Publicat: 30 Iulie, 2012 - 11:00
Share

Pe parcursul zilelor de Sâmbătă și Duminică, Asociaţia Pro Democraţia (APD) a înregistrat un număr de peste 700 de sesizări, primite prin intermediului TelVerde 0800 070 100 și pe pagina www.alegericorecte.ro.

Ca bilant, APD a intocmit un numar de sase sesizari catre Biroul Electoral Central, precum şi numeroase sesizari scrise şi verbale la birourile electorale de circumscriptie judeteana si catre Politie. De asemenea, APD a inaintat şi doua plangeri penale, la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Per ansamblu, cele mai multe raportari au fost primite de la cetateni in legatura cu transmiterea prin SMS-uri (vedeti lista atasata), pliante, fluturaşi sau contact personal a unor mesaje care influenţau votanţii in sensul participarii sau a abţinerii de la vot, dar si a optiunii de vot. Alte nereguli sesizate intr-un numar semnificativ sunt: transportarea in mod organizat a cetaţenilor la secţiile de votare, utilizarea improprie si in conditii contrare legii a urnei mobile şi nereguli privitoare la cererile necesare pentru utilizarea acesteia, precum şi implicarea directa a aleşilor locali şi a funcţionarilor publici in influenţarea votanţilor.

Au fost sesizate nereguli in activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare legate de refuzul nejustificat de a accepta cererile cetatenilor pentru urna mobila sau dimpotriva, implicarea membrilor acestora in completarea unor solicitari in acest sens. De asemenea, s-au observat probleme legate de intarzierea plecarii urnelor mobile pe teren – spre exemplu, la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, urna nu ajunsese la ora 21.30, deoarece nu se depusese lista cu solicitanti la sectia de votare, iar la alte sectii a plecat spre votanti doar dupa ora 22.00 – sau prelungirea nejustificata a perioadei de timp necesara pentru votarea la domiciliu.

In ultimele ore ale zilei de duminica ni s-au transmis sesizari legate de transportul cetatenilor spre sectiile de votare in judetele Constanta, Cluj, Dolj, Mehedinti, Neamt. In judetele Constanta si Vrancea au existat raportari privind angajati ai administratiei publice sau alesi locali care se implica prin prezenta prelungita pe langa sectiile de votare sau prin proliferarea de amenintari catre votanti.

Au existat incercari de intimidare a observatorilor la sectia 323 din Gilau, judetul Cluj, dar si la sectia 734 din Bucuresti. Ca si in cazuri similare raportate in judetul Cluj la deschiderea sectiilor de votare, la sectia 21 din Craiova, observatorilor li s-au retinut datele personale, procedura care nu este specificata in legea 3/2000 sau in hotararile Biroului Electoral Central.

Avand in vedere ca au fost semnalate nereguli pentru ziua de astazi conform carora angajatii unor institutii sau companii private trebuie sa demonstreze prezenta la vot (Bucuresti, Ialomita) prin aratarea cartii de identitate, care trebuie sa contina timbrul autocolant, dar aceste cazuri nu pot fi verificate si confirmate pana in acest moment, va rugam sa ne trimiteti detalii suplimentare in cazul in care sunteti supusi unor astfel de practici.

Mentionam ca APD va urmari sesizarile intocmite si modalitatea de solutionare a acestora de catre organele competente. De asemenea, vom oferi tot suportul posibil institutiilor care ne vor solicita informatii si sprijin in cercetarea cazurilor raportate pe parcursul celor doua zile.
APD le mulţumeşte in primul rand cetaţenilor care şi-au adus contribuţia la susţinerea unui referendum cat mai corect şi partenerilor sai media care au promovat si sustinut activitatea de observare a referendumului. Serviciul Telverde a fost sustinut de RCS-RDS.