Publicat: 1 Mai, 2012 - 00:45
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Un teolog, un zootehnist şi un electronist, printre deputaţii care au adoptat proiectul de revizuire a Constituţiei(JN)
Săptămâna trecută s-a înregistrat o premieră în istoria postdecembristă a legislativului românesc: cinci deputaţi ­ Daniel Buda, Adrian Gurzău, Iustin Cionca, Gabriel Andronache (PDL) şi Eugen Nicolicea (UNPR) au adoptat Raportul la proiectul de revizuire a Constituţiei. Cinci din cei 23 de deputaţi cât numără Comisia, şi toţi au votat pentru. Şi le-a fost uşor deoarece raportul adoptat păstrează, în linii mari, prevederile proiectului de revizuire a Constituţiei primit de la preşedintele Traian Băsescu, puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.Dacă nu ar fi vorba de Constituţia României, legea fundamentală a ţării, am putea spune că avem de-a face cu un banc bun. Un banc în care protagoniştii sunt un teolog, un zootehnist, un electronist, "reconvertiţi" în jurişti şi alţi doi jurişti specializaţi în drepturile copilului şi în afaceri. Nici unul în drept constituţional. Căci cei cinci deputaţi care au reuşit să dea gata Constituţia o astfel de pregătire profesională au.

Cum s-au schimbat în cinci ani ofertele la internet fix(ZF)
Evoluţia tehnologică, com­petiţia dură şi cadrul de reglementare relaxat în ceea ce priveşte dezvol­tarea şi instalarea reţele­lor de cablu / fibră optică au determinat în ultimii cinci ani o creştere puternică a vitezei pentru serviciile de internet din România în timp ce preţurile au avut o evoluţie descendentă, arată o com­pa­raţie între tarifele actuale şi cele prac­ticate în 2007 de cei mai mari trei jucă­tori de pe piaţă. În urmă cu cinci ani, când numărul total de conexiuni de mare viteză la internet prin linii fixe era de 1,5 mili­oane, cele mai rapide conexiuni aveau preţuri ce ajungeau şi la mai mult de 40 de euro în cazul Romtelecom.Şi atunci, ca şi în prezent, liderul pieţei de net fix era RCS&RDS, numă­rul doi era Rom­telecom, iar numărul trei UPC. Numărul de utilizatori s-a dublat Ce s-a schimbat într-o perioadă de cinci ani de zile? Numărul de utilizatori ai serviciilor de internet este mai mult decât dublu, iar cel mai scump abona­ment la internet prin linii fixe pentru un client retail nu costă nici măcar 15 euro în condiţiile în care competiţia dură între cei mai mari trei jucători de pe piaţă a determinat o aliniere a tarifelor într-o plajă relativ apropiată.

Cum s-a ajuns la condamnarea magnatului Carabulea(RL)
Cu avere estimată la aproape 250 de milioane de euro, patronul holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica era considerat până nu demult unul dintre cei mai influenţi oameni din Ardeal. După ce i-a oferit mită unui procuror, va trebui să stea în închisoare un an şi jumătate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat ieri pe Ilie Carabulea, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Omul căruia Carabulea i-a oferit mită şi i-a cumpărat influenţa este Nicuşor Florin Apostu, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu. Acesta a fost şi el condamnat în acelaşi dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru cinci fapte de luare de mită, două fapte de trafic de influenţă şi o aproape 130 de fapte fals şi uz de fals.
Aceeaşi instanţă a decis şi condamnarea principalului complice al lui Apostu în săvărşirea de infracţiuni, Tiberiu Narcis Popescu, fost ofiţer activ în cadrul SRI Sibiu, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Directorul Liceului Carol I din Sibiu, Dumitru Sebastian Cârstea şi soţia sa, Izabela Mihaela Cârstea, au fiecare câte 1 an şi 2 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de dare de mită. Ultimul inculpat, Nicolae Boţa a fost achitat pentru dare de mită.

Ministerul Agriculturii, o miză de 60.000.000 € pentru Voiculescu(EVZ)
După profiturile uriaşe obţinute de Grivco din contractele de energie încheiate cu statul pe când Codruţ Şereş era ministrul Economiei, grupul Voiculescu ţinteşte portofoliul Ministerului Agriculturii. Miza depăşeşte 60 de milioane de euro.Preluarea portofoliului Ministerului Agriculturii este o ţintă vitală pentru afacerile grupului controlat de magnatul Dan Voiculescu.În primul rând, Ministerul Agriculturii cere 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu şi de la persoane din grupul acestuia, sumă pentru care s-a constituit parte civilă în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). E lesne de bănuit cu câtă vehemenţă ar solicita Daniel Constantin, ca ministru al agriculturii, 60 de milioane de euro, de la mentorul său politic. Nu în nume propriu, ci pentru bugetul statului.Nu este vorba de o simplă speculaţie - dosarul privind privatizarea frauduloasă a ICA a mai fost închis, în 2005, când Parchetul General şi Directia de Investigare a Fraudelor s-au văzut puse în imposibilitatea de a declanşa urmărirea penală din cauză că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat să se constituie parte civilă, considerând că nu a fost prejudiciată în niciun fel de pe urma privatizării. Director juridic al ADS era Jean-Cătălin Sandu, membru al PUR (astăzi PC) şi administratorul altei firme controlate de mogul. Abia în octombrie 2008, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă cu suma de 60,58 milioane de euro. Voiculescu e acuzat de folosirea, "de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spălare de bani". Este suspect că PC doreşte portofoliul ministerului care ar putea băga în faliment grupul Voiculescu, prin înfăptuirea justiţiei.

Cursa pentru Bucureşti: primarul, oengistul, deputatul şi generalul (Puterea)
Principalii candidaţi la primăria capitalei şi-au depus pe ultima sută de metri candidaturile pentru funcţia de edil şef. Actualul primar al Capitalei Sorin Oprescu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, având susţinerea USL. El a fost însoţit de Victor Ponta, preşedintele PSD, preşedintele PNL Crin Antonescu şipreşedintele PC Daniel Constantin. "Le mulţumesc colegilor şi prietenilor, pentru simplul motiv am ajuns la concluzia e bine ai prieteni", a declarat Oprescu, după acceptarea candidaturii sale. "Dorinţa mea este de a continua, de a schimba oraşul în bine, de a ne dezvolta cu toţii, de a intra în normalitate şi am convingerea în anii următori vom reuşi intrăm în normalitate", a mai spusSorin Oprescu. Actualul primar s-a lăudat a reuşit strângă 177.000 de semnături din partea cetăţenilor "fără a forţa lucrurile". Candidatul independent Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, şi-a depus luni candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei. El a sosit la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) însoţit de un grup format din aproape 100 de persoane, cele mai multe dintre ele purtând câte un pachet cu o parte din cele 36.000 de semnături necesare pentru a candida la această funcţie. Nicuşor Dan susţine a strâns aproximativ 53.000 de semnături, cu ajutorul voluntarilor, şi a predat BEM un CD cu semnăturile valide, alături de formularele cu semnăturile respective.

Suma pe care românii o dau în aceste zile de vacanţă pe bere se apropie de cea pe care au cheltuit-o în 2011 pe camerele foto (Gândul)

ZIUA MUNCII este zi liberă în România. 50 de milioane de litri de bere, atât estimează Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR) că vor consuma românii în cele patru zile ale vacanţei de 1 Mai (28 aprilie -1 mai).La un preţ mediu de 3,3 lei pe litrul de bere, rezultă că pentru bere românii vor cheltui în acest interval circa 165 de milioane de lei, adică 37,5 milioane de euro. Suma se apropie, de exemplu, de cea pe care românii au cheltuit-o în 2011 pe camerele foto, conform unui studiu GfK România.

"Faţă de anul trecut, în acest an sunt mai multe zile libere cu ocazia zilei de 1 Mai şi în plus temperatura este favorabilă consumului de lichide, şi deci şi de bere ", a explicat, pentru gândul, Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România (PSIPBR). În vacanţa de 1 Mai de anul trecut, care a fost mai scurtă, românii au consumat 25 de milioane de litri de bere, conform calculelor aceleiaşi asociaţii de profil.Reprezentanţii localurilor contactaţi de gândul spun că în această perioadă şi-au dublat vânzările zilnice de bere, comparativ cu alte zile obişnuite."Vânzările se dublează în această perioadă, faţă de nişte zile obişnuite. Şi în luna aprilie anul acesta noi am înregistrat o creştere, comparativ cu acelaşi interval de anul trecut. Astfel, dacă anul trecut în aprilie vânzările totale de bere au fost de 800-900 de litri, în aprilie anul acesta am înregistrat vânzări de 1.300-1.400 de litri" , a declarat pentru gândul un reprezentant al unui local din Timişoara.