20 mai 2022

O nouă platformă antiplagiat prin Fondul pentru Dezvoltare Instituţională al Ministerului Educaţiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Ovidius din Constanţa a achiziţionat o nouă platformă antiplagiat prin Fondul pentru Dezvoltare Instituţională al Ministerului Educaţiei

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) a organizat vineri, 29 octombrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în conceperea şi scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice şi etice”, în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2021-0540 – „Performanţă şi calitate academică în UOC. Crearea şi dezvoltarea Platformei electronice pentru evaluarea periodică a performanţelor profesionale individuale ale cadrelor didactice – PERFORM DIDACT”, informează lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu, directorul proiectului.

Potrivit sursei citate, evenimentul este al doilea din seria celor trei realizate în mediul online, cu participare naţională şi internaţională, de personal similar din alte centre universitare, şi facilitează schimbul de experienţă pentru conceperea şi scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice şi etice, în scopul îmbunătăţirii performanţelor profesionale individuale ale cadrelor didactice din UOC şi sporirii vizibilităţii acestora.

„În cadrul întâlnirii, invitatul special a fost reprezentantul furnizorului facilităţii de comparare electronică a documentelor, prin utilizarea serviciului de internet Sistemantiplagiat.ro, achiziţionat prin proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 pentru utilizare în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa în vederea verificării lucrărilor de licenţă, disertaţie şi doctorat, precum şi a articolelor ştiinţifice rezultate în urma activităţilor de cercetare ale studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, respectiv ale cadrelor didactice din cadrul instituţiei, împotriva plagiatului. De asemenea, s-a realizat un schimb de experienţă cu alţi utilizatori instituţionali ai acestui serviciu de comparare electronică a documentelor, atât din ţară cât şi din străinătate, respectiv: Institutul de Studii Financiare din Bucureşti, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Universitatea de Stat din Tiraspol, Moldova”, a precizat lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu.

Serviciul Sistemantiplagiat.ro este un program informatic recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru compararea documentelor în format text, creat în anul 2002 şi lansat în România în anul 2012. Accesarea serviciului se face prin conectarea la o platformă online pusă la dispoziţia beneficiarilor pe baza unui cont de utilizator, cu ajutorul căruia sunt încărcate în sistem documentele în format text, iar conţinutul lor este comparat cu bazele de date pe care platforma le are la dispoziţie.

În urma analizei sistemul emite un raport de similitudine ce contribuie la evaluarea originalităţii textului verificat cu ajutorul a doi coeficienţi – unul care indică valoarea procentuală din textul analizat care este identică cu alte documente cu acces liber pe Internet sau cu textele din baza de date legislative şi altul care indică valoarea procentuală din textul analizat, marcată cu ghilimele sub formă de citare.

De asemenea, raportul de similitudine oferă informaţii şi cu privire la sursele în care au fost identificate fragmente similare, însoţite de procente pentru fiecare tip de bază de date şi fiecare sursă în parte, precum şi avertismente privind posibile tentative de alterare a textului.

Proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 beneficiază de o finanţare de 344.000 lei din bugetul alocat Ministerului Educaţiei, din fondul de dezvoltare instituţională, Domeniul 5 – Îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, inclusiv a respectării deontologiei şi eticii academice şi este implementat de Universitatea Ovidius din Constanţa în perioada mai – decembrie 2021.