Publicat: 26 Mai, 2019 - 09:15
Share

Vești importante! Au început alegerile europarlamentare! Votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European şi referendumul naţional din 26 mai 2019 a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă. Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai, ora 22.00 – 27 mai, ora 7.00, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European şi referendumul naţional din 26 mai 2019 a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (ora 7.00 ora locală), în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.
Pentru prima dată în trei decenii de alegeri are loc un scrutin combinat: cel pentru listele europarlamentare și un referendum prezidențial. O combinație toxică ce riscă să dea naștere la confuzii, controverse și o sumedenie de reclamații mai mult sau mai puțin fondate. O atenție deosebită a fost acordată de data aceasta votului din străinătate, care a determinat controverse majore la ultima editie a prezidențialelor
Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se desfăşoară pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada).

„Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secţii de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional din 26 mai 2019”, a precizat MAE printr-un comunicat.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE.

Secţiile de votare din România s-au deschis la ora 7.00.

Odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, are loc şi referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis la care se votează în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine - amănunt destul de puțin cunoscut de majoritatea electoratului..Sunt folosite două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 nu au drept de vot din cauza unor interdicţii.

Dintre cei 18.968.840 de români înscrişi în Registrul electoral care au drept de vot, 700.843 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Tag-uri Institutii: