Publicat: 10 Ianuarie, 2016 - 12:33

Juriul compus din Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian a anunțat public nominalizările pentru Gala Tânărului Scriitor 2016, precum și acordarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2015 volumului 'obiecte de umane', Editura Cartea Românească, publicat de Teodor Dună. Programul GALA TINERILOR SCRIITORI/ CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2015 celebrează cea de-a șasea ediție a Zilei Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2016, ora 16,00, în Aulă Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' din București, în cadrul unui eveniment transmis în direct de Radio România Cultural. Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, în valoare de 3.000 lei, va fi oferit de către președintele Institutului Cultural Român (ICR), dl. Radu Boroianu. Laureații de până acum ai acestui prestigios premiu sunt Ioan Mureșan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014) și Octavian Soviany (2015). Organizatorii Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2015 sunt Muzeul Național al Literaturii Române din București, Asociația EURO CULTURART și Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', cu sprijinul financiar al ICR și al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Partenerii programului sunt OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor și APLER — Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România. Juriul este compus din trei tineri critici literari (laureați ai edițiilor 2012, 2013 și 2014): Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian.

Tânărul artist vizual Mihai Zgondoiu va realiza afișele, diplomele și trofeele Galei Tinerilor Scriitori.  Gala Tinerilor Scriitori se va desfășura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitați speciali pe Nadia Trohin și Mircea Tiberian.

Gala Tinerilor Scriitori va fi transmisă în direct de către Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru).  Moderatorul și inițiatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu.  Coproducător: Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro, partenerul tradițional al proiectului, vă prezintă nominalizările pentru Gala Tinerilor Scriitori.

Teodor Dună  (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București. A publicat volumele:  trenul de treieșunu februarie, Editura Vinea (2002, Premiul Național pentru Debut 'Mihai Eminescu', Botoșani, 2003),  catafazii, Editura Vinea (2005),  de-a viul, Editura Cartea Românească (2010) și der lärm des fleisches, Edition Solitude, Germania (2012). Grupaje din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, suedeză, bulgară, spaniolă, maghiară.

'În obiecte umane, principiul poetic e o imagine desfășurată în avalanșă, o notație ce merge în catastrofă și care sare imediat într-un scenariu fantasmatic dus regulat, la rându-i, în parabolă. Notația transformată în vedenie, cam ca la Ion Mureșan, proiectează un film de concrete anxioase și de peripeții în metafizic, nonșalant relatate. Căci într-acolo se uită — și acolo vede —Teodor Dună, poet cu o forță imaginativă eruptivă, dar ritualizată. Iar de văzut vede și el cum 'cadavrele se descompun' și face reportajul — nu clinic însă, ci fantasmatic — al unei agonii. Totul într-o materialitate imaginativă și o acuitate existențială proprii doar poeților cu viziune.'

Al. Cistelecan

'Pentru suprarealiști, obiectele sunt forțe demonice, acumulări oarbe de materie în spațiu și timp. Pentru neoexpresionistul Teodor Dună, obiectele sunt corpuri care mimează viața, care se joacă 'de-a viul'în toate lumile posibile. Ca în Comala lui Juan Rulfo,  obiectele umane ale lui Dună se fac și se desfac în acord cu propriile legi interioare, visează și iubesc 'la 1000 de metri dedesubt', cartografiază 'viața de sub unghii'și 'spațiile amneziei', prospectează 'tărâmul kauf'și 'groapa adâncă din piept'. Comala lui Dună e însă și lumea în care înaintezi, mereu de la capăt, prin formele poeziei, și ea un trup viu care se mișcă și se transformă. O lume cu totul nouă, care nu seamănă cu nimic din ce putem citi azi în poezia românească și în care Teodor Dună este pe cât de singur, pe atât de adevărat.'

Simona Sora

Pe data de 7 ianuarie 2016, juriul compus din Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian a decis să nominalizeze pentru Gala Tânărului Scriitor 2016 următoarele titluri:

TÂNĂRUL POET AL ANULUI

Ionelia Cristea,  Noaptea de gardă, Cartea Românească

Andrei Doboș,  Valea rea, Cartea Românească

Ana Donțu,  Cadrul 25,  Max Blecher

Vlad Drăgoi,  Eschiva, Cartea Românească

Robert G. Elekes,  Aici îmi iau dintii-n spinare si adio, Tracus Arte

Aura Maru,  du-te free, Cartier

TÂNĂRUL PROZATOR AL ANULUI

Flavius Ardelean,  Scârba sfântului cu sfoară roșie, Herg Benet

Andrei Mocuta,  Literatura, Tracus Arte

Alexandru Voicescu,  Malad, Herg Benet

TÂNĂRUL CRITIC AL ANULUI

Daniel Puia-Dumitrescu,  O istorie a Cenaclului de Luni, Cartea Românească

Laurențiu Malomfălean,  Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii, Tracus Arte

Ionuț Miloi,  Cealaltă poveste. O poetică a rescrierii în literatura română contemporană, Casa Cărții de Știință

IMPORTANT ! Intrarea la eveniment se face numai cu invitație ! Puteți solicita invitații la adresa de email: cipariu@yahoo.com până joi, 14 ianuarie 2016, ora 14.00. Pentru a nu fi perturbată transmisia în direct a evenimentului, accesul invitaților va fi permis până la ora 15,45.

REGULAMENTUL

Premiilor GALA TINERILOR SCRIITORI /CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2015

Comitetul Director al Asociației EURO CULTURART a hotărât realizarea programului GALA TINERILOR SCRIITORI/ CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2015 pentru celebrarea celei de-a șasea ediții a Zilei Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie 2016, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' din București.

Astfel, proiectul va fi dus la bun sfârșit prin prezentul Regulament:

1.  Gala Tinerilor Scriitori va acorda următoarele cinci premii:

— Tânărul Poet al anului 2015

— Tânărul Prozator al anului 2015

— Tânărul Critic al anului 2015

— Tânărul Scriitor al anului 2015

— Cartea de Poezie a anului 2015

2. Juriul va fi compus din următorii critici literari:  Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian. Juriul va anunța, înainte cu câteva zile de eveniment, printr-un comunicat de presă, nominalizările pentru Tânărul Poet al anului 2015, Tânărul Prozator al anului 2015, precum și nominalizările pentru Tânărul Critic al anului 2015. Câștigătorii celor trei secțiuni vor fi desemnați și prezentați la Gală Tinerilor Scriitori; de asemenea, marele câștigător, Tânărul Scriitor al anului 2015.

3.  Criterii de selecție și jurizare. Juriul va alege cărți apărute în 2015 ale unor autori care nu au depășit vârsta de 35 de ani. Pentru activitate publicistică de excepție în anul 2015 se poate acorda un premiu la secțiunea de critică literară pentru autori care nu au depășit vârsta de 35 de ani. Nominalizările și premiile juriului trebuie să încurajeze expresia literară autentică și organică în limba română, experimentul și exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar.

3000 lei — Premiul Cartea de poezie a anului 2015, 1500 lei — Tânărul Poet al anului 2015, 1500 lei — Tânărul Prozator al anului 2015, 1500 lei—Tânărul Critic al anului 2015, 1500 lei -Tânărul Scriitor al anului 2015.

Președintele Asociației EURO CULTURART, Dan Mircea CIPARIU

Dan Mircea CIPARIU

http://www.usrpoezie.ro/

http://www.agentiadecarte.ro/

http://www.apler.ro/

http://www.operascrisa.ro/