26 mai 2022

O nouă fază de cooperare între Teheran și Moscova sub administrația Raisi

presedinte Iran Ebrahim Raisi
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Rusia a devenit prima țară al cărei Președinte l-a felicitat pe Ebrahim Raisi pentru alegerea sa la președinția Iranului. Experții se așteaptă la consolidarea relațiilor dintre cele două țări sub noua administrație de la Teheran.

Președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin, care a reprezentat Federația Rusă la inaugurarea lui Ebrahim Raisi, a semnalat dorința Moscovei de a creste nivelul de cooperare dintre cele două țări.

Potrivit experților ruși, cooperarea dintre Iran și Rusia ca două țări care au relații de bună vecinătate poate ajuta la eliminarea multor obstacole, în special în domeniile economic și cultural.

Volodin a declarat la o întâlnire cu Raisi că relațiile parlamentare dintre cele două țări se dezvoltă eficient. Președintele Dumei de Stat a menționat că va transmite propunerile președintelui iranian lui Putin cu privire la necesitatea finalizării acordului de 20 de ani dintre cele două țări. El a mai spus că au fost impuse sancțiuni împotriva Iranului și Rusiei pentru a slăbi cele două țări, dar Moscova și Teheranul vor depăși obstacolele prin cooperare bilaterală.
Moscova consideră că ambele țări ar trebui să își extindă interacțiunea pentru a contracara amenințările comune.
Arătând către mecanismul de securitate din Golful Persic propus de Rusia, partea rusă opinează că această inițiativă oferă o bună oportunitate pentru a asigura securitatea regională și parteneriatul.

La rândul său, Ambasadorul Iranului la Moscova, Kazem Jalali, a menționat că mesajele dintre liderii celor două țări arată că părțile caută să extindă relațiile în diferite domenii politice, militare, tehnice, culturale și economice. Potrivit acestuia, noua administrație iraniană acordă o mare importanță extinderii legăturilor și consolidării cooperării cu Rusia. El a concluzionat că Moscova și Teheranul sunt jucători influenți pe arena internațională și pot juca un rol cheie în combaterea unilateralismului.

Ciprian Pop