27 septembrie 2022

Oamenii lumii cer lui Biden să pună capăt blocadei din Cuba

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Artiști, intelectuali, politicieni, oameni de știință, activiști și personalități religioase au trimis o scrisoare președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cerând încetarea blocadei din Cuba în mijlocul unui incendiu devastator al depozitului de combustibil.

„Sancțiunile alimentează focul”, spun semnatarii scrisorii, printre care intelectualul Noam Chomsky, politicianul britanic Jeremy Corbyn, muzicianul Roger Waters, filozoful Judith Butler și afro-americanul Cornel West, cunoscut pentru lupta sa pentru drepturile omului.

În text, aceștia fac un apel public urgent pentru a pune capăt politicilor brutale ale administrației Donald Trump (2017-2021) care afectează poporul cubanez.

Incidentul, care a avut loc în zona industrială Matanzas, la 100 de kilometri de Havana, este cel mai mare din istoria Cubei și are loc atunci când insula se confruntă cu o criză energetică care se va agrava odată cu această situație, se arată în scrisoare.

În plus, semnatarii subliniază că resursele pe care guvernul va fi forțat să le redirecționeze către răspunsul la dezastre vor avea, de asemenea, un impact negativ asupra bunăstării generale a cubanezilor în mijlocul a peste 200 de măsuri coercitive impuse de Trump care sunt încă în vigoare.

Într-un mesaj către Biden, ei asigură că, în ciuda cuvintelor de condoleanțe și a unei oferte de sfaturi tehnice, guvernul Statelor Unite a făcut foarte puțin pentru a ajuta poporul Cubei cand au avut cea mai mare nevoie.

Deși ambasada SUA la Havana a clarificat că legea autorizează întreprinderile și organizațiile americane să ofere ajutor și răspuns la dezastrele naturale, măsurile din era Trump împiedică ajutorul necesar să ajungă în Cuba, spun ei.

Este excesiv, mai ales la momentul tragicului incident, să blochezi transferurile de bani și utilizarea instituțiilor financiare globale de către Cuba, ceea ce este necesar pentru importul de alimente și medicamente, potrivit unei scrisori publicate pe platforma LetCubaLive.

Ei cer Washingtonului să ridice toate sancțiunile care împiedică în mod direct sau indirect Cuba să primească asistență medicală, umanitară, de mediu sau financiară și subliniază că aceasta include eliminarea Cubei de pe Lista sponsorilor de stat ai terorismului.

Până acum, aproape 30 de persoane au semnat documentul în semn de solidaritate cu naţiunea din Caraibe, ai cărei locuitori suferă de vineri, 5 august, consecinţele unui incendiu care a lovit un depozit petrolier.

Forțele combinate ale Ministerului de Interne, Forțele Armate Revoluționare, Compania Cuba-Petroleo și Institutul de Resurse Hidro, împreună cu specialiști mexicani și venezueleni, lucrează intens pentru stingerea incendiului.

Guvernul cubanez nu refuză niciun ajutor pentru combaterea flăcărilor, au spus oficialii, și avertizează că „în contextul propunerilor sincere din alte țări, campaniile de instigare la ură și de defăimare continuă în Statele Unite”.

A consemnat Ciprian Pop