Publicat: 1 Noiembrie, 2012 - 00:12
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

"Codana" Elena Udrea, ascunsă prin interviurile răcoroase ale Monitorului de Neamţ (JN)
Monitorul de Neamţ, sau de Roman, pentru că din siglă nu se poate delimita clar al cui este, nu poate fi considerat un site umoristic, pare mai degrabă cuminţel. Are un aer de ştiri un pic răsuflate, pe care toată lumea le-a citit deja, şi, pare împăcat cu soarta lui, uşor provincială. Şi totuşi, campania electorală, al cărei start oficial nu a fost dat încă, dar care e mai prezentă ca oricând în societate, îi poate aduce consacrarea printre cititorii care vor să râdă pe săturate Plecată în pelerinaj pentru a convinge alţi alegători s-o ştampileze, ajunsă  într-un apartament de bloc din prăfuitul târg moldav, Elena Udrea se pare că a umplut aerul cu sentimentalism ieftin , unica explicaţie pentru interviul prin care încearcă să obţină simpatia publică. Interviul e foarte aproape de "oracolele" completate şi citite cu entuziasm de elevii din secolul trecut, reporterul, un mare amator de întrebări puerile şi naive, iar Udrea, aceeaşi femeie simplă, din popor, care coase, calcă, găteşte, asortată cu "vuitonul" de serviciu...

Festivalul "George Enescu" 2013: Peste 150 de evenimente şi un buget de 9 milioane de euro (Gândul)
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" se va desfăşura la nivel naţional în perioada 1 - 28 septembrie 2013, va găzdui peste 150 de evenimente şi va beneficia de un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern. "Ministerul Culturii va asigura finanţarea festivalului, pentru că, aşa cum spuneam, niciunul dintre guverne nu îşi mai poate permite să nu susţină acest festival. De asemenea, Ministerul sprijină mediatizarea festivalului, dar şi pariciparea la eveniment a filarmonicilor din ţară - Iaşi, Cluj şi Timişoara, Oradea, Arad, Sibiu şi, în premieră, Dorohoi", a declarat Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul din Capitală al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. "Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediţia de anul viitor a festivalului", a precizat, Oana Marinescu, cea care se ocupă de PR şi Comunicare pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" 2013.

Penitenciarul Rahova, casa şi masa arestaţilor preventiv. Zmeii de după gratii. (Puterea)
Foarte puţini dintre cei închişi s-au gândit, înainte de a comite o faptă penală, oricât de gravă ar fi fost ea, că ar putea înfunda la un moment dat puşcăria, unii poate chiar pentru totdeauna. De 15 ani, de când a fost pus pe roate “obiectivul”, la Penitenciarul Rahova îşi fac veacul, în cele şapte secţii ale sale, oameni de afaceri, medici, piloţi, preoţi, generali, politicieni, profesori, dar şi tineri abia ajunşi la majorat sau oameni simpli, fără prea multă carte. Toţi au în comun faptul că au încălcat legile ţării şi sunt trimişi la zdup de Justiţia română.În fiecare săptămână, dubele Poliţiei, încărcate cu zeci de arestaţi preventiv din Bucureşti şi Ilfov, dar şi cu cei condamnaţi de ÎCCJ, fac coadă la porţile de fier ale instituţiei, pentru a intra în perimetrul de şase hectare al uneia dintre cele mai mari închisori din România: Penitenciarul Rahova. Marţea e o zi oarecum obişnuită pentru angajaţii locului. Ni se explică de la bun început faptul că locaţia este un mic orăşel, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori vreodată să locuiască în el. În cele trei ceasuri rele, specifice zilei, sunt băgaţi la întuneric în jur de 50 de indivizi certaţi cu legea. Cunoscut ca fiind unul dintre locurile de detenţie de maximă siguranţă pe care le deţine statul român, puşcăria Rahova adăposteşte acum aproximativ 1.400

Unul dintre MARII BARONI din anii '90, condamnat la închisoare cu tot cu fiul său. CONŢAC, povestea a două decenii de corupţie (EVZ)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe baronul PSD de Botoşani, Constantin Conţac.Sentinţa a fost dată la trei zile de la depunerea candidaturii ca independent pentru un post de senator în Colegiul 3 Botoşani. Fostul preşedinte al CJ Botoşani a fost judecat pentru fapte de corupţie. Acesta primise, în ianuarie anul acesta, doar 3 ani cu suspendare de laCurtea de Apel Braşov. Acum patron, fostul lider PSD a făcut recurs, însă a primit trei cu executare. El a ajuns, aseară, în arestul IJP Botoşani. Alături de el, a fost condamnat şi fiul său cel mare, Liviu Conţac, fost director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP), la 2 ani şi 6 luni cu executare.În acelaşi caz instrumentat de DNA a fost condamnat cu suspendare şi Ioan Andrici, patronul SC Construct com SRL. Potrivit DNA, Conţac ar fi atribuit lucrări publice prin firma-paravan condusă de Andrici societăţilor la care el era acţionar. Astfel, banii publici ajungeau tot la firma lui.

Ce amestec au Rusia şi SUA în alegerile din România (România Liberă)
România rămâne un spaţiu interesant pentru marile puteri, mai ales în această perioadă în care creşte instabilitatea în Orientul Apropiat, iar zona Mării Negre este ţinută sub lupă atât de strategii americani, cât şi de cei ruşi. În paralel, însă au apărut şi ameninţările directe: scutul american transformă România în ţintă pentru rachetele ruseşti. Ar putea oare alegerile din 9 decembrie să tranşeze între cele două opţiuni? Pentru Statele Unite ale Americii efectele imediate ale alegerilor generale din România ar putea fi decisive în continuarea sau abandonarea proiectului scutului atirachetă, care ar urma să fie instalat lângă Caracal. Americanii şi-ar dori un guvern puternic cu o majoritate stabilă, care să evite crizele politice şi derapajele şi care să aibă orientare clară pe axa Bucureşti-Washington, în aşa fel încât să răspundă provocărilor strategice din perioada imediat următoare la unison cu SUA.Rusia ar prefera la rândul ei un executiv cu o largă majoritate, care să-l debarce rapid pe Traian Băsescu şi care să reînceapă dansul dilematic dintre propriile interese şi interesele ţării. Moscova nu are nevoie de o Românie puternică în coastele ei, mai ales acum când încearcă să se poziţioneze ca mare putere în jocul de poker care a început în Asia. Pentru tacticienii de la Kremlin, cuplul Ponta&Antonescu este ideal, cu atât mai mult cu cât preşedintele socialiştilor provine dintr-un partid care are destui prieteni în est, dar şi o istorie apropiată de Rusia, în vreme ce liderul liberalilor este din ce în ce mai eurosceptic şi mai rezervat în ceea ce-I priveşte pe americani.

Popoviciu vinde pentru 10 mil. euro un teren suedezilor de la Skanska (ZF)
Popoviciu vinde pentru 10 mil. euro un teren suedezilor de la Skanska. Compania Băneasa Investments, controlată de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte, milionarii care deţin şi proiectul Băneasa din nordul Capitalei, se află la un pas de vânzarea unui teren de 1,5 ha suedezilor de la Skanska, la un preţ de peste 10 mil. euro.
 Popoviciu deţine un teren pe strada Gara Herăstrău, vizavi de turnul Sky Tower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti şi din ţară, şi ieri a obţinut în cadrul unei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce permite ridicarea unor clădiri cu o suprafaţă de 60.000 mp pe acel teren şi o înălţime de 70 de metri (15 etaje). Potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară, aprobarea PUZ-ului era una dintre condiţiile impuse de suedezi pentru achiziţia terenului pe care intenţionează să dezvolte un proiect de birouri. "Skanska se află în prezent în procesul de achiziţie a unui teren în zona Floreasca - Barbu Văcărescu şi vom anunţa aceas­tă tranzacţie îndată ce va fi încheiată", a precizat pentru ZF Andreas Lindelof, preşedintele Skanska România.

Derby-urile politice din colegiile Capitalei, după fuga „greilor“ în provincie (Adevarul)Cu şefii de partide plecaţi în provincie, în căutarea unor colegii eligibile, bătăliile echilibrate din Bucureşti au căzut pe umerii oamenilor din eşalonul doi.Chiar dacă lideri politici precum Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Elena Udrea au renunţat să mai candideze în Bucureşti, în Capitală vor avea loc o serie de confruntări echilibrate, cel puţin din prisma numelor candidaţilor.Alegerile se anunţă complicate şi pentru candidaţii USL, şi pentru cei ai ARD, dar din motive diferite. Candidaţii USL sunt pe val, datorită scorului bun al alianţei, dar în Capitală este mai greu decât în zona rurală să câştigi un colegiu cu peste 50%, din cauza electoratului pretenţios. Or, potrivit legii electorale în vigoare, cei care se clasează pe primul loc într-un colegiu, dar au sub 50%, riscă să rateze Legislativul la redistribuire. În schimb, candidaţii ARD au emoţii din cauza scorului scăzut pe care îl are formaţiunea lor în
Capitală.