30 septembrie 2022

Oana Alexandra Cambera: Noile legi ale educației – “garanția” unui viitor compromis. Ministrul Sorin Cîmpeanu trebuie să plece!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Oana Cambera, alături de deputații REPER, au anunțat inițierea unei moțiuni împotriva ministrului Educației, invitând la colaborare parlamentarii care își doresc să susțină educația.
După aproape 7 ani de când se anunța marele proiect de țară, „România educată”, noile legi ale educației au fost lansate în sfârșit în consultare publică. Dar nu oricum, în plină perioadă de concedii, contrar oricăror recomandări referitoare la dezbaterea actelor normative și mai ales contrar respectului minimal față de cetățeni.
Pe cât de așteptate însă, pe atât de mare a fost dezamăgirea. Peste 45.000 de români au semnat și trimis deja o petiție prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la modul de elaborare, dezbatere și forma finală a acestor legi. Dl. Sorin Cîmpeanu i-a considerat nerelevanți. Alți 150 de oameni de cultură și intelectuali români i-au trimis o scrisoare deschisă dlui ministru. Au fost ignorați și ei și numiți cu aroganță grupuri de interese.
Parlamentarii și europarlamentarii REPER, au derulat în perioada 23-24 august evenimentul public “Maratonul Dezbaterilor”, în cadrul căruia au participat zeci de specialiști din domeniu. Ca urmare a acestui demers, parlamentarii REPER și-au alăturat vocea pentru susținerea petiției și a unei moțiuni împotriva ministrului Educației.
Pentru un domeniu atât de important precum educația, baza ar trebui să fie un proiect care asigură echitatea, recompensează munca și penalizează furtul și în spatele căruia se poate alinia o țară întreagă pentru a-l susține și pune în aplicare, indiferent de politicienii care trec prin fruntea ministerului sau alte funcții.
„9.000 de sugestii de modificări au fost transmise pentru cele doar 300 de pagini ale legii. Oare ce spune acest lucru despre calitatea a ceea ce ne prezintă dl ministru a fi viitoarea carte de căpătâi a educației? Acest proiect, fabricat în birourile secrete din minister, nu ia în considerare niciuna dintre recomandările OECD în materie de educație, este lipsit de viziune și transpiră preocuparea celui ajuns în funcția de ministru pentru legalizarea furtului intelectual”, a declarat Oana Cambera, deputat de Ilfov.
Într-o lume care se schimbă cu viteza luminii, educația pe parcursul întregii vieți este esențială. Iar acestui proiect îi lipsesc tocmai ideile de unitate și continuitate a învățării. Ni s-au oferit în schimb niște legi în care sunt reglementate o mulțime de detalii inutile, sunt reluate idei din legi mai vechi, și nenumărate situații de conflicte între articole care vor duce la blocaje, nervi, lipsă de predictibilitate și haos. Ni s-au oferit concepte greșit sau deloc definite, lipsește orice garanție cu privire la calitatea educației, iar probleme grave precum abandonul școlar, absenteismul, analfabetismul, lipsa bibliotecilor și accesul la serviciile și resursele digitale nu sunt adresate direct.
„Ne dorim să punem mai presus interesele copiilor și viitorul acestei țări, înaintea orgoliilor politice. România are o șansă doar dacă asigurăm copiilor o educație corectă, echitabilă, orientată spre viitor, inovatoare, conectată la realitatea din câmpul muncii și bazată pe cinste, muncă, dedicare și flexibilitate.”, a concluzionat doamna deputat, Oana Cambera.
Moțiunea poate fi depusă cu semnăturile a 50 de deputați iar textul a fost publicat pe pagina de Facebook REPER, odată cu invitația adresată deputaților pentru susținerea demersului.

Deputat Oana Alexandra Cambera
Circumscripția electorală nr. 25 Ilfov

sursa foto cdep