5 octombrie 2022

Oficial pakistanez: „Dolarul ar trebui scos din comerțul Iran-Pakistan”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-un interviu exclusiv acordat agenției iraniene de presa, IRNA, Asif Ali Khan Durani, fostul ambasador al Pakistanului la Teheran, și-a exprimat opinia că „dolarul va fi scos cât mai curând posibil din ciclul comercial Iran-Pakistan, iar monedele naționale „Rialul” iar „Rupia” vor înlocui dolarul.

Relațiile Iran-Pakistan au o istorie lungă de la independența Pakistanului și a fost întotdeauna asociate cu suișuri și coborâșuri, iar „distanța și apropierea” dintre cele două țări au fost, adesea, în funcție de condițiile regionale și internaționale.

De la investirea primului ministru pakistanez Imran Khan, un susținător al relațiilor cordiale cu Teheranul în Islamabad, au crescut așteptările cu privire la extinderea și aprofundarea relațiilor dintre Iran și Pakistanul vecin.

Oficial pakistanez: „Dolarul ar trebui scos din comerțul Iran-Pakistan și înlocuit cu monedele naționale ale celor două țări”

Deși condițiile relațiilor politice, economice și militare dintre cele două țări s-au confruntat istoric cu suișuri și coborâșuri, în ultimii ani am asistat la creșterea relațiilor dintre Teheran și Islamabad în diferite sectoare. Dacă aceste relații merg în direcția corectă așa cum sunt acum, vom asista la o creștere a volumului relațiilor economice, comerciale și politice dintre cele două țări vecine în viitorul nu prea îndepărtat.

Punctul culminant al relațiilor politice, economice și culturale dintre Iran și Pakistan poate fi văzut o data dată cu venirea la putere a guvernului ayatollahului Seyyed Ibrahim Ra’isi, la 5 august,ca al optulea președinte al Republicii Islamice Iran, politica de extindere a relațiilor externe, în special în domeniul economic cu țările din regiune, în special vecinii Iranului, este subliniată ca fiind una dintre cele mai importante priorități ale noului guvern.

Accentul și prioritatea celui de-al 13-lea guvern iranian este extinderea exporturilor cu țările învecinate, iar această problemă a fost anunțată în timpul vizitei ministrului de externe pakistanez și consilier al prim-ministrului în Iran din ultimele luni, precum și a vizitei recente a Ministrul de Interne, Ahmad Vahidi la Islamabad. În rândul oficialilor de rang înalt ai celor două ţări au fost discutate şi planuri economice pentru relaţiile cu vecinul estic.

Oficial pakistanez: Pakistanul, ca unul dintre vecinii Iranului, cu peste 900 km de graniță terestră, care are cea mai lungă graniță cu Iranul după Irak, nu este încă bine cunoscut de mulți iranieni, în special de activiștii economici și oamenii de afaceri. Familiarizarea actorilor economici și a oamenilor de afaceri din Iran și Pakistan cu capacitățile și facilitățile reciproce este inevitabilă. Utilizarea diplomației regionale și economice va aduce multe efecte și binecuvântări pentru ambele țări.

În acest sens, corespondentul IRNA în limba urdu a avut un interviu cu Asif Ali Khan Durani, fostul ambasador al Republicii Islamice Pakistan la Teheran. Pentru o perioadă, din septembrie 1995 până în august 1997, el a fost ambasador în Iran și anterior, Ministru Consilier, adjunct al Șefului de Misiune al Pakistanului la Teheran si ambasador al Pakistanului în Emiratele Arabe Unite.

** Care este semnificația recentei vizite a ministrului iranian de interne Ahmad Vahidi în Pakistan și cum apreciați rezultatele acestei vizite?

În opinia mea, Iranul și Pakistanul au o relație stabilă și puternică care se bazează pe principii reciproce și a fost și va continua să fie puternică de la bun început; În opinia mea, nu există nicio problemă majoră în relație și, doar în unele tranzacții părțile pot avea poziții diferite asupra unor probleme. Dar, aceasta nu înseamnă niciodată că există cea mai mică tulburare în relațiile dintre două țări prietene, spune oficialul.

Pe de altă parte, vizitelee bilaterale sunt în desfășurare între cele două țări la niveluri diferite. Prim-ministrul Imran Khan și alți miniștri de rang înalt au călătorit în Iran în numele Pakistanului, iar fostul președinte Hassan Rouhani a vizitat Islamabad în numele Iranului. Sunt dese vizitele.

Consider că recenta vizită a ministrului de Interne al Iranului, Ahmad Vahidi, la Islamabad a fost destul de plăcută, iar în cadrul acestei vizite s-au purtat discuții constructive între cele două părți pe diverse probleme.

** Guvernul domnului Ra’isi încearcă să dezvolte relații economice cu vecinii săi, în special cu Pakistanul. În ce măsură poate crește volumul comerțului dintre cele două țări și care sunt posibilele obstacole și soluții?

Mai întâi trebuie văzut cum Iranul implementează din punct de vedere economic noua sa politică de extindere a relațiilor cu vecinii săi. După cum știți, volumul comerțului dintre Iran și Pakistan este aproape de 400 de milioane de dolari, iar dacă „economia de rezistență” a Iranului va da roade, această cifră va ajunge la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Dar, există un obstacol în cale, în special al băncilor pakistaneze; Nu este altceva decât perspectiva sancțiunilor economice împotriva Iranului, pentru că majoritatea băncilor pakistaneze lucrează cu dolari și, prin urmare, se confruntă cu dificultăți în acest sens.

De aceea, sperăm ca relațiile comerciale dintre cele două țări să fie stabilite cu moneda națională, iar apoi dolarul va fi scos complet din acest ciclu. Se sperăm ca Teheranul și Islamabad să ia măsurile necesare în acest sens cât mai curând posibil.

** Care sunt dimensiunile cooperării în materie de securitate Iran-Pakistan, inclusiv lupta împotriva narcoticelor? Și cum se pot extinde aceste colaborări? De asemenea, ce măsuri comune pot lua cele două țări în domeniul combaterii terorismului?

Lupta împotriva narcoticelor este un proces continuu pe care cele două țări lucrează să-l controleze singure. Sperăm că securitatea va fi stabilită în Afganistan cât mai curând posibil, iar odată stabilită securitatea, sperăm că talibanii vor acorda o atenție deosebită luptei împotriva drogurilor, în special a opiumului. Pentru că opiul este baza principală a drogurilor.

După cum știți, 90% din macii din lume sunt cultivați în prezent în Afganistan, care ocupă primul loc în lume în acest sens. Prin urmare, dacă această substanță este complet eradicată sau redusă într-o oarecare măsură, va avea efecte pozitive.

Iranul și Pakistanul pot juca un rol foarte important și constructiv în această privință, dar a treia parte în acest acord este Afganistanul însuși. Pe de altă parte, a fost deja înființat un mecanism pentru combaterea și controlul narcoticelor, în care se consultă Iranul, Pakistanul, Afganistanul și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate și sperăm că acest proces va duce la o creștere și o dezvoltare semnificativă a colaborării.

** Care sunt acțiunile Iranului și Pakistanului pentru a reduce și rezolva problemele Afganistanului și cum poate fi sporită această cooperare?

După părerea mea, dacă vrem să spunem care dintre vecinii Afganistanului au suferit cel mai mult din cauza crizei actuale din această țară; Cu siguranță nu există un nume mai proeminent decât Iranul și Pakistanul; În prezent, există aproximativ 3 milioane de refugiați afgani în Iran și aproximativ 4 milioane în Pakistan.

În plus, situația de foamete din Afganistan a perturbat grav gestionarea crizei de securitate de la retragerea forțelor de ocupație americane din țară. Prin urmare, se pot lua multe măsuri în acest sens. De altfel, Organizația Națiunilor Unite a cerut ajutor de aproximativ 4 miliarde de dolari în acest sens și, în același timp, comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună pentru a face față acestei crize.

Dar, ceea ce exacerbează criza este, spune oficialul pakistanez, faptul că Casa Albă îngheață 9,5 miliarde de dolari din activele Afganistanului; Această proprietate aparține afganilor. Biden a ordonat, chiar cu forța, ca 3,5 miliarde de dolari din activele blocate să fie distribuite între așa-zisele victime ale atacurilor din 11 septembrie și transformate în ajutor umanitar pentru Afganistan; Aceasta este o situație foarte ridicolă; Pentru că, chiar dacă privim acest scenariu din perspectiva 9/11, vedem că nici măcar un afgan nu a fost prezent. Prin urmare, este indecent să sechestreze proprietatea unei națiuni doar sub pretextul de a te răzbuna și de a pedepsi anumite persoane, altele decât acea națiune. De aceea, în opinia mea, cele două țări, Iranul și Pakistanul, pot juca un rol în acest acord și pot lua măsuri speciale în acest sens.

Interviu publicat inițial în limba persana, preluat si tradus din limba spaniolă de Ciprian Pop

Sursa foto: https://www.prideofpakistan.com/