Publicat: 12 Noiembrie, 2019 - 13:54
Share

Anul aniversar Junii Sibiului - 75 de ani de activitate se apropie, cu paşi repezi, spre final. A fost un 2019 greu, dar frumos, marcat de turnee în Europa şi în America de Nord, de numeroase reprezentaţii în ţară şi în Sibiu. Vor urma, în săptămâna 26 noiembrie - 1 decembrie 2019, la Sibiu, spectacole extraordinare, toate menite să încununeze sărbătoarea Junilor.

La întâlniri de suflet, organizate în cadrul proiectului Aniversare Junii Sibiului - 75 de ani vor fi invitaţi dansatori de ieri, de azi şi de mâine ai Junilor Sibiului, în ziua de 26 noiembrie, ora 18.00, la Sala Transilvania. Cele patru generaţii ale Junilor Sibiului se vor prinde în joc, într-un moment aniversar, dedicat deopotrivă artiştilor şi familiilor acestora, prietenilor Junilor Sibiului, oamenilor care iubesc folclorul românesc şi susţin "visul" celei mai vechi formaţii de dansuri populare din România.

Miercuri, 27 noiembrie 2019, deschidem cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor "Ioan Macrea", manifestare de prestigiu dedicată celui care, în urmă cu 75 de ani, a întemeiat Ansamblul Junii Sibiului. Organizatorii festivalului, Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu promit un festival plin de culoare, în care artişti din diferite zone etnofolclorice ale ţării vor fi mesageri ai cântecului şi jocului popular românesc, în cadrul celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste.

Astfel, în zilele de 27 şi 28 noiembrie, veţi putea urmări şi aplauda ansamblurile: "Ciprian Porumbescu" din Suceava, "Dor Românesc" din Bistriţa, "Doina Gorjului" din Târgu-Jiu, "Baladele Deltei" din Tulcea, "Constantin Arvinte" din Iaşi, "Maria Tănase" din Craiova, "Banatul" din Timişoara, "Dor Transilvan" din Cluj-Napoca şi Orchestra Naţională "Valahia" din Bucureşti, alături de interpreţi de renume ai cântecului popular românesc.

În data de 29 noiembrie, generaţiile reunite ale Junilor Sibiului vor prezenta etapele existenţei omului, de la naştere la moarte, în spectacolul extraordinar "Pe firul nesfârşit al vieţii". Astfel, Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", "Veteranii Junii Sibiului", "Ceata Junilor" şi Şcoala de Dans "Ioan Macrea" vă fac părtaşi, prin intermediul folclorului, la un botez ca în Mărginimea Sibiului, la nuntă ca pe Valea Hârtibaciului, la culesul viilor de pe Valea Târnavelor ş.a.m.d.

Junii se vor prinde, de asemenea, într-o horă a prieteniei cu cel mai mare ansamblu de folclor din Republica Moldova: Baletul Naţional "Joc", invitat special în festival în data de 29 noiembrie.

Maratonul folcloric se încheie cu un eveniment special dedicat Zilei Naţionale a României. Astfel, pe 1 Decembrie 2019, sub genericul binecunoscut "Noi suntem români!", Junii Sibiului, Trupa K1, Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Grupul "Crai Noi" şi alţi artişti, alături de Iuliana Tudor, sunt Toţi K1 pentru România! Spectacolul este unul inedit şi propune un melanj între dansul tradiţional, cântecul patriotic şi ritmurile moderne.

Spectacolele din 27, 28, 29 noiembrie şi 1 decembrie 2019 sunt prezentate de îndrăgita vedetă TVR Iuliana Tudor.

Accesul la spectacolele din zilele de 26, 27, 28, 29 noiembrie 2019, ora 18.00, se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziţionate de la Sala "Transilvania" din Sibiu, la preţul de 20 lei, respectiv 10 lei, începând cu data de 13 noiembrie 2019, între orele 10.00 - 18.00.

Festivalul Naţional de Folclor "Ioan Macrea" este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii" Sibiu, cu sprijinul Cercului Militar Sibiu.