8 august 2022

O treime din fructele pe care le consumăm „ar fi contaminate cu pesticide”, potrivit PAN

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O treime din fructele pe care le consumăm „ar fi contaminate cu pesticide”, potrivit PAN (Pesticide Action Network)

Deși politicile agricole au avut tendința de a reduce utilizarea pesticidelor de ani de zile, cantitatea de pesticide prezentă în fructele care sunt vândute consumatorului final este în creștere. PAN (Pesticide Action Network) a publicat ieri un studiu asupra problemei.

ONG-ul a cumpărat fructe în toată Uniunea Europeană și a analizat în laborator 97.000 de mostre de fructe proaspete, inclusiv piersici, mure, căpșuni și cireșe. Obiectivul a fost identificarea prezenței pesticidelor și a altor produse fitosanitare.

Rezultatul este îngrijorător: 29 la sută din fructele analizate și, prin urmare, vândute consumatorilor, conțineau urme de pesticide chimice. Este aproape o treime și un semn al unei deteriorări accentuate a situației.

În 2011, doar 18 la sută din fructele analizate conţineau produse fitosanitare. Potrivit ONG-uluisi studiului său citat aici, fructele de evitat sunt murele: 51 la sută din probe, adică jumătate, au fost contaminate. Piersicile sunt pe locul doi, cu mai mult de 4 din 10 contaminate (45 la sută), iar căpșunile sunt pe locul trei (38 la sută din probele contaminate).

În cazul legumelor, utilizarea pesticidelor este mai puțin răspândită, cu 13 la sută din probele contaminate, ceea ce reprezintă o creștere foarte ușoară față de 2011 (11 la sută). Țelina și guliile sunt fructele și legumele cu cele mai proaste rezultate, deoarece aproape o treime din probe (31 la sută) conțineau urme de pesticide la momentul achiziției în magazine.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Pixabay