26 mai 2022

O nouă recunoaştere internaţională pentru un profesor UPT – academicianul Ion Boldea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universităţii Politehnica Timişoara, academicianul Ion Boldea, a primit o nouă recunoaştere internaţională, de această dată din partea Consiliului Executiv al Asociaţiei EPE, în cadrul Conferinţei EPE ECCE Europe, care a avut loc în prima parte a lunii septembrie, la Ghent, în Belgia. Academicianul Ion Boldea a primit, cu această ocazie, distincţia „2021 EPE Outstanding Achievement Award”.

Prin acordarea acesteia, Consiliul Executiv al Asociaţiei EPE şi Power Electronics Community îşi exprimă recunoştinţa pentru întreaga activitate a academicianului Ion Boldea şi contribuţiile aduse în cadrul Asociaţiei EPE în domeniul Electronicii de Putere.

Asociaţia apreciază în mod deosebit cercetările în domeniul maşinilor electrice liniare şi rotative, acţionărilor electrice, generatoarelor eoliene şi vehiculelor cu levitaţie magnetică. Ion Boldea a inventat o maşină oscilatorie liniară şi a creat primul vehicul din lume alimentat de o pernă magnetică cu motoare liniare sincrone avansate. A publicat o serie de cărţi internaţionale despre diferite tipuri de maşini şi unităţi electrice şi a contribuit la multe conferinţe EPE.

Conferinţa EPE ECCE Europe este cea mai mare din domeniul electronicii de putere şi a acţionărilor, atrăgând în fiecare an experţi din numeroase ţări. Cu scopul de a face schimb de idei şi de a întâlni colegi profesionişti şi cadre universitare, conferinţa EPE ECCE Europe reuneşte cercetători, ingineri care lucrează în avangarda tehnologiilor electronice de putere. În cadrul conferinţelor EPE ECCE Europe este explorat rolul viitor al electronicii de putere în această revoluţie ecologică şi tehnologică.

Ion Boldea s-a născut la 7 ianuarie 1945 în Lugoj. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu”. Este licenţiat al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, promoţia 1967, devenind ulterior, în 1973, doctor inginer, mentorul său fiind acad. Toma Dordea. Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017 membru titular al Academiei Române.

Începută în anul 1968, întreaga activitate didactică s-a desfăşurat în cadrul Catedrei de Maşini Electrice de la Universitatea Politehnica Timişoara. În decursul timpului a obţinut titlurile şi a ocupat funcţiile următoare: 1968-1975 asistent; 1975-1981 şef de lucrari; 1981-1991 conferenţiar; 1991-2011 profesor; 2011-prezent profesor emerit.

Acad. Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuţii excepţionale la generarea şi utilizarea energiei electrice”.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timişoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine