Publicat: 9 Decembrie, 2012 - 08:41

 AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Cu ce a fost ucisă Elodia. Anchetatorii povestesc în premieră ce s-a întâmplat în noaptea dispariţiei(Gandul)

Cazul care a aprins imaginatia tuturor romanilor in ultimii 5 ani, disparitia Elodiei Ghinescu, pare ca se indrepta acum spre un deznodamanat, pe care Cristian Cioaca l-a cosiderat improbabil.Anchetatorii vorbesc pentru prima data deschis despre ceea ce s-a intamplat in noaptea disparitiei avocatei si mai ales despre greselile facute de suspect, care l-ar putea trimite la inchisoare pentru tot restul vietii."Optiunea inculpatului a fost sa evite arestarea, eventual condamnarea, pe lipsa cadavrului. E sansa pe care si-o joaca. Din punctul meu de vedere, nu e castigatoare.", a declarat comisarul sef Vasile Viorel.Seful anchetatorilor care lucreaza la cazul Elodia Ghinescu a explicat de ce a ajuns singurul suspect, abia acum dupa gratii, la mai bine de cinci ani de la preuspusul omor. Comisarul sef Vasile Viorel sustine ca ultimele urme de sange descoperite in apartamentul conjugal cu ajutorul unor dispozititve de ultima generatie contureaza ceea ce s-a petrecut in acea noapte fatidica.

În Timiș ninge neîntrerupt de 24 ore: Autostrada A1 și Vama Cenad închiseDin ţară(EVZ)
Vestul țării este sub cod galben de ninsoare. Vama Cenad și Autostrada A1 Arad – Timișoara au fost închise, în acesată dimineață, în timp ce în Timișoara mașinile și mijloacele de transport în comun circulă cu încetinitorul. Soluția primarului: va fi demis directorul ADP SA, societatea Consiliului Local care trebuia să se ocupe de deszăpezire.În județul Timiș ninge de 24 ore și e viscol. Sunt probleme pe multe din drumuri. Autostrada A1, Timișoara – Arad a fost din nou închisă în această dimineață, potrivit CNADNR. Ieri, drumul a mai fost închis din cauza ninsorii, în reprise. ”Se acționează cu auto-utilaje de deszăpezire. Situația circulației rutiere în zonă este restricționată, circulandu-se pe ruta ocolitoare: DN69 - Centură - DN6”.Și punctual de frontier Cenad a fost închis din cauza ninsorii. În vama Cenad zeci de autoturisme sunt blocate pe carosabil, deoarece viscolul a adunat zăpada în troiene chiar pe drum. Potriovit celor de la Drumuri care vor intervene în zonă, se estimează că traficul va putea fi reluat abia în  jurul orei 11, când vor reuși să curețe cât de cât carosabilul. Și drumul național  dintre orașele Jimbolia și Sânncicolau Mare este închis datorită căderilor de zăpadă în dreptul localității Lovrin.

Noul Mers al Trenurilor intră în vigoare din 9 decembrie (Puterea)
Noul Plan de Mers al Trenurilor 2012-2013 va intra în vigoare din 9 decembrie, cu valabilitate până pe 14 decembrie 2013, au anunţat reprezentanţi ai CFR Călători, într-un comunicat.
Zilnic se vor afla în circulaţie 1.378 de trenuri, cu 60 de trenuri mai mult decât în planul de mers 2011-2012.
În traficul intern s-a implementat mersul de tren cadenţat pe rutele unde condiţiile de circulaţie şi exploatare au permis acest lucru şi unde traficul de călători este cu preponderenţă de navetă: Bucureşti Nord- Roşiori, Roşiori - Craiova, Constanţa - Mangalia, Bucureşti Nord - Ploieşti, Ploieşti Sud - Urziceni, Buzău - Mărăşeşti, Iaşi - Ungheni Prut.
Pentru asigurarea mobilităţii şi pentru desfăşurarea unui transport de pasageri competitiv, e necesară realizarea unei reţele de transport complet integrate, care să pună în legătură diferitele moduri de transport. În acest sens, o soluţie pe termen lung este introducerea acestui sistem de mers de tren cadenţat, care să asigure legături frecvente între marile oraşe ale ţării şi capitalele de judeţ, precizează CFR Călători.

INTERVIU Constantin Bălăceanu-Stolnici: „Piloţii americani care bombardau Bucureştiul erau adulaţi (Adevarul)
Constantin Bălăceanu-Stolnici (89 de ani) îşi aminteşte momentele frumoase ale copilăriei sale petrecute într-o familie de boieri. Despre perioada de după instaurarea comunismului, profesorul vorbeşte mai puţin, păstrând un mic mister şi mai puţine regrete.Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici nu a fost niciodată cel mai iubit dintre pământeni. Totuşi, este un nobil veritabil, chiar dacă această titulatură pare astăzi un simplu formalism, căci se referă mai mult la o demnitate moştenită, decât la o virtute câştigată. Oricum, universul său a fost parcă mereu în contrapunct cu grijile românilor de rând, şi poate că e normal să fi fost aşa, căci lumea boierilor şi cea a plebei îşi intersectează arareori rânduiala. Amintirile sale, unele sincere, altele voit enigmatice, trebuie însă citite cu atenţie,  trebuie aşezate cu prudenţă în contextul social al unor epoci trecute. Şi abia apoi judecate.


Când şi cât de aproape va trece unul din cei mai mari asteroizi care s-au apropiat vreodată de Pământ (JN)4179 Toutatis este unul din cei mai mari asteroizi care s-au apropiat vreodată de Pământ, potrivit National Geographic. Dimenisunile sunt uriaşe, având peste 4 km lungime(4.46 km) şi o lăţime de 2 km (2.4 km). Potrivit cercetătorilor, el este considerat a fi aproape de planetă, cu toate că va trece la o distanţă de 18 ori mai mare decât cea a lunii faţă de Terra.
Oamenii de ştiinţă încearcă să il cerceteze indeaproape pentru a afla mai multe informaţii despre modul în care acesta se roteşte şi pentru a-i afla compoziţia. Astfel de informaţii îi pot ajuta să îi calculeze viitoarele traiectorii, deoarece treptat asteroidul îşi modifică traseul datorită influenţei gravitaţiei.
Cercetătorii spun că arată ca o alună alungită, sau ca un om de zăpadă, reuşind să creeze o imagine pe calculator în urmă testelor şi a imaginilor radar.