8 august 2022

Octavian Isailă: Corupţia este unul dintre cele mai mari obstacole în calea creşterii economice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu (CCIA Sibiu), în parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti şi Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a organizat joi, 26 mai, conferinţa „Cele mai bune practici anticorupţie – educaţie şi prevenire”.

Conferinţa, susţinută de experţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) pentru România şi Moldova, a fost urmată de o prezentare a Programului SelectUSA 2022, gestionat de Guvernul Federal al SUA, precum şi o prezentare a Summitului de investiţii SelectUSA 2022. La eveniment au participat alături de reprezentanţii SUA, preşedintele CCIA Sibiu, dl. Octavian Isailă, subprefectul Judeţului Sibiu, dl. Daniel Moşin, vicepreşedintele consiliului judeţean Sibiu, dl. Luca Marcel-Constantin şi prorectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, conf. univ. dr. Horatiu Dura.

„Corupţia este unul dintre cele mai mari obstacole în calea creşterii economice, dezvoltării sociale şi eforturilor de reducere a sărăciei, la nivel global. Corupţia limitează creşterea economică prin descurajarea investiţiilor şi creşterea costurilor de tranzacţie, ceea ce duce la o alocare greşită a resurselor şi subminarea funcţiilor instituţiilor statului. În vederea îmbunătăţirii cooperării dintre sectorul public şi cel privat, CCIA Sibiu şi CCIR susţin transparenţa în toate etapele procesului de achiziţie publică, ca modalitate în reducerea riscului de corupţie şi în creşterea procedurilor de achiziţii publice. Încurajăm operatorii privaţi să introducă în contractele lor clauze anticorupţie, care să permită părţii nevinovate să rezilieze unilateral contractul în cazul în care cealaltă parte este condamnată definitiv pentru corupţie şi să utilizeze chestionare de due diligence pentru a evalua integritatea partenerilor de afaceri, de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare şi distribuţie”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, dl. Octavian Isailă.

Reprezentanţii FBI prezenţi la eveniment au subliniat faptul că „pentru a obţine rezultate bune în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, este obligatorie o colaborare perfectă cu mediul privat. În fiecare zi, numărul ameninţărilor creşte fie că vorbim de cele din domeniul IT, fie de cele din domeniul bancar sau imobiliar. De foarte multe ori, mediul privat reuşeşte să identifice înaintea FBI eventualele probleme de corupţie, colaborarea cu instituţia noastră fiind extrem de importantă în acest caz. FBI trebuie însă sa facă primul pas şi să vină către mediul privat şi să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare şi prin educare putem să construim o adevărată rezilienţă împotriva acestui flagel”.

Oportunităţi pentru companiile sibiene de a investi pe piaţa americană
Programul SelectUSA (www.selectusa.gov) promovează şi facilitează investiţiile în afaceri în Statele Unite prin coordonarea agenţiilor guvernamentale federale conexe, pentru a servi drept punct unic de contact pentru investitori. SelectUSA ajută investitorii să găsească informaţiile de care au nevoie pentru a lua decizii, să se conecteze cu oamenii potriviţi la nivel local, să navigheze în sistemul de reglementare federal şi să găsească soluţii la problemele legate de guvernul federal.

„După cum bine ştiţi, investiţiile străine sunt foarte importante pentru orice ţară, deci implicit şi pentru Statele Unite ale Americii. SelectUSA reprezintă o excelentă oportunitate de a învăţa legislaţia din America, despre mediul de de afaceri, oportunităţi de business sau sistemul de taxe. Companiile româneşti interesate să investească în Statele Unite ale Americii se pot înscrie în programul Select USA, cel mai important program promovat de către autorităţile americane. Astfel, antreprenorii români vor avea ocazia să facă cunoştinţă cu autorităţile locale şi, mai important, să cunoască legislaţia, ştiindu-se faptul că aceasta diferă de la un stat la altul”, a declarat ataşatul comercial pentru România şi Moldova al Ambasadei SUA la Bucureşti, dl. Thomas Hanson.