29 iunie 2022

O nouă premieră în luna februarie la Teatrul Naţional Craiova: Bărbaţii mint mai mult, femeile mai bine

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Actriţa Cerasela Iosifescu va putea fi urmărită într-un nou one-woman show, la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul Bărbaţii mint mai mult, femeile mai bine de Mihai Ispirescu, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia lui Puiu Antemir va avea premiera în 19 şi 20 februarie 2022, la ora 19:00, în Sala I.D. Sîrbu a teatrului.

Statisticile spun că bărbaţii mint de două, de trei sau chiar de opt ori mai mult decât femeile, dar protagonista spectacolului ajunge concluzia că oricât de multe minciuni ar spune ei, femeile sunt cele care mint mai bine.

„O poveste de viaţă în care ne putem recunoaşte propriile trăiri. O existenţă plină de bucurii şi neîmpliniri, de experienţe dorite mai mult sau mai puţin, de momente de fericire sau deznădejde din care eroina trage concluzia pe care o exprimă în titlul piesei lui Mihai Ispirescu şi o pune în aplicare. Nu ştiu dacă aşa e bine sau rău, dar foarte adesea, aşa este!”

Mircea Cornişteanu, regizorul spectacolului

În cei aproape 50 de ani de carieră, regizorul Mircea Cornişteanu a realizat peste 160 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din ţară (Nottara, Bulandra, Naţional, Comedie, Ion Creangă din Bucureşti, Teatrele Naţionale din Craiova, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, sau cele municipale din Braşov, Galaţi, Piatra Neamţ, Oradea, Ploieşti etc.) şi străinătate (Polonia, Armenia, Cipru).

În 1990 a primit ex-aequo primul Premiu UNITER pentru spectacolul Unchiul Vania, produs la Teatrul Naţional din Craiova, în 2011 spectacolul Unde-i revolverul?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV iar în 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler şi este societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, al cărui director general a fost în perioada 2000 – 2016.

Realizator al primei Integrale Caragiale la Teatrul Naţional Craiova, Mircea Cornişteanu este primul regizor român care a realizat un spectacol după corespondenţa lui I. L. Caragiale – Al matale, Caragiale – jucat în mai multe teatre din ţară şi difuzat la TVR.

Pentru spectacolele realizate pe parcursul carierei a obţinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale. În spectacolele sale au strălucit mulţi dintre marii actori ai teatrului românesc, între care George Constantin, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Ileana Stana-Ionescu, Ilie Gheorghe, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Mariana Mihuţ, Horaţiu Mălăele, mulţi dintre dumnealor obţinând numeroase premii pentru rolurile jucate în spectacolele montate de Mircea Cornişteanu.

Cerasela Iosifescu este una dintre actriţele fanion ale generaţiei sale. Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, clasa profesor Sanda Manu (1991), Cerasela Iosifescu a devenit la scurt timp după absolvire actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti. În anul 2002 s-a alăturat trupei Naţionalului craiovean, unde a debutat cu rolul Catarina din spectacolul Îmblânzirea scorpiei de W. Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu.

De-a lungul carierei, Cerasela Iosifescu şi-a construit cu minuţiozitate şi inteligenţă toate personajele. Rolurile construite de ea – atât în comedii cât şi în registru dramatic – au fost interpretate magistral de fiecare dată, lucru admirat de către public şi apreciat de critica de specialitate.

Ceea ce mă propulsează şi nu mă lasă să mă pierd e insatisfacţia este motto-ul Ceraselei Iosifescu, actriţa care a strălucit în roluri de mare calibru pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, dintre care amintim Olivia din Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului şi Mariana din Măsură pentru măsură de W. Shakespeare în regia lui Silviu Purcărete, Medeea din Medeea de Euripide, Arkadina din Pescăruşul de A.P. Cehov, Lora din Obsesii de Claudiu Sfîrschi-Lăudat şi Lady Capulet din Romeo şi Julieta de W. Shakespeare în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, Lady Macbeth din Apocalipsa după Shakespeare, regia Janusz Wisniewski, Jessie din Noapte bună, mamă! de Marsha Norman, Zoe din O scrisoare pierdută şi Veta din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale în regia lui Mircea Cornişteanu, Natalia Ivanovna din Trei surori de A. P. Cehov, regia Andreas Pantzis, Doamna Givings din Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, regia Dragoş Alexandru Muşoiu etc.

Performanţele sale au fost premiate de-a lungul timpului: Premiul TVR Internaţional / 2005, Premiul I.D.Sârbu pentru artă teatrală al revistei Mozaicul pentru rolul Medeea din tragedia omonimă a lui Euripide / 2006, Premiul pentru cea mai bună actriţă (Veta în O noapte furtunoasă) la Festivalul FestCo / 2012, Premiul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din spectacolul Două poveşti de amor de A.P. Cehov, Festivalul Teatrului de Proiecte, Câmpina / 2012, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru scurt, Oradea /2012 etc.

Câteodată simt nevoia să mulţumesc proniei pentru întâlnirile cu Shakespeare, cu Caragiale, cu Moliere, cu Euripide, cu Gogol sau Cehov care-au născocit multiplele mele feţe, chinul, bucuria, fricile, într-un cuvânt toate stările care-ţi dau expresivitate şi te fac să fii remarcabil.

BARBAŢII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE
de Mihai Ispirescu
Regie şi ilustraţie muzicală: Mircea Cornişteanu
Scenografie: Puiu Antemir
Cu: Cerasela Iosifescu

Apariţii video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu
Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru

Biletele se pot achiziţiona atât online, direct din site-ul www.tncms.ro cât şi în format fizic, de la agenţia teatrală.

Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă şi persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Contact Agenţia teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00

TEATRUL NAŢIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

Teatru


https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din ţară, cu o tradiţie de peste 170 de ani şi cu o activitate internaţională de prestigiu a cărei lungă şi bogată istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar şi cu imensul succes internaţional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente şi viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.