12 aprilie 2021

O tentativă de lovitură de stat a fost împiedicată în Iordania

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mai multe persoane au fost reținute din motive de securitate, inclusiv un membru al familiei regale și un fost consilier al Regelui Abdullah II

Presa locală a raportat sâmbătă că autoritățile de la Amman au arestat un membru al familiei regale, pe fostul consilier al Regelui Abdullah II, Hassan bin Zayed, dar si pe fostul ministru al finanțelor, Bassem Awadallah.  Mesajul indică faptul că mai multe persoane au fost reținute „din motive de securitate”.

La rândul său, canalul pan-arab de televiziune Al Mayadeen a transmis despre dezvăluirea, la Amman a „unei conspirații pentru îndepărtarea lui Abdullah al II-lea de la putere”. Potrivit sursei, fostul prinț moștenitor Hamza bin Hussein a fost plasat în arest la domiciliu în palatul său. În plus, au fost reținuți aproximativ 20 de ofițeri de rang înalt, care sunt suspectați de a fi participat la conspirație.

Hamza bin Hussein, în vârstă de 40 de ani, este fiul regretatului rege Hussein bin Talal și al soției sale, regina Noor, și este fratele vitreg al regelui Abdullah II. A deținut funcția de prinț moștenitor al Iordaniei din 1999 până în 2004. Acum moștenitorul tronului este prințul Hussein bin Abdullah, în vârstă de 26 de ani – fiul cel mare al lui Abdullah II și al reginei Rania.

La rândul său, agenția Ammon a raportat că, înainte de arest, autoritățile competente îl monitorizau pe fostul consilier al regelui, fostul ministru al finanțelor Bassem Avadallah. Potrivit agenției, fostul oficial ar fi fost reținut „pentru tranzacții suspecte cu terenuri în interesul israelienilor”.

Avadallah a fost ministrul planificării și cooperării internaționale în perioada 2001-2005 și a fost considerat un susținător al reformelor liberale. Din aprilie până în iunie 2005, a fost ministru al finanțelor. În 2006, Abdullah al II-lea l-a numit director al cancelariei sale și apoi șef al Curții Regale Hașemite din 2007 până în 2008.

Autor: Ciprian Pop
Foto: blacknews.ro