20 mai 2022

O nouă „Întâlnire la muzeu” ce va fi difuzată exclusiv online

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Întâlnire la muzeu” cu Sorin Alexandrescu

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită marţi, 25 ianuarie 2022, ora 18.00, la o nouă „Întâlnire la muzeu” ce va fi difuzată exclusiv online, pe pagina de Facebook a muzeului.

Invitatul lui Călin Stegerean, director general al MNAR, este de această dată Sorin Alexandrescu, critic, istoric şi teoretician literar român. A fost profesor la catedra de limba română a Universităţii din Amsterdam, iar din anul 2002 îşi desfăşoară activitatea la Centrul de excelenţă în studiul imaginii (CESI) de pe lângă Universitatea Bucureşti, între ai cărui membri fondatori se numără. Este autorul mai multor studii, articole şi cărţi, unele premiate de Uniunea Scriitorilor din România şi a primit mai multe distincţii pentru activitatea sa culturală şi civică.

Pornind de la cartea pe care Sorin Alexandrescu a publicat-o în anul 2021, Lumea incertă a cotidianului, Călin Stegerean propune invitatului său o dezbatere despre incertitudine, indefinit, provizoriu sau despre noi coordonate în articularea discursului despre opera de artă.

„Cred că atunci când privim atent un obiect de artă şi el ne priveşte. Contactul cu acesta este mereu diferit, tot aşa precum cel cu alţi oameni. Un tablou vorbeşte pe mai multe voci, vocile tăcute ale personajelor lui, iar ele se încrucişează precum într-o Bunavestire a lui Carlo Crivelli (1486), descrisă de mine în Vatra, 2020, nr 10-11. Dacă este non figurativ, obiectul de artă vorbeşte tăcut precum construcţiile lui Richard Serra, altfel un admirator al lui Brâncuşi, iar dacă este un peşte al acestuia, el pluteşte prin aerul nostru, după cum o fotografie a lui Ion Grigorescu, Masa în familie, mi-aminteşte familia mea, în anii pâinii pe cartele. Sensul operei vine din perspectiva în care o vedem dar perspectivele sunt fără număr. Nu există un adevăr al operei de artă ci doar adevăruri tot aşa precum, după Didi-Huberman, figurabilitatea posibilă a unei opere se mişcă în adâncul figuraţiei ei imediate. De aici, interesul modului cum un curator prezintă operele cu care lucrează: nu neapărat succesiv istoric ci poate în relaţii reciproce chiar anistorice, dar dramatic semnificative.”, precizează Sorin Alexandrescu.

Evenimentul face parte din seria activităţilor pentru public desfăşurate în zilele când spaţiile expoziţionale sunt închise. „Întâlnire la muzeu” este un proiect care îşi propune să privilegieze contactul cu personalităţi din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferenţa diverselor genuri artistice. Comunicat de presă – Muzeul Naţional de Artă al României