Publicat: 10 Iulie, 2016 - 11:25

Teatru, muzică, ateliere de creație și concursuri - oferta celei de-a doua ediții a Festivalului Dinozaurilor desfășurat în Geoparcul Dinozaurilor 'Țara Hațegului' - Universitatea din București

După succesul înregistrat anul trecut, a doua ediție a Festivalului Dinozaurilor se va desfășura în perioada 22 — 24 iulie 2016, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor 'Țara Hațegului' — Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București. Pe parcursul a trei zile, turiștii și localnicii sunt invitați să participe la evenimente adresate tuturor categoriilor de vârstă.

Festivalul va debuta vineri, 22 iulie 2016, începând cu ora 10.00, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, cu ateliere de creație destinate celor mici, care vor fi îndrumați și ajutați să își exprime creativitatea de voluntarii pentru Geoparc. În aceeași zi, de la ora 19.00, la Căminul Cultural din Sântămăria Orlea, trupa de teatru 'Anonimii Comedianți' va revărsa asupra publicului 'Ulciorul cu umor'.

Ziua de sâmbătă, 23 iulie 2016, debutează cu un eveniment oferit tot copiilor. La Căminul Cultural din satul Cârnești, comuna Totești, trupa 'Anonimii Comedianți' susține piesa de teatru 'Micul Prinț', într-o interpretare inedită utilizând tehnica teatrului de umbre. Seara este rezervată muzicii folk. Începând cu ora 19.00, Cetatea Mălăiești din comuna Sălașu de Sus va asigura decorul menit să îi ajute pe spectatori să intre în atmosfera de poveste creată de vocile calde ale interpreților Dana Florian, Felicia Popescu, Dan Manciulea, Nicu Zotta, Florin Camen și Leontin Florea.

Duminică, 24 iulie 2016, festivalul își propune să se încheie în aceeași cheie de bună dispoziție. La Centrul de Agrement din comuna General Berthelot, începând cu ora 15.00, se desfășoară Ziua Talentelor. Fiecare dintre localitățile de pe teritoriul Geoparcului este invitată să își etaleze produse locale în cadrul unei expoziții de produse tradiționale cu vânzare. După o plimbare printre standuri, participanții pot lua parte la ateliere de creativitate pentru copii, ateliere de înfrumusețare tradițională destinată fetelor și femeilor și concursuri în care orice bărbat își poate etala talentul la: tras de frânghie, cărat roaba, alergat cu nevasta în spate și concursul de băut bere. Un spectacol de muzică populară va marca finalul celei de-a doua ediții a festivalului.

Festivalul Dinozaurilor se înscrie în linia evenimentelor organizate de Geoparcul Dinozaurilor 'Țara Hațegului' administrat de Universitatea din București, care încurajează și promovează educația, arta, cultura și sportul. Totodată, evenimentul își propune să asigure cadrul pentru implicarea cât mai multor comunități locale în activități menite să promoveze și să dezvolte 'Țara Hațegului'. Și acesta nu este singurul eveniment al verii în Geoparc. 'Ambasadori pentru Geoparc', 'Educație în Geoparc cu Andi Andezit' și 'Banca de Ecoinvestiții în Educație' sunt trei proiecte educaționale majore, adresate atât voluntarilor pentru Geoparc, cât și turiștilor care doresc să ia parte la activități, care sunt derulate în baza finanțărilor obținute din partea Fundației pentru Parteneriat și Mol România.

Festivalul este organizat în baza unui parteneriat între Geoparcul Dinozaurilor 'Țara Hațegului' — Universitatea din București și Asociația Geomedia, Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, Asociația Femeilor din Sîntămăria Orlea, Asociația Drag de Hațeg, cu sprijinul autorităților locale din zonă, al Destinației de Ecoturism 'Țara Hațegului' — Retezat, Adaconi s.r.l. și Asociației Tios.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga 'Țară a Hațegului' este sit UNESCO, parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, care reunește 120 de teritorii din 33 de țări incluse în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecție și validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale și culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renașterea unor comunități și este tărâmul de întâlnire ce îi reunește pe toți cei care se simt atașați de valorile tradiționale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor 'Țara Hațegului' cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiți în 'Țara Hațegului' sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor 'Țara Hațegului' — Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din București.

Mai multe informații despre festival puteți obține la adresele de e-mail sau la telefon: Adina Popa: e-mail: adina_m_popa@yahoo.com, Mihaela Cîrstea: e-mail: miha.cristea@gmail.com.

Informații privind Geoparcul Dinozaurilor 'Țara Hațegului' pot fi accesate la adresa: www.hateggeoparc.ro