21 mai 2022

Oglinda neagră, o poveste muzicală, în premieră, la Teatrul Nottara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Nottara, anunţă premiera spectacolului Oglinda neagră. Reprezentaţia este programată sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu. Montarea după texte de I.L. Caragiale este o poveste muzicală de Cristina Juncu, pe beat-uri de Sever Bârzan şi Iulian Sfircea. Protagonişti: Rareş Andrici, Mihaela Subţirică, Vlad Bălan, Cristina Juncu, Crenguţa Hariton, iar scenariul este semnat de Vlad Bălan şi Cristina Juncu.

Direct din cancelaria drăcuşorilor, repetent a 25361-a oară, Aghiuţă e pedepsit şi trimis pe pământ, unde aterizează în… vagonul restaurant al acceleratului 333, Oradea-Bucureşti, staţionat în clipa aceea la Băicoi. Şi aşa începe povestea. O poveste cu multă muzică şi mult umor, în care veţi redescoperi lumea nebună a lui Caragiale printre note muzicale, reinventată şi amuzant (re)consemnată de Cristina Juncu, într-o călătorie „de plăcere” braţ la braţ cu cele mai simpatice personaje din schiţele lui. De la „amicii” Lache şi Mache care conversează la un pahar la celebrul Dl. Goe, la şi mai celebrul căţel Bubico sau la superba Mimi care face nebunii cu şeful într-un vagon CFR, Oglinda neagră dezvăluie lumea noastră de ieri, de azi şi dintotdeauna, cu nebuniile şi trăsnăile ei şi surprinde perfect celebrele cuvinte ale „drăcuşorului” Caragiale: „zi-le oameni şi dă-le pace!”. Dacă vreţi să vedeţi ce păţeşte Aghiuţă, când se întoarce acasă, după drăciile săvârşite pe pământ, şi de ce găseşte tot poporul drăcesc adunat în Marea Piaţă Roşie din Mijlocul Iadului şi ce pandemie e pe cale să declanşeze, veniţi să (vă) priviţi (în) Oglinda neagră!

Şi pentru că toate poveştile încep cu „a fost odată”, aşa începe şi povestea Cristinei Juncu. A fost odată… „o zi toridă de început de vară, când şedeam la umbra unui stejar bătrân şi scorburos din Parcul Tineretului şi meditam la ce-aş putea presta în perioada infernală pe care urma să o traversăm. Când, deodată, pământul s-a despicat în faţa mea şi, din bulboana iadului a ieşit un drăcuşor simpatic. S-a recomandat Iancu.

Mi-a zis că taică-su (desigur, nu se referea la cel din ceruri) l-a trimis pe pământ să consemneze drăciile pe care le vede… Mi-a sunat cunoscut. L-am rugat să fie eroul poveştii mele. Inspiră-mă!, i-am zis. A acceptat, cu condiţia să-i împrumut opera unui anume Caragiale, care, se zice pe la ei prin împărăţie, a documentat deja multe drăcovenii. Un pact rezonabil, mi-am zis, fără vândut suflete sau alte nenorociri.

Dar de ce tocmai Caragiale?, l-am întrebat, curioasă. Cara vine din turcescul Kara, care însemnează negricios, întunecat. Iar Giale vine din grecescul Giali, care însemnează oglindă. Oglinda neagră!, zice, şi pe urmă râde: Bwahahahahaha. Aha!, am zis eu. Şi am bătut palma”.

Bilete la spectacol pot fi cumpărate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia teatrului (Bd. Magheru 20). Conform normelor legale aflate în vigoare, accesul publicului la spectacolele de teatru este permis doar persoanelor vaccinate contra SARS-COV-2 cu schema completă sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 15 zile de când s-au infectat.