Publicat: 2 Mai, 2017 - 09:36
Share
Interviu de Ramona Vintilă preluat de pe site-ul QMagazine

Octavian Andronic: „Deșteaptă-te Românie! E timpul!”

Cunoscut jurnalist și caricaturist Octavian Andronic împlinește astăzi 71 de ani. Q Magazine îi urează La mulți ani!

 

Scrie, desenează, organizează și administrează. „Este vorba despre Agenția Independentă de presă AMOS News, pe care am înființat-o în 2002 și care a devenit unul dintre furnizorii importanți de știri de calitate. Adică referitoare la domenii esențiale și la acțiuni cât se poate de concrete. Este, desigur, o competiție dificilă cu producătorii de bombe din spațiul internetului. Dar eu și echipa mea credem că formula pe care am adoptat-o este cea mai potrivită pentru a comunica eficient cu un eșantion reprezentativ al consumatorilor de informație.

În altă ordine de idei, zilele trecute a apărut cel de-al 8-lea volum al Cronologiei comentate a mileniului III, un serial în care am strâns editorialele publicate zilnic între 2000 și 2010. Acest volum, intitulat Cei 322, urmărește evenimentele din 2007 care au acompaniat prima suspendare a unui președinte. Dar nu și ultima. Se mai află sub tipar și cea de-a patra ediție a seriei șaptezile, un rezumat comentat a tot ce s-a întâmplat important în 2016, așa cum evenimentele s-au regăsit pe fluxul Agenției AMOS News.

 

Și, nu în ultimul rând, continui să fac ANDOgrafia Zilei – caricatură inspirată de actualitatea politică, într-o formulă de grafică computerizată. Deocamdată doar pentru print, până când voi găsi un post TV dornic să o găzduiască. A debutat, ca gen unic de televiziune, în 1998 și a fost unul dintre cele mai longevive seriale TV. Pentru altceva nu prea mai am timp…”

 

Suntem rodul, rezultatul unei culturi, dincolo de datele genetice

„Nu știu ce-aș fi fost dacă trăiam în State sau în Anglia. Poate victima unor… atacuri teroriste! Cunosc destul de bine mediul celor două țări, le-am vizitat de multe ori. Nu cred că m-aș putea obișnui să trăiesc acolo, după ce m-am rodat  în România. Ca jurnalist, însă, cred că nicăieri nu m-aș fi simțit mai în elementul meu decât aici. În plus, nu știu dacă în altă parte aș fi avut șansa să trăiesc experiențele pe care le-am parcurs în România, la intersecția dintre două sisteme politice, practic două lumi, combinate schizofrenic în ceea ce trăim astăzi”, povestește ANDO pentru Q Magazine.

Pe o etichetă aplicată presei românești ar putea scrie „Odihnească-se în pace!”. „Acea presă adevărată pe care am avut șansa să o practicăm a luat sfârșit pe la începutul anilor 2000.” Pe eticheta României ar scrie doar: „Deșteaptă-te Românie! E timpul!”.

A făcut de toate: și presă „comunistă” (20 de ani la „Informația Bucureștiului”, pe Brezoianu), și presă „liberă” ( la „Libertatea”, „Cronica Română” și „Informația de prânz”), și presă electronică (Agenția AMOS News), și televiziune (câteva sute de talk-show-uri la Antena 1, PRO TV, Tele 7 și SENSO TV), câteva zeci de mii de caricaturi (în cele cinci decenii care au trecut de la debutul său în „Urzica”), a luat premii la Saloane de Umor din țară și din străinătate… „Chiar nu știu ce aș mai vrea…poate doar să-mi fac puțină ordine prin ce am făcut.”

Este dator față de el cu tot ceea ce a amânat pentru când va fi mai… liber, mai puțin asaltat de obligațiile cotidiene. „Am rămas, în schimb, dator cu mult mai mult față de cei din preajma mea, cei pentru care eu am fost mai important decât propriile lor griji și probleme și cărora nu mereu am reușit să le spun cât de mult îi prețuiesc și ce mult înseamnă ei pentru mine. Am rămas dator față de cele două fiice ale mele, Ana Ștefania, o pictoriță talentată, aflată în plină evoluție artistică și Irina Octavia, actriță și regizoare de film la doar 17 ani, cu premii obținute la festivaluri – alături de care nu am prea reușit să fiu atunci când aveau mai multă nevoie de mine. Este zona în care mă încearcă cele mai multe și mai severe regrete.”

 

Cred în cititorul onest, care știe să prețuiască dreapta judecată și exprimarea adecvată și corectă, datorită caruia noi, ca breaslă, existăm. Din păcate, o specie pe cale de dispariție.

 

Ce a avut, ce a reușit, a venit parcă de la sine. „Nu știu dacă aș fi putut fi mai mult sau mai puțin. Sunt pe deplin mulțumit de ceea ce sunt. Cât despre vârstă, mă aflu într-un moment în care prefer să citesc invers cifrele din numărul anilor…”, își încheie Octavian Andronic confesiunea pentru Q Magazine.(Ramona Vintilă)

Localizare: 

Geolocation is 44.447608, 26.08400299999994