Publicat: 2 Mai, 2012 - 07:26
Share

Cu prudenţă, spre succes (JN)
La începutul săptămânii viitoare, vom afla dacă guvernul Ponta devine realitate în urma votului din Parlament, dar şi cine va fi viitorul preşedinte al Franţei. Între cele două evenimente par a fi prea puţine legături. Sigur, alegerile din 6 mai pot conduce la o revenire la putere a stângii în Hexagon şi la o posibilă redesenare a tendinţelor politice în Europa.
 
Dar cred că merita observată atent şi o altă realitate a campaniei electorale franceze. Cred că merita să învăţăm ceva de la Francois Hollande. Dacă Sarkozy şi-a pigmentat campania cu momente pitoreşti, cu tonuri violente, cu teze surprinzătoare sau riscante, Hollande a mers pe ideea maximei precauţii. El avea, ca sprijin, voturile a milioane de francezi dezamăgiţi de dreapta, sărăciţi de criză şi speriaţi de perspectiva continuării unei austerităţi care scoate tot mai mult statul din societate. Principala lui ţintă strategică a fost să treacă prin focul campaniei fără să piardă din această zestre pe care o obţinuse deja. Şi în bună măsură a izbutit. Ideea lui de bază a fost aceea că, în campania electorală, câştigă nu acela care străluceşte, ci acela care nu face greşeli...
 
Pentru USL şi pentru guvernul Ponta (după votul de investitură), situaţia e asemănătoare. Fosta opoziţie (care nu e încă putere - terminologia clasică nu mai ajută prea mult în situaţia de acum) se bucură de susţinere. Există deja un mare număr de oameni care vor o alternativă credibilă la guvernarea ultimilor ani. Nu trebuie riscat însă nimic, pentru a conserva aceasta bază electorală cu care se poate construi politic, economic şi social. Dar marea construcţie nu poate să înceapă decât după alegerile generale. Guvernul de acum nu e unul provizoriu, el are puteri depline dar nu poate fi privit decât ca un executiv de criză, de tranziţie.
 
El e limitat fatal de cel puţin două elemente. Primul e timpul: are la dispoziţie cel mult şase luni, din care două vor fi de campanie electorală. Al doilea e mandatul politic. Sau, dacă vreţi, majoritatea fragilă (negociată permanent) pe care se poate baza în Parlament. Abia după viitoarele alegeri parlamentare vom putea vorbi de perspectivă unor reforme ample, de aplicarea unor politici anume. Aprobarea legilor organice în parlament, până la sfârşitul anului, va fi dificilă şi va cere negocieri anevoioase. În plus, nu trebuie să facem greşeala de a acţiona, în acest interval, fără un mandat clar de la cetăţeni. De aici ideea la care mă refeream. E nevoie de prudenţă în discursul electoral şi în cel guvernamental. E nevoie să fie cât se poate de clar ce anume ne propunem să facem în aceste şase luni, dar şi ce nu ne propunem să facem în aceste 200 de zile.

 

Sulfina Barbu: E suprinzător că Ponta a dat PC şi pădurile (RL)
Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu (PDL) a declarat, marţi seară că este surprinzătoare pentru ea şi reprezintă "o greşeală de abordare" faptul că Victor Ponta "a dat PC" şi pădurile.

 "Este suprinzător pentru mine faptul că domnul Ponta a dat PC şi pădurile, la Agricultură. Este o greşeală de abordare, domeniul silvic ar fi trebuit să rămână la Mediu. Probabil că PC nu a fost mulţumit doar cu Agricultura", a spus Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu consideră suprinzătoare şi numirea lui Andrei Marga în fruntea Ministerului de Externe.

"Mă aşteptam la Externe să fie un om cu experienţă în diplomaţie. Din CV nu reiese că domnul Marga are expertiză pe acest domeniu", a precizat Barbu.

Ea a mai spus că există şi o problemă "de credibilitate" a noului Guvern, arătând că în noul Cabinet "sunt doi oameni declaraţi incompatibili, Victor Alistar şi Mircea Diaconu".

"Domnul Ponta a spus că va fi cel mai cinstit Guvern. Prin numirea celor doi miniştri, această afirmaţie este contrazisă de realitate", a adăugat Sulfina Barbu.


 

ASASINUL de la Sighişoara A FOST PRINS (EVZ)
Autorul dublului asasinat de la Sighişoara a fost prins, astăzi, de poliţişti. El a fost reţinut pentru 24 de ore.

Chiar în ziua în care cei doi bătrâni au fost înmormântaţi, cel care i-a ucis pe pastorul baptist Vasile Pintican şi pe soţia acestuia, Victoria, a fost reţinut. Autorul crimelor care a îngrozit comunitatea locală este un tânăr în vârstă de 26 de ani, vecin cu cei doi.

Acasă la el, anchetatorii au găsit urme de sânge ale victimelor dar şi bunuri furate din casa bătrânilor de 77 de ani cărora le-a curmat viaţa. "Avem suficiente probe pentru a stabili cu certitudine vinovăţia lui. În plus, el şi-a recunoscut fapta", a precizat pentru EVZ un oficial din Poliţia Română.

 

Cultura românească, promovată în Thailanda (Adevarul)
Ansamblul „Casa Iurca de Călineşti“ din Sighetu Marmaţiei va prezenta specificul şi originalitatea folclorului românesc în capitala Thailandei, Bangkok, acolo unde, în perioada 6-9 mai, va avea loc Convenţia Mondială Rotary, care va reuni peste 50.000 de personalităţi din întreaga lume.

Folclorul românesc va fi promovat în perioada 6-9 mai la peste 10.000 de kilometri distanţă de casă, la Bangkok, capitala Thailandei, acolo unde va avea loc Convenţia Mondială Rotary din acest an.

România va fi singura ţară nonorganizatoare care va avea program artistic în fiecare zi la reuniunea la care vor participa aproximativ 50.000 de persoane, dintre care 33.000 sunt rotarieni.

La Convenţia Rotary International, una dintre cele mai mari organizaţii cu caracter umanitar din lume, va participa şi o delegaţie a României din care fac parte aproximativ 100 de rotarieni.

 

Argentina dă un exemplu companiei Petrom (Puterea)
O ştire ce a făcut înconjurul lumii a ajuns şi în România: Senatul Argentinei a dat undă verde pentru naţionalizarea Companiei Petroliere YPF, controlată de grupul spaniol REPSOL. Agenţiile de ştiri ne transmit că săptămâna viitoare se aşteaptă ca şi Camera Deputaţilor să aprobe proiectul, deoarece un sondaj de opinie indică faptul că 67% dintre urmaşii Evitei Peron sunt pentru naţionalizare.
 
Istorica iniţiativă aparţine unei alte femei celebre în Argentina, preşedintele în exerciţiu, Cristina Kirchner. Doamna a acuzat societatea spaniolă REPSOL că nu şi-a respectat angajamentele şi că a investit prea puţin din profitul obţinut în cei 9 ani de activitate.
 
Evident, REPSOL a transmis că-i va da în judecată pe argentinieni şi va cere daune de 10 miliarde de dolari, iar statul spaniol a sărit ca ars. La rândul lui, comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, s-a băgat în seamă şi a ameninţat-o direct pe Cristina Kirchner: “Argentinaa produs un cutremur în comunitatea de afaceri internaţională… Europa se va implica în rezolvarea divergenţelor, pentru ca REPSOL să primească o compensaţie corectă”.

De ceva timp, preşedintele Traian Băsescu a considerat că trebuie să arate cu degetul spre OMV PETROM. Tot românul ştie că austriecii ne-au zăpăcit cu creşterile aberante ale preţurilor la combustibil. Avem tarife la benzină ca la Viena, “avem” salarii pentru şefii OMV PETROM din Bucureşti la fel ca la Viena, dar beneficii de pe urma exploatărilor resurselor noastre avem ca într-o fostă colonie din secolul trecut.

 

Guvernul propus României (Telegraf)
COMPETENŢĂ ŞI INTEGRITATE Premierul desemnat, Victor Ponta, şi co-preşedintele USL, Crin Antonescu, au anunţat, aseară, la sediul USL, structura Executivului şi numele miniştrilor propuşi spre a face parte din Guvernul României. Liderul PSD a insistat asupra titulaturii, precizând că Executivul nu trebuie să poarte numele său ci pe al statului pe care îl administrează. Încă dinaintea pronunţării numelor celor care urmează a se prezenta în faţa Parlamentului întru validare, Ponta a anunţat criteriile care au stat la baza formării Executivului: experienţa profesională, integritatea, corectitudinea şi calitatea de lider de opinie. Ponta a explicat, cerându-şi scuze faţă de colegii din USL mai tineri care ar fi putut să devină miniştri, că pentru următoarele şase luni de guvernare nu este timp de învăţare sau acomodare cu activităţile din ministere. „Vom dovedi de la început o diferenţă clară faţă de fostele Guverne. Nu ne vom confrunta cu persoane fără competenţă la cel mai înalt nivel”, a declarat Ponta. Mai mult, pentru cele şase luni până la alegeri, USL a păstrat structura de bază a Guvernului dinainte. „Nu putem pierde timp cu reorganizarea. După alegerile din toamnă vom propune o structură de Guvern mai suplă şi europeană. Acest Guvern are sarcini precise, prima dintre ele fiind cea de schimbare a atitudinii. Prioritatea zero pentru acest Guvern şi pentru mine, ca om al legii, este respectarea Legii în această ţară, fără excepţii, derogări şi scuze. Prioritatea întâi este asigurarea transparenţei în actul guvernamental”, a declarat Ponta. O altă schimbare radicală este cea legată de relaţia Executivului cu Parlamentul. „Acest Guvern îşi asumă respectarea legislaţiei şi va permite Parlamentului să-şi exercite cenzura asupra lui, ca o garanţie a democraţiei. Vrem să lăsăm administraţia publică să îşi exercite autoritatea, să utilizăm fondurile europene transparent şi, nu în ultimul rând, dorim organizarea alegerilor democratice”, a declarat Ponta.

 

Refacerea cărţilor cu FMI (Azi)
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că intenţia sa este ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află, în aceste zile, la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri. Delegaţia FMI întrerupe negocierile după căderea Cabinetului Ungureanu, dar continuă discuţiile tehnice.

 „Îmi doresc ca acest Guvern să obţină votul de încredere şi un guvern cu puteri depline să gestioneze rapid treburile ţării. Un exemplu este că delegaţia FMI şi BM se află în Bucureşti în aceste zile şi intenţia mea şi interesul României este ca această delegaţie să plece din România cu noua scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri“, a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că Guvernul pentru care va cere votul de învestitură al Parlamentului este un „Guvern special“, cu un mandat limitat în timp, până la alegeri. Ponta va anunţa calendarul punerii în aplicare a programului de guvernare al USL, evident, după ce va afla, „în mod oficial, care este situaţia finanţelor ţării“.

În acest scop, Ponta s-a întâlnit cu ministrul în funcţie al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, căruia i-a mulţumit pentru disponibilitatea şi sprijinul pe care este dispus să i-l acorde.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice.

„Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic“, a declarat Mihai Tănăsescu.

Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.


Refacerea cărţilor cu FMI (Azi)

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că intenţia sa este ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află, în aceste zile, la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri. Delegaţia FMI întrerupe negocierile după căderea Cabinetului Ungureanu, dar continuă discuţiile tehnice.

 „Îmi doresc ca acest Guvern să obţină votul de încredere şi un guvern cu puteri depline să gestioneze rapid treburile ţării. Un exemplu este că delegaţia FMI şi BM se află în Bucureşti în aceste zile şi intenţia mea şi interesul României este ca această delegaţie să plece din România cu noua scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri“, a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că Guvernul pentru care va cere votul de învestitură al Parlamentului este un „Guvern special“, cu un mandat limitat în timp, până la alegeri. Ponta va anunţa calendarul punerii în aplicare a programului de guvernare al USL, evident, după ce va afla, „în mod oficial, care este situaţia finanţelor ţării“.

În acest scop, Ponta s-a întâlnit cu ministrul în funcţie al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, căruia i-a mulţumit pentru disponibilitatea şi sprijinul pe care este dispus să i-l acorde.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice.

„Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic“, a declarat Mihai Tănăsescu.

Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.