1 Mar 2019 - 08:23

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Klaus Iohannis: Rusia ameninţă în continuare stabilitatea în zona Mării Negre(Jurnalul Naţional)
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrijorat cu privire la evoluţiile din regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia "ameninţă în continuare stabilitatea" regiunii, subliniind că este nevoie de "o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic". "Avem nevoie să asigurăm o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic. Sunt profund îngrijorat de evoluţiile din regiunea Mării Negre. Intensificarea constantă a activităţii militare a Rusiei în Crimeea, culminând cu incidentul de la Kerch, şi conflictul în desfăşurare din Ucraina de Est, hărţuirea avioanelor şi navelor aliate, nu fac decât să demonstreze că Rusia ameninţă în continuare stabilitatea acestei regiuni. Este timpul să ne întrebăm la modul cel mai serios: este NATO îndeajuns de eficient în aceste împrejurări? Ce spun toate aceste evoluţii despre postura şi despre acţiunile noastre? Răspunsul meu este că în mod cert este nevoie să facem mai mult. Este nevoie de o apărare robustă, terestră, aeriană şi maritimă, prin asigurarea planurilor, forţelor şi capabilităţilor corecte pentru întărirea prezenţei înaintate a NATO", a spus Iohannis, la sesiunea plenară a Summitului B9 - "Situaţia securităţii în Europa, în vecinătatea sa şi în afara ei şi implicaţiile acesteia în adaptarea NATO". El a arătat că, în primul rând, este nevoie de întărirea "posturii de descurajare" la Marea Neagră.
 

Schimbare istorică în clasament: Banca Transilvania a devenit în 2018 cea mai mare bancă după valoarea activelor(Ziarul Financiar)
Integrarea Bancpost a adus, la fel ca Volksbank, un nou salt în clasament pentru banca de la Cluj. Până anul trecut, liderul a fost BCR. Sistemul bancar românesc are un nou lider după ce Banca Transil­va­nia a depăşit în 2018 BCR în funcţie valoarea activelor. Banca Transil­vania a raportat active totale în va­loare de 74,1 mld. lei în 2018, în timp ce BCR, care a deţinut supremaţia în ultimii 19 ani, a înregistrat pe tot grupul active de 71,5 mld. lei. BCR nu raportează valoarea activelor la nivel de bancă, ci doar la nivel de grup. În anii trecuţi, activele BCR au reprezentat circa 95% din activele grupului, ceea ce ar însemna că în 2018 activele bănci s-au situat la circa 68 mld. lei. Activele Băncii Transilvania s-au majorat cu 25% în 2018 faţă de 2017, în timp ce în cazul grupului BCR creşterea a fost de doar 1%. BCR a fost liderul sistemului bancar începând din 1999, după prăbuşirea Bancorex, fostul lider.
 

S-a schimbat legea cu privire la înmatricularea automobilelor cu numere străine! Ce trebuie să știe românii(Evenimentul Zilei)
Românii trebuie să fie foarte atenți. A intervenit o schimbare cu privire la înmatricularea automobilelor cu numere străine și pentru a se lămuri asupra procedurilor pentru înmatricularea provizorie a maşinii trebuie să știe anumite lucruri.Autoritatea rutieră din Roma va elibera numere de înmatriculare provizorii pentru maşinile care au numere străine şi circulă pe teritoriul Italiei. Anunţul a fost făcut de Ambasada României la Roma, pe propria pagină de facebook şi se referă la automobilele care vin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.
”Vă informăm că, pentru a gestiona procesul de înmatriculare a autovehiculelor înmatriculate în străinătate, Autoritatea Rutieră din Roma (Motorizzazione Civile Roma) a dispus autorizarea, în mod excepţional, a înmatriculării vehiculelor care provin dintr-o ţară UE şi care nu trebuie să fie supuse unor inspecţii tehnice/revizii, prin eliberarea talonului şi a unor numere de înmatriculare provizorii, pentru cererile înregistrate până la data de 24 februarie 2019”, se arată în comunicatul Ambasadei. Ambasada recomandă totodată cetăţenilor români să consule site-urile birourilor regionale ale Autorotăţii Rutiere din Italia, pentru a se lămuri asupra procedurilor pentru înmatricularea provizorie a maşinii.

 

Pregătiri de război? Pakistanul evacuează satele de frontieră în contextul creşterii tensiunilor cu India(Adevarul)
Autorităţile pakistaneze au început joi evacuarea satelor de frontieră din regiunea disputată Kashmir, în contextul creşterii tensiunilor cu India, transmite dpa. Câteva sute de familii au fost mutate în locuri mai sigure după un schimb puternic de focuri de armă şi de artilerie în cursul nopţii între forţe indiene şi pakistaneze, a anunţat ministrul informaţiilor din Kashmirul pakistanez, Mushtaq Minhas.   „Întreaga regiune a fost pusă în grad ridicat de alertă. Ne temem că mai multe zone vor trebui evacuate dacă nu va începe detensionarea“, a adăugat Minhas.   Spaţiul aerian pakistanez a rămas închis joi şi zborurile comerciale au fost suspendate de pe toate aeroporturile pentru a doua zi consecutiv, obligând mii de călători să-şi amâne planurile.   Un serviciu feroviar spre India a fost de asemenea anulat joi, lăsând mii de cetăţeni indieni blocaţi în oraşul Lahore, în estul Pakistanului.   Avioane de luptă pakistaneze şi indiene au pătruns în spaţiul aerian al celeilalte ţări miercuri, pentru a doua zi consecutiv, alimentând temerile legate de o nouă escaladare a tensiunilor între cele două puteri nucleare vecine.   Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a cerut Indiei să se angajeze în discuţii pentru detensionarea tensiunilor după ce forţele aeriene pakistaneze au declarat că au doborât două avioane de luptă indiene şi l-au capturat pe unul din piloţi.   Marţi, avioane militare indiene au intrat în spaţiul aerian pakistanez la primele ore ale zilei şi au bombardat o presupusă tabără teroristă în nordul ţării.

 

Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor explică DE CE a cerut dosarul TEL DRUM de la DNA/ OBSTACOLE puse de Lazăr, de la început(Gandul)
Procurorul-şef al Secţiei de anchetă a magistraţilor, Gheorghe Stan, a spus că structura de parchet a cerut transmiterea dosarului "Tel Drum" de la DNA deoarece vizează presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi, respectiv trei procurori şi cinci judecători. Gheorghe Stan a mai susţinut că încă de la momentul în care forul a devenit operaţional a întâmpinat obstacole din partea procurorului general. Referitor la aducerea la cunoştinţă a numărului de dosare referitoare la Laura Codruţa Kovesi, fostul şef DNA, acesta a declarat că s-a făcut datorită interesului public. "Solicitarea de la Direcţia Nţaională Anticorupţie a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competenţa specială a Secţiei, respectiv presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba de trei procurori şi cinci judecători", a declarat Gheorghe Stan, procurorul-şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Săptămâna trecută, şeful DNA Călin Nistor anunţa că DNA a sesizat procurorul general pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA şi Secţia de anchetă a magistraţilor, este competent să efectueze urmărirea penală. Nistor a mai spus şi că DNA a transmis o copie a dosarului către Secţia de anchetă.
 

Format: