27 septembrie 2022

O păcăleală de Ziua Limbii Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Limbii Române a fost marcată cu un mesaj al lui Klaus Iohannis. Presupun că unul dintre consilierii săi i-a atras atenția că urmează anonima Ziua Limbii Române și ar fi bine să iasă și el cu o declarație, cu un comunicat, cu o prezență publică. Și, pentru că în cei opt ani de mandat, Iohannis n-a făcut nimic pentru Limba Română, consilierii săi i-au încropit un text care a fost dat publicității. Îl reproduc în semn de respect pentru limba în care vorbim și scriem.

 

”Limba Română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi.

 

Totodată, Limba Română a fost și continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă și ne-a menținut uniți în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alții și pe toți de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini – România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja și cultiva.

 

În această zi specială, transmit întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din țară și din străinătate, dar și celor dintâi mentori ai oricărui copil – părinții. În țară sau în comunitățile din afara granițelor, aceștia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generațiilor de copii români de pretutindeni.

 

În ultimii ani, țara noastră găzduiește un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educație.

 

În același timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcțional, avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească Limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății.

 

Limba română este temelia identității noastre. O prețuim folosind-o corect, cultivând-o și ajutându-i pe alții să primească darul de a o învăța și de a se bucura de bogăția ei.

 

La mulți ani, Limbii Române și vorbitorilor ei!”

 

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului național, în această seară, începând cu ora 20:30.

 

Încercați să vă aduceți aminte o implicare cît de modestă a președintelui Klaus Iohannis! Poate a zis ceva despre vulgaritatea limbajului și pocelile folosite de politicieni sau de ziariști. Poate a participat la o ședință a Academiei Române dedicate limbii noastre? Poate s-a dus la o școală să înmîneze măcar un premiu la un concurs de Limba română? Poate a solicitat o întîlnire cu profesorii de limba română din grădinițe, școli, licee sau din diaspora. Orice care să ne arate că este preocupat de limba țării în care locuiește și pe care o laudă. Eu unul nu știu de nimic. Și, bănuiesc eu, mesajul prezidențial publicat de Ziua Limbii Române este doar o formă de a se face și el că muncește. Nu care cumva populația de limbă română să zică:

-Păi, omul nu face mai nimic!