26 octombrie 2021

Oamenii care trăiau în Oltenia de sub munte acum 35 de mii de ani, mult mai asemănători cu europenii de astăzi decât se credea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să secvențeze genomul complet al craniului de femeie descoperit în Peștera Muierii 1, o femeie care a trăit acum 35.000 de ani și ale cărei rămășițe au fost găsite în peștera cu același nume (sau Peștera Muierilor) din localitatea  Baia de Fier , în sudul României.

Cercetătorii Universității din Upsala, citați de revista Curent Biologul au ajuns la concluzia că diversitatea  genetică ridicată arată că migrația din Africa a avut loc în timpul și după ultima epocă glaciară. Aceasta este concluzia unui nou studiu condus de Mattias Jakobsson la Universitatea Uppsala și publicat în revista Current Biology.

Seamănă mai mult cu europenii de astăzi decât cu cei care trăiau Europa cu 5.000 de ani mai devreme decât ea, diferența faciala fata de europenii de astăzi este mult mai mică decât am crezut. Vedem că nu este un strămoș direct al europenilor moderni, dar este un strămoș al vânătorilor-culegători care au trăit în Europa până la sfârșitul ultimei epoci de gheață, spune Mattias Jakobsson, profesor la Departamentul de biologie de la Universitatea Uppsala. și responsabil pentru studiu.

Acum că echipa de cercetători poate citi întregul genom al descoperirii din Peștera Muierii 1, ei pot vedea asemănările cu oamenii moderni din Europa și, în același timp, pot verifica dacă nu este un strămoș direct. În studiile anterioare.

Analiza genetică recentă a cercetătorilor suedezi arată că are același nivel scăzut de ADN neandertalian ca majoritatea indivizilor care au trăit în timpul său. Comparativ cu rămășițele unor indivizi care au trăit cu 5.000 de ani mai devreme, cum ar fi cei din Peștera cu Oase, tot din Romania, „doamna” din Peștera Muierii seamănă foarte mult cu europenii de astăzi.

Extinderea oamenilor moderni în afara Africii în urmă cu aproximativ 80.000 de ani este o perioadă importantă în istoria omenirii și este adesea descrisă ca un blocaj genetic. Populațiile au părăsit Africa și s-au îndreptat spre Asia și Europa. Efectele acestor migrații pot fi văzute și astăzi. Diversitatea genetică este mai mică la populațiile din afara Africii decât la africani. Faptul că Peștera Muierii 1 are o diversitate genetică ridicată implică faptul că cea mai mare pierdere a diversității genetice s-a produs în timpul ultimei ere glaciare (care s-a încheiat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă) și nu în timpul migrației din Africa.

Acest lucru este interesant, deoarece ne învață mai multe despre istoria populației timpurii din Europa.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să urmărească variațiile genetice din Europa în ultimii 35.000 de ani și să vadă o scădere clară a variațiilor în ultima epocă glaciară. Diversitatea genetică redusă a fost legată anterior de faptul că variantele patogene din genomi sunt mai frecvente în rândul populațiilor din afara Africii, dar acest lucru este în dezbatere.

Situl din Peștera Muierii 1 este important din punct de vedere al istoriei și antropologiei și  va rămâne, fără îndoială, interesant și  pentru cercetătorii din alte domenii, dar din punct de vedere genetic, toate datele sunt acum disponibile și concluziile se pot trage clar, potrivit cercetătorilor suedezi.

Ciprian Pop

Screenshot_20210529-005455.png