Publicat: 29 Martie, 2012 - 07:55
Share

Asociația Salvați Dunărea și Delta și GlaxoSmithKline (GSK) România au lansat raportul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, care centralizează problemele de sănătate cu care se confruntă comunitățile deltaice. Peste 80% din totalul tinerilor între 3 și 15 ani care locuiesc în zece localități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării au beneficiat de servicii de asistență medicală primară și de o campanie de educație pentru sănătate. Raportul evidențiază nevoia de servicii medicale în Delta Dunării.

Aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticați ca având probleme de sănătate. Dintre aceștia, 52% au o igienă orală deficitară și au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezintă o altă problemă de sănătate, 17% dintre copiii examinaţi suferă de parazitoză intestinală. Rezultatul recoltării exudatului faringian a fost pozitiv în cazul a 42% dintre preșcolari. Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentaţiei și lipsa accesului la apă potabilă sunt factori favorizanți ai patologiilor înregistrate. Lipsa educaţiei pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, potențează expunerea la aceste afecţiuni.

Alte concluzii ale studiului semnalează problemele de infrastructură: de transport, medicală și tehnico-edilitară. Accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil: distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării. Situația este agravată de sărăcie și lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei.

Principalele recomandări ale raportului sunt :
• Rezolvarea problemelor privind infrastructura de transport și infrastructura tehnico-edilitară;
• Includerea unui capitol special în Proiectul noii Legi a Sănătăţii, referitor la asistența medicală pentru zonele izolate/defavorizate, cu accent pe Delta Dunării;
• Mobilizarea de fonduri publice şi private pentru dotarea centrelor de permanență și a cabinetelor medicale;
• Dezvoltarea unei reţele de puncte medicale în fiecare sat, completate de vizite periodice ale unor caravane medicale de specialitate și dezvoltarea serviciului de urgenţă, adaptat condiţiilor zonei;
• Stimularea prezenţei personalului medical în zonele izolate;
• Derularea unor campanii de informare şi educație pentru sănătate privind riscurile asociate traiului în zona Delta Dunării;
• Redefinirea criteriilor de includere în programe de asistenţă socială şi medicală în cazul locuitorilor din zonele defavorizate.

“Am desfășurat proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii sunt viitorul Deltei Dunării! Pentru unii dintre ei, consultația medicală din această iarnă a fost prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa la o viață mai bună oferită acestor oameni. Am invitat la masa rotundă autoritățile responsabile, pe care le rugăm să aprecieze statisticile și recomandările puse la dispoziție prin intermediul acestui raport și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“GlaxoSmithKline (GSK) este în România de peste 20 de ani, timp în care ne-a preocupat continuu îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, de unde şi dorinţa noastră de a susţine proiecte în sănătate şi educaţie în sănătate. Şi pentru că statisticile privind speranţa de viaţă în România sunt îngrijoratoare – ţara noastră ocupând ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, toate acţiunile pe care le susţinem – şi inclusiv proiectul pe care îl desfăşurăm din noiembrie anul trecut alături de partenerii noştri de la Salvaţi Dunărea şi Delta - rezultă din preocuparea noastră de a sprijini cauzele cele mai grave, chiar dacă asta înseamnă să ajungem în zonele cele mai izolate sau sărace ale ţării, acolo unde este o mare nevoie de ajutor”,  a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK România.

Proiectul este derulat de Asociația Salvați Dunărea și Delta cu susținerea GSK România, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Primăriile comunelor C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe și școlile din localitățile C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Gorgova, Partizani, Chilia Veche, Maliuc și Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost posibil prin implicarea voluntară a 14 studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, membri ai Societății Studenților în Medicină din București, organizatori ai proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală”.

Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care a demonstrat în cei aproape opt ani de activitate că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. SDD are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)