1 Feb 2019 - 08:27

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 63(Jurnalul Naţional)
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 63, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Ultimele două persoane care au murit de gripă sunt un bărbat de 57 de ani din Bucureşti, confirmat cu virus gripal tip A, şi un alt bărbat (46 de ani) din Argeş, cu virus gripal tip A. Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinaţi antigripal.

 

Ce spun datele BNR. Care sunt marjele, dobânda la credite minus dobânda la depozite, cu care operează băncile pentru produsele vândute persoanelor fizice: 6-7 puncte procentuale. Cum este situaţia din Cehia, Polonia şi zona euro(Ziarul Financiar)
Băncile locale aveau anul trecut un nivel ridicat al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda la creditele noi şi cea la depozitele noi în lei - pentru clienţii de retail, de 6-7 puncte procentuale. Iar aplicarea taxei pe activele băncilor poate determina unele instituţii de credit să menţină marjele la aceste niveluri sau chiar să le majoreze pentru a reuşi să acopere costurile suplimentare, după cum au susţinut unii bancheri. Dacă în primăvara şi în vara anului trecut marja de câştig a oscilat preponderent în jurul nivelului de 7 puncte procentuale, finalul anului 2018 a adus o scădere a marjei spre 6,3 puncte. Pe măsură ce BNR a majorat dobânda-cheie în 2018, până la 2,5%, banii s-au scumpit pe piaţa monetară. Iar bancherii s-au grăbit să scumpească creditarea, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit. În timp ce la depozite majoritatea dobânzilor sunt în continuare la un nivel modest, dobânzile la credite sunt pe un trend ascendent. Marjele mari dintre dobânzile percepute de bănci la credite şi cele plătite clienţilor pen­tru depozite sunt în continuare o caracteristică a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a arătat şi BNR. Băncile de pe piaţa românească înre­gistrau în luna decembrie o marjă de câştig (diferenţa dintre dobânzile la credite şi la depozitele noi) pe componenta împrumu­turilor în lei pentru populaţie de 6,33 puncte pro­centuale, cu 0,27 puncte procentuale peste nivelul de la finele anului 2017, reiese din statisticile BNR. Băncile acordau populaţiei în luna decembrie 2018 credite noi în lei cu o rată medie anuală a dobânzii de 8,09%, cu 1,19 puncte procentuale peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2017. În cazul depozitelor noi pentru populaţie, rata medie anuală a dobânzii a oscilat pe parcursul anului trecut între 0,9% şi 1,76%. Bancherii locali au operat în ultimii ani cu marje de câştig în creştere, apropiate de maximul, de peste 7,5 puncte pro­centuale, înregistrat în toamna anului 2009. Băncile din România au marje de câştig triple faţă de cele din zona euro, care au oscilat în ultimii ani în jurul a 2 puncte procentuale, conform datelor BNR. 

 

Rusia A LOVIT MURDAR în Marea Neagră. Avioane de luptă activate! Breaking news la MApN(Evenimentul Zilei)
Un avion de vânătoare din Rusia a efectuat o manevră periculoasă imediat după ce a interceptat o aeronavă americană, deasupra Mării Negre, se arată într-un comunicat al Departamentul Apărării din Statele Unite, potrivit monitorulapararii.ro.„Marţi, 29 ianuarie, un avion american EP-3 Aries care zbura în spaţiul aerian deasupra Mării Negre a fost interceptat de un avion rus Su-27. Această interacţiune este considerată ca fiind nesigură din cauza faptului că avionul Su-27 s-a apropiat la doar 1,5 metri şi a trecut direct prin faţa traiectoriei aeronavei EP-3, care a fost nevoită să zboare prin fumul avionului Su-27. Interceptarea a durat două ore şi 40 de minute”, au anunțat responsabili din cadrul Flotei a VI-a a Forţelor Navale americane.

 

Italia a intrat în recesiune. Perspective economice sumbre pentru românii din Peninsulă(Adevarul)
Italia a intrat din nou în recesiune, la doar patru ani după ultima prin care a trecut, potrivit datelor oficiale făcute publice joi. Informaţiile proaspete reînnoiesc îngrijorările privind economia Peninsulei.Agenţia italiană de statistică a informat că economia ţării, a treia cea mai mare din zona euro, a scăzut cu o rată trimestrială de 0,2 la sută în al patrulea trimestru. După o scădere de 0,1 la sută a Produsului Intern Brut (PIB), în perioada anterioară de trei luni, Italia se află în recesiune tehnică. Aceasta presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior.   Recesiunea Italiei reprezintă unul dintre motivele pentru care toată zona euro a încetinit în 2018.   Agenţia de statistică Eurostat a relevat, joi, că economia zonei euro a crescut cu doar 0,2 la sută în ultimul trimestru, la fel ca în trimestrul precedent.   Drept rezultat, economia zonei euro a crescut cu 1,8 la sută pe tot anul 2018. Procentul este mai mic decât fusese preconizat acum un an, când era de aşteptat ca economia zonei să încetinească uşor faţă de procentul puternic de 2,3 la sută din 2017.   Economia Italiei a devenit sursă majoră de îngrijorare de-a lungul ultimelor luni, parţial din cauza conflictului dintre noul guvern populist al Peninsulei şi Comisia Europeană, pe tema bugetului italian.    Guvernul vrea să intensifice cheltuielile pentru a pune în mişcare economia Italiei, prin asigurarea mai multor plăţi ale contribuţiilor sociale şi prin reformarea sistemului de pensii.   Înainte de confirmarea recesiunii, premierul italian Giuseppe Conte, a declarat, miercuri, că deşi scăderea ar putea continua în primele luni ale anului 2019, „există elemente care ne pot face să sperăm la o revenire în a doua jumătate (n.r. a anului).”

 

ROMÂNIA, printre ţările care vor primi MIGRANŢII blocaţi într-un port din Italia. MAI: Decizia nu este fermă, dar vine ca o confirmare a principiului SOLIDARITĂŢII membrilor UE(Gandul)
România se numără printre ţările care se oferă să primească imigranţi extracomunitari aflaţi la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia, anunţă premierul Italiei, Giuseppe Conte. La bordul navei umanitare Sea Watch 3 sunt 47 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană. Vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru italian de Interne, se opune debarcării imigranţilor extracomunitari în Italia.
Pe fondul presiunilor, Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a acceptat oferirea de asistenţă şi debarcarea imigranţilor în Italia dacă vor fi preluaţi de alte ţări europene.
 

Format: 

Topic: