Publicat: 7 Noiembrie, 2012 - 07:18
Share

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Băsescu a convocat tot Guvernul la Cotroceni. Ponta:Şedinţele de Guvern au loc la Palatul Victoria, nu la Cotroceni
UPDATE 21.14 - Premierul Victor Ponta a afirmat într-o intervenţie televizată că va fi prezent la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu va fi însoţit şi de ceilalţi membri ai Guvernului.

Victor Ponta: Pornesc de la ideea de bună credinţă, deşi nu o fac neapărat doar atunci când e vorba de domnul Băsescu.
Şedinţele de Guvern nu se ţin la Palatul Cotroceni, ca pe vremea Guvernului Boc, ci la Palatul Victoria. La această întâlnire aş fi mers însoţit de vice-preşedintele Guvernului, domnul Florin Georgescu, dar acesta, la aceeaşi oră are programată o întâlnire cu FMI, şi consider că este mult mai importantă această întâlnire.

Mă bucură faptul că Preşedintele devine interesat dintr-o dată de subiectele menţionate în tema propusă pentru aceste consultări. Sunt probleme care sunte dezbătute în Guvern de foarte multă vreme în comisii specializate, cu oameni instruiţi.

Nu cred că invitaţia domnului Preşedinte reprezintă anunţarea unei viitoare implicări a domniei sale în campania electorală, dar daca doreşte acest lucru, va fi binevenit. Este imposibil ca această întâlnire să fie o încercare pentru decredibilzarea mea, ar fi imposibil, de patru ori mai mulţi români au mai multă încredere în mine decât în domnul Băsescu."

În timp ce statul îşi amână listările, băncile internaţionale ies una după alta de pe bursă (ZF)
Italienii de la UniCredit au hotărât să închidă operaţiunile de brokeraj de la Bucureşti, la o lună după olandezii de la ING.

Grupul UniCredit şi-a anunţat ieri clienţii că va închide firma de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi va renunţa la operaţiunile sale pe bursa de la Bucureşti, ca parte a strategiei de restructurare a unităţilor de brokeraj la nivelul grupului.

"La momentul acesta, decizia de închidere vizează doar operaţiunile de brokeraj din România, care erau în curs de integrare în bancă. Este o decizie neaşteptată şi dureroasă care arată că lumea nu mai are încredere în ţintele şi proiectele pentru această piaţă", a declarat pentru ZF Ioana Tănase, directorul general al UniCredit CAIB Securities. Decizia vine la doar o lună după ce ING a anunţat că iese de pe bursă, tot în urma unei decizii la nivel de grup. Atât ING, cât şi UniCredit îşi păstrează însă operaţiunile de brokeraj din Polonia, care este de câţiva ani bursa vedetă a Europei din punctul de vedere al tranzacţiilor.

În contrast, bursa de la Bucureşti nu a reuşit niciodată să depăşească statutul de speranţă, dar în ultimii ani investitorii şi brokerii internaţionali s-au săturat să mai aştepte listările promise cu generozitate de politicieni. Cu tranzacţii de 2-3 mil. euro pe zi, în ultima perioadă, faţă de 200-300 mil. euro pe zi la Varşovia, bursa de la Bucureşti nu mai este interesantă pentru investitori. Nici Fondul Proprietatea, unde ame­ricanii au preluat controlul, nu mai reprezintă o miză.

De ani buni, şefii bursei şi brokerii aşteaptă ca statul să-şi listeze companiile ca să le dea de lucru şi să facă piaţa interesantă pentru investitori. Guvernanţii au promis, dar până acum nu au listat nici Romgaz, nici Hidroelectrica, nici Nuclearelectrica, deoarece nu vor ca aceste companii să dea socoteală trimestrial în faţa investitorilor. Pe de altă parte, nici brokerii nu au reuşit să convingă companiile private să se listeze, grupurile bancare care acum ies de pe bursă fiind mai interesate să le dea credite acestor companii decât să le aducă pe bursă. După trei ani de criză, creditarea e aproape îngheţată, dar au mai rămas destul de puţine care mai pot trezi interesul investitorilor.

 

Cum se bat USL şi ARD în promisiuni electorale. Iată ofertele cu care încearcă să obţină voturile românilor!(Adevarul)
După ce timp de patru ani cuvântul de ordine a fost austeritate, acum politicienii par să fi uitat de criza economică şi au aşternut pe hârtie promisiuni generoase.

Partidele politice şi-au pregătit ofertele electorale cu care încearcă să obţină voturile românilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

ARD şi-a prezentat, ieri, programul de guvernare iar USL va face publice, mâine, planurile pentru perioada 2012-2016.
Ambele forţe politice promit, în modalităţi diferite, reducerea cotei unice, scăderea CAS sau majorarea salariului minim pe economie.
„Adevărul" vă prezintă modul în care tratează fiecare dintre cele două formaţiuni importante problemele pe care trebuie să le rezolve dacă preia guvernarea.

 

Pivniceru are nevoie de 4 ani(Azi)
În primul interviu acordat după numirea în funcţia ministru al Justiţiei, difuzat luni seară, la Antena 3, Mona Pivniceru a declarat că nu l-a consultat pe Traian Băsescu în privinţa numirii Codruţei Kovesi la Bruxelles.

„Dacă scrie independent în dreptul meu, înseamnă că sunt independentă! Când o să vedeţi că îmi scriu demisia, înseamnă că independenţa mea a fost încălcată până la limita intolerabilă“, i-a spus Mona Pivniceru moderatorului emisiunii TV, Mihai Gâdea.

Ministrul Justiţiei a precizat că, până în prezent, nu a simţit niciun fel de presiune, din nicio parte. „Prima presiune înseamnă încetarea mandatului meu. Dacă cineva face presiuni asupra mea, îmi dau demisia“, a spus ea.

Despre împrejurările în care a acceptat numirea ca ministru, Mona Pivniceru a afirmat că, în acea perioadă, „Justiţia avea probleme nu de independenţă, ci de imagine publică. Cu iureşul acesta al evenimentelor, a apărut Justiţia ca o miză în această luptă“.

Mona Pivniceru a mai susţinut că Justiţia din România este independentă, chiar dacă există şi cazuri individuale discutabile. „Consider că abaterile pe care le scoatem în evidenţă nu pot acoperi sistemul. Justiţia este independentă. Nimeni, indiferent de abaterile pe care le-au făcut unii şi alţii, nimeni nu trebuie, nu poate să folosească Justiţia sau ideea de independenţă a Justiţiei în lupta politică“, a continuat ministrul.

„Justiţia este independentă de mai multă vreme. Nu discutăm de conduite individuale, ci de Justiţie. Justiţia este un sistem. Probabil că o parte dintre oameni mai au afinitaţi nepermise. (...) Ideea că sistemul judiciar este independent este corectă. Corpul procurorilor este unul corect. În sistemul judiciar sunt extrem de mulţi judecatori şi procurori care nu au un «naş în suflet», biblia lor este dată doar de lege“, a precizat Pivniceru.