27 mai 2022

O primă sesiune de consultare a organizaţiilor neguvernamentale pe componenta prevenirii consumului de droguri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O PRIMĂ SESIUNE DE CONSULTARE A ORGANIZAŢIILOR NEGUVERNAMENTALE, PE COMPONENTA PREVENIRII CONSUMULUI DE DROGURI, ÎN CONTEXTUL ADOPTĂRII STRATEGIEI NAŢIONALE ÎN DOMENIUL DROGURILOR 2022 – 2026

Agenţia Naţională Antidrog a organizat vineri, 6 mai a.c., în format hibrid, o primă sesiune de consultare a organizaţiilor neguvernamentale, pe componenta prevenirii consumului de droguri, în contextul aprobării de către Guvernul României, prin H.G. nr. 344 din 16 martie 2022, a Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022 – 2026 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acesteia.

Întâlnirea a avut loc şi din perspectiva noilor programe ce urmează a fi lansate, respectiv Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri (PN) şi Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri (PIN), pentru ca acestea să conţină o viziune clară şi articulată a măsurilor necesare pentru reducerea cererii de droguri, prin prevenirea consumului de droguri, atât la nivel naţional, cât şi în comunităţile locale.

În cadrul sesiunii de consultare au participat 13 reprezentaţi ai societăţii civile din 9 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia Beneva, Preventis Cluj-Napoca, Asociaţia Criminaliştilor din România, Alianţa Internaţională Antidrog (A.I.A.), Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi Antidrog (A.E.S.A.), Asociaţia Antidrog Est Europeană, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – învăţământ preuniversitar, Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, Amprenta de Bine şi FICE România.
Sesiunea de consultare a avut ca scop prezentarea priorităţilor PN – componenta de prevenire a consumului de droguri, precum şi acţiunile propuse spre finanţare nerambursabilă din fonduri publice care urmează a fi lansate în cadrul viitorului PIN şi regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, prevăzute prin Legea nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Agenţia Naţională Antidrog, prin demersurile realizate, prin colaborarea constantă cu societatea civilă şi prin intermediul mecanismului de finanţare, din bugetul public, a Programului de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, vine în întâmpinarea organizaţiilor neguvernamentale, pentru a răspunde nevoilor comunităţii în ceea ce priveşte reducerea cererii de droguri.