1 iulie 2022

O nouă expoziţie la Muzeul Theodor Pallady

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începând cu data de 25 mai, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Theodor Pallady vă invită să vizitaţi expoziţia de grafică „Pallady, călător”. Aceasta prezintă în imagini, călătoriile artistului în Bretania, Marsilia, Rouen, Brest, Spania, dar şi în Moldova natală şi va putea fi vizitată până în aprilie 2023.

Theodor Pallady a călătorit mult, în special în perioada interbelică, când locuia la Paris în Place Dauphine nr. 12 şi revenea în ţară periodic. Locurile lui Pallady sunt impregnate de trăiri şi sentimente, pe care le puteţi descoperi în lucrările de grafică, realizate în tuş, creion, acuarelă şi guaşă pe hârtie din expoziţie.

Aceasta continuă prezentarea operei artistului, iniţiată anul trecut prin expoziţia „Parisul lui Pallady” de la Muzeul Th. Pallady (colecţia Gheorghe şi Serafina Răut), care a făcut parte din amplul proiect „Pallady150”.

Născut la Iaşi, Theodor Pallady (1871 – 1956) a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luând în acelaşi timp lecţii de desen şi pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuieşte să plece la Paris. În capitala Franţei lucrează în atelierul lui Edmond Aman-Jean şi se înscrie la Academie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde îi va avea colegi pe Georges Rouault, Albert Marquet şi pe Henri Matisse – cu acesta din urmă legând o strânsă prietenie.

În 1904 se întoarce în ţară şi expune la Ateneul Român şi la Saloanele Oficiale. Menţine însă legătura cu Parisul, unde deschide mai multe expoziţii personale, până în anul 1940. Expune la Bienala din Veneţia în anii 1924, 1940 şi 1942. La împlinirea a 85 de ani, în 1956, a primit titlul de „Maestru emerit al artei”, iar în anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

Muzeul „Theodor Pallady” funcţionează în Casa Melik, aflată în Bucureşti, pe strada Spătarului 22, care a fost construită în 1750-1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu.

Clădirea este astăzi cea mai veche casă din Bucureşti, iar în încăperile sale regăsim lucrările lui Pallady şi peste 800 de desene cu nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a artistului.

În curtea muzeului se găseşte statuia lui Theodor Pallady, realizată din bronz, operă a sculptorului Gheorghe D. Anghel.

Curator: Liliana Chiriac

Muzeul Th, Pallady
Str. Spătarului 22

Sursa foto: Muzeul Theodor Pallady