Publicat: 17 Septembrie, 2012 - 14:00
Share

 Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a efectuat Vineri, 14 Septembrie 2012, o vizită oficială în Delta Dunării alături de Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Rovana Plumb a prezentat ca prioritate zero pentru Delta Dunarii dobândirea posibilității de a accesa fonduri europene și a anunțat înființarea unei autorități de control unificate, pentru operativitate ridicată și protejare eficientă a biodiversității.
 Pe parcursul acestei vizite au avut loc consultări cu reprezentanții ARBDD pe teme precum dezvoltarea durabilă a comunităților locale, protecția mediului și conservarea biodiversității, pescuitul și acvacultura în Delta Dunării. Totodată, în cursul zilei de vineri, delegația a vizitat câteva obiective de interes în Delta Dunării  precum așezări traditionale și habitate cu protecție specială (Padurea Letea, Caraorman).
 Ministrul Rovana Plumb a susținut necesitatea ca Delta Dunării să se dezvolte pe baza unui proiect integrat în care politicile sociale, cele de mediu și dezvoltarea economică trebuie să formeze un tot unitar. “Dezvoltarea economică trebuie să conviețuiască in mod corect cu biodiversitatea unicat a acestei zone. Delta este încununarea a ceea ce Dunărea acumulează în cei peste 2000 de km pe care îi străbate de-a lungul Europei și tocmai de aceea vizita celor 2 comisari europeni demonstrează că Delta are, pe lângă sprijinul autorităților române, în primul rând suportul autorităților Uniunii Europene. Ministerul Mediului și Pădurilor are ca prioritate zero acordarea, catre această administrație a Deltei Dunării, a posibilității de a accesa fonduri europene prin programe multianuale și multifonduri, printr-o abordare integrată a politicilor de mediu, de dezvoltare rurală și a politicilor agricole. Prin intermediul fondurilor europene, Delta va beneficia de refacerea și conservarea habitatelor naturale” a declarat Rovana Plumb.  
„În Delta Dunării vom înființa o nouă autoritate care va coordona toate cele 7 organisme de control existente în prezent, iar aceasta va fi condusă de la nivelul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acest lucru va presupune că echipe mixte, cu angajați dotați în mod corespunzător, vor efectua un singur rând de controale, iar operativitatea va crește. Delta Dunării este o bogăție fără egal a României și trebuie protejată cu adevărat”, a anunțat Ministrul Mediului.
 Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik a declarat că Delta Dunării este o comoară care trebuie protejată și că toți oamenii care muncesc pentru acest lucru trebuie sprijiniți atât la nivel local, cât și la nivel central. “Uneori este un avantaj să nu fii foarte dezvoltat pentru că poți să păstrezi această comoară. Sunt fericit că am astăzi lângă mine doi miniștri care gândesc în perspectivă durabilă și care și-au asumat ca priorități zero protecția mediului și dezvoltarea integrată a Deltei Dunării, iar pentru acest lucru le mulțumesc sincer. Este foarte important ca dezvoltarea Deltei să fie făcută pe o platformă integrată deoarece astfel, fondurile vor veni din mai multe surse de finanțare” a subliniat comisarul european.