1 Noi 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Nervi întinşi după moţiune. Dragnea a dat-o pe drăcuială(Jurnalul Naţional)
Respingerea moţiunii simple depusă de PNL şi USR împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat ieri, coincidenţă sau nu, una dintre cele mai nervoase ieşiri ale liderului PSD, Liviu Dragnea. I-a comparat pe pucişti din PSD cu ISIS, s-a răstit la jurnaliştii care puneau întrebări, iar pe alţii i-a invitat în baie, să facă poze mai bune.
Moţiunea prin care Opoziţia îi cerea demisia ministrului Justiţiei a fost respinsă ieri cu 171 de voturi ”împotrivă”, 99 de voturi ”pentru”, şi 5 abţineri. Soarta acesteia ar fi trebuit însă să fie alta, conform unor aranjamente de culise. Cum Dragnea l-ar vrea musai plecat pe Toader de la Ministerul Justiţiei, moţiunea trebuia să treacă cu ajutorul deputaţilor PSD, cu condiţia ca votul să fie secret. “Ocazia” s-a ivit marţi seară, la dezbaterea moţiunii, când deputatul PMP, Robert Turcescu a propus vot secret. Propunerea acestuia a picat însă cu ajutorul voturilor puciştilor din PSD, şi odată cu ea şi planurile lui Dragnea de a-l remania pe Toader pe mâna Opoziţiei. Cert este că ieri, după respingerea moţiunii, Dragnea nu şi-a mai putut stăpâni nervii şi şi-a ieşit din pepeni. La început mai moderat, pentru ca, în final, tonul să fie ca la piaţă. Întrebat dacă, în eventualitatea în care ar fi condamnat, îl ajută proiectul adoptat de Senat, conform căruia infractorii condamnaţi la maxim 5 ani de închisoare pot fi ţinuţi acasă în detenţie, fără brăţări electronice, Dragnea a răbufnit: "Şi cu ce dracu' m-ajută pe mine domnişoară, că m-am săturat? Cu ce mă ajută pe mine? Păi nu, că dacă mă întrebaţi, înseamnă că aveţi ceva în cap. M-am săturat de aceste minciuni (...) Sunt şi eu om, îmi ajunge să răspund la aceste prostii. Vorbiţi cu hastag, vorbiţi cu Iohannis să dea un decret să mă împuşte mâine şi de poimâine să discutaţi despre ce se poate întampla în ţara asta. Aţi ajuns, oameni tineri, să sustineţi securiştii, să sustineţi abuzurile în România!". Întrebat de de ce se răsteşte, Liviu Dragnea a răspuns ironic: "Am vorbit mai tare, puiule. Ca să poţi să auzi şi tu". La fel de iritat a fost şi când reporterii l-au aşteptat pe holul din Camera Deputaților pentru declaraţii: "Hai în baie, puiule. Hai în baie, îți ies poze ca lumea".

Conferinţa ZF „România 100 de ani de business“, Alba Iulia. Avem nevoie de modele de business antreprenoriale la nivel naţional(Ziarul Financiar)
Aproximativ 150 de antreprenori, bancheri, consultanţi şi manageri au participat la a cincea conferinţă din şirul de evenimente „România 100 de ani de business“, de la Alba Iulia. România are nevoie de o nouă generaţie de antreprenori care să devină modele pentru tinerii care vor să înceapă un business şi care să pună umărul la dez­vol­tarea viitoare a României. Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii ale conferinţei „România 100 de ani de busi­ness“, organizată de ZF la Alba Iulia, cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă şi audit EY.
„Acum 15 ani am început de la zero această afacere şi modelul de busi­ness a fost inspirat de afacerea dom­nului Ioan Popa de la Transavia. Văd în sală două generaţii de antreprenori, gene­ra­ţia domnului Popa, care a avut curaj după Revoluţie să înceapă un business şi care a reuşit să dezvolte businessuri, dar erau puţini. Şi văd generaţia actuală, care ar trebui să „ne ia ţara înapoi“. Nu cred că ar trebui să ne im­pli­căm în viaţa politică, dar trebuie să avem orga­nizaţii putermice, care să lucreze alături de mediul politic“, a spus Florin Florea, adminis­trator al Albatros Gold, producător de ouă cu afaceri de 26 mil. lei în 2017. Judeţul Alba este unul dintre cele mai reprezentative zone pentru antreprenoriatul local, aici fiind puse pe picioare businessuri precum Albalact (lactate), Supre­mia (condimente), Pehart Tec (hârtie) sau Elit Cugir (carne), care trimit branduri la nivel naţional şi care au fost preluate de către multinaţionale de la antreprenori locali. În pre­zent, cele mai mari businessuri antrepre­noriale din judeţul Alba, un judeţ unde busi­nessul to­tal ajunge la peste 20 mld. lei, sunt Transavia (industria cărnii), Elis Pavaje şi Jidvei (vinuri). Ioan Popa, preşedintele Transavia, cel mai mare jucător de pe piaţa cărnii de pui, crede că România este una dintre puţinele ţări din lume cu o situaţie foarte bună pentru o nouă şi viitoare dezvoltare.
 

Zi DECISIVA la CSM. Când va avea loc CONCURSUL pentru șeful Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie(Evenimentul Zilei)
CSM discută joi organizarea concursului pentru numirea procurorului-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Potrivit ordinii de zi a plenului publicată pe pagina de internet a CSM, va fi luată în discuţie „organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Tot joi va fi analizat şi un punct de vedere referitor la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Pe 10 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, urmare a intrării în vigoare a Legii 207 pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi care prevede înfiinţarea acestei secţii speciale.    
 

De astăzi, noi reguli pentru bagaje la Wizz Air şi Ryanair. Ce genţi mai puteţi lua în cabină(Adevarul)
Companiile aeriene low-cost Wizz Air şi Ryanair au începând cu data de 1 noiembrie o nouă politică de bagaje. Aceasta vine cu schimbări pentru bagajele de mână transportate în cabină. De la 1 noiembrie, clienţii celor două companii vor avea voie să aducă la bordul aeronavei un singur bagaj mic, urmând să fie taxaţi pentru orice alt bagaj. Noua politică a Wizz Air Clienţii Wizz Air vor putea aduce la bord, de la 1 noiembrie, un singur bagaj de mână gratuit, de 40x30x20 cm. Numai pasagerii care au achiziţionat Wizz Priority pot lua în cabină şi o geantă tip troller (55x40x23 cm). Wizz Priority este un serviciu care include un bagaj de mână gratuit (40x30x20 cm) şi un troller (55x40x23 cm) care poate fi transportat la bord, check-in prioritar şi îmbarcare prioritară, cu preţuri începând de la 5 euro. Wizz Air a introdus şi un nou tip de bagaj de cală de 10 kilograme, cu preţuri ce încep de la 7 euro.

 

Tinerii sub 35 de ani, COMOARA judeţelor sărace din Moldova. Disponibilitatea locală a forţei de muncă devine MAI IMPORTANTĂ decât costurile(Gandul)
Numărul mare al tinerilor sub 35 de ani ar putea deveni un atu imbatabil al judeţelor sărace din zona Moldovei, având în vedere că disponibilitatea forţei de muncă este considerată mai importantă decât costurile acesteia, scrie Ziarul financiar. Suceava, Iaşi, Vaslui, Bistriţa Năsăud şi Ilfov sunt judeţele cu cei mai mulţi tineri sub 35 de ani, în timp ce în Bucureşti, Timiş şi Cluj, ponderea acestora a scăzut sub 40%. Constant clasate la coada clasamentului în materie de business, unele judeţe din Moldova deţin o comoară nebănuită: o pondere ridicată a tinerilor sub 35 de ani. În contextul în care disponibilitatea forţei de muncă devine mai importantă decât costul acesteia, menţinerea tinerilor în aceste judeţe poate reprezenta soluţia pentru redresarea lor economică.Potrivit calculelor Ziarului Financiar, pe baza informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, cele mai tinere judeţe din România sunt Suceava, Iaşi, Vaslui, Ilfov şi Bistriţa-Năsăud, luând în calcul ponderea tinerilor de sub 35 de ani în totalul populaţiei.
Botoşani, Bacău, Satu Mare sau Sălaj sunt, la rândul lor, printre judeţele în care mai bine de 40% din populaţie este mai tânără de 35 de ani. Deşi Iaşi sau Ilfov au intrat în liga mare a businessului local, pentru judeţele aflate la coada clasa­mentului, aşa cum este cazul Vasluiului, Botoşaniului sau Sălajului, ponderea mare a tinerilor în totalul populaţiei poate fi o veste bună în vederea atragerii investiţiilor, dacă aceşti tineri decid să rămână în aceste judeţe.

Format: