel de activitati pentru ca informatiile pe care le obtii impartasesc si din pasiunea oamenilor cu care intri in contact aici, mai ales ca este foarte greu sa gasesti oameni pasionati de meserie, de a comunica cu cei mici, de a le transmite din bucuria lor pe care au trait-o de-a lungul unei vieti, precum in cazul domnului comandor", a apreciat Catalina Pitis, voluntar PCMN.

 

Evenimentul a fost organizat de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului cu sprijinul Forțelor Aeriene Române, al autorităților locale din Sectorul 5 și al sponsorilor OMV PETROM și DACRIS. În cadrul proiectului “Ramaneti in scoala” au fost selectaţi 30 de copii, din Glina - Ilfov, cu rezultate bune la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse şi alţi 20 de elevi aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Sector 5, precum şi 6 copii din Galaţi. Duminică, voluntarii se vor deplasa în comuna Matca, din județul Galați, unde le vor oferi și celor 6 copii îmbrăcăminte pentru sezonul rece, încălțăminte și dulciuri.


 

Localizare: