Publicat: 4 Septembrie, 2016 - 11:17

Stagiunea 2016-2017 a Teatrului Național 'I. L. Caragiale' din București se deschide cu 'Dineu cu proști', comedia franțuzească de mare succes a lui Francis Veber adusă în scenă de Ion Caramitru. Unul din cele mai îndrăgite spectacole ale teatrului, vizionat de zeci de mii de români, va avea două noi reprezentații, în 20 și 21 septembrie 2016, de la ora 20.00, pe Scena Mare.

Și pentru că suntem în Anul Shakespeare, iar protagonistul Furtunii, realizate de bulgarul Alexander Morfov cu actorii TNB, este Ion Caramitru, declarat de Consiliul Britanic — Ambasador Shakespeare în România, trebuie să mai amintim că, în zilele de 1 și 2 octombrie, de la ora 19.30, sunteți așteptați să urmăriți o 'Furtună' surprinzătoare, cum numai magicienii scenei știu să provoace. Multe alte spectacole îndrăgite revin pe afiș, începând cu data de 20 septembrie: 'Sinucigașul', 'Micul infern', 'Anonimul venețian', 'Idolul și Ion Anapoda', 'Tectonica sentimentelor', 'Visul unei nopți de vară' ș.a.

Alături de spectacole deja intrate în atenția publicului, între care vom aminti și premiera cu care s-a închis stagiunea 2015-2016, 'Medeea, mama mea' de Ivan Dobcev, prima colaborare artistică dintr-un program mai amplu, ca urmare a Festivalului NETA, ce s-a desfășurat la TNB în toamna anului trecut, multe alte proiecte repertoriale, precum și invitații la numeroase festivaluri fac dovada unui afiș repertorial bogat, atractiv, cu vârfuri valorice și creații de referință.

Noua stagiune readuce pe afiș numele georgianului David Doiashvili, și nu doar pentru o seară. El este regizorul care ne-a oferit, în deschiderea Festivalului NETA, un vis de spectacol, cu piesa lui Shakespeare 'Visul unei nopți de vară'. Invitat la Naționalul bucureștean să monteze 'Regele Lear' de W. Shakespeare, ambițiosul artist, care a impus în fața lumii numele teatrului georgian, a optat pentru o distribuție tânără, avându-l în rolul titular pe Mihai Constantin. Premiera este prevăzută pentru sfârșitul acestui an, la Sala Mare.

În octombrie, piesa lui Radu F. Alexandru 'Luminița de la capătul tunelului' va avea premiera la Sala Atelier. În regia lui Mircea Cornișteanu, actorii Monica Davidescu/Iuliana Moise, Constantin Cotimanis, Alexandra Poiană și Dragoș Stemate vă dau întâlnire cu o satiră de mare actualitate.

Spre finalul lunii octombrie, în premieră la Sala Studio, cea de-a treia montare pe care o realizează renumitul artist bulgar Alexander Morfov pe scenele TNB urmează să iasă la rampă. După 'Vizita bătrânei doamne' și 'Furtuna', o nouă provocare: No Man's Land de Danis Tanovic (poate că ați văzut filmul premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001!). În distribuția noii sale montări veți întâlni tineri și foarte tineri interpreți ai scenei românești, alături de binecunoscuți actori ai Naționalului bucureștean.

La Sala Atelier va intra în repetiții regizorul Felix Alexa, cu un text de Eugene Labiche, 'Crima din strada Lourcine', în a cărui distribuție îi veți întâlni pe Marius Manole, Istvan Teglas, Mihai Calotă, Raluca Aprodu, Victor Țăpeanu.

Până la finalul anului sunt programate să iasă la public alte două noi spectacole. La Sala Studio ne vom întâlni cu piesa lui Matei Vișniec, 'Angajare de clovn', în regia lui Ion Caramitru, protagoniștii fiind trei dintre cei mai tineri actori ai trupei: Petre Ancuța, Emilian Mârnea, Forin Călbăjos. Sub auspiciile dramatice ale textului, nu ne îndoim că cei trei comici muzicali își vor continua competiția în acea zonă sensibilă, dintre teatru și muzică, cu care au adunat aplauze entuziaste, în 'Actorchestra' și 'Magic Național'.

În cadrul programului 9G la TNB, aflat la cea de-a III-a ediție și care se derulează la Sala Mică, stagiunea începe cu două noi titluri: 'Suntem ultimii cinci', după Samuel Beckett, regia Dragoș Alexandru Mușoiu și 'Fetița-soldat' de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman.

Pentru actorii TNB, lunile următoare vor fi bogate în turnee și festivaluri. În 17 septembrie, 'L'Om Dada', regia Gigi Căciuleanu și 'Lecția', regia Horațiu Mălăele, participă la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău (13-21 septembrie). La Sfântu Gheorghe în festival, în 17 septembrie se prezintă 'Între noi e totul bine', regia Radu Afrim. Pe 22 septembrie, 'Memoria apei', regia Erwin Șimșensohn, va fi pe scena Festivalului de la Brăila.

Între 24 și 29 septembrie, spectacolul lui Gigi Căciuleanu 'L'Om DADA' va fi jucat la Paris, Londra și Bruxelles. În 27 septembrie — 'O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții', regia Bobi Pricop, participă la Festivalul de la Oradea, iar pe 11 octombrie, la Iași. Tania Popa joacă pe 8 octombrie 'Fata din Curcubeu' la Festivalul SOLO, de la Moscova. 'Magic Național' începe seria turneelor, primul fiind la Cluj în 10 octombrie, urmat de Bacău, în 21 octombrie.

Trei dintre spectacolele TNB participă, între 21 și 30 octombrie, la Festivalul Național de Teatru: 'O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții', după un roman de Mark Haddon, 'Între noi e totul bine' de Dorota Masłowska și 'L'Om Dada' de Gigi Căciuleanu.

TNB găzduiește o reprezentație a Teatrului Național din Bratislava, în data de 29 septembrie, cu 'Nevasta păstorului' de Ivan Stodola, o punere în scenă netradițională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, cu personaje desprinse parcă din tragedia antică. La Sala Mică, între 29 septembrie și 15 noiembrie va putea fi admirată expoziția Andy Warhol, un artist celebru cu rădăcini slovace. Ambele evenimente sunt organizate, în colaborare cu Ambasada Slovaciei la București, cu prilejul primei președinții a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Tot în data de 29 septembrie, la Sala Media, de la ora 18.00 Asociația cultural-umanitară 'Memorie și speranță' invită publicul la prima întâlnire.

În noua sală de expoziții a TNB dinspre Bd.Carol se va desfășura, între 10-20 septembrie, cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Fotografie BUCHAREST PHOTOEST, cu invitați speciali din Maroc, Franța și Italia.

Sub auspiciile Trienalei de Arhitectură East-Centric — ediția a II-a DRIFTING, între 16 septembrie-9 octombrie, o serie de evenimente vor fi găzduite la Sala Media (conferințe), spectacole (Sala Mică), precum și expoziții în foaierele teatrului, la Sala Studio și Media.

Și în stagiunea actuală matineele duminicale îi vor invita pe cei mai mici spectatori ai teatrului să joace în spectacolele Teatrului Național pentru Copii, iar Conferințele Teatrului Național, dedicate unui public adult, vor avea ca invitați personalități ale vieții culturale și științifice românești.

La Casa de bilete a teatrului au fost puse în vânzare primele bilete ale noii stagiuni, precum și online, pe Mystage.ro. Sălile Teatrului Național din București, renovate și reabilitate, vă așteaptă să descoperiți un teatru nou pentru un public nou!