10 Dec 2018 - 08:25

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală:

Guvernul inventează aritmetica dezastrului: la 5 lei obţinuţi, impozit de 32 de lei(Jurnalul Național)
Intenţia Guvernului de a extinde sistemul de taxare a gazelor extrase din zona offshore şi în zona onshore a creat o  situaţie tensionată pe piaţă. Investitorii acuză instabilitatea fiscală şi spun că aceste măsuri se  vor resimţi, pe de o parte, în facturile consumatorilor, iar pe de altă parte, vor reduce sau chiar bloca investiţii de miliarde de dolari.
La mai puţin de cinci luni de la adoptarea ei, Legea 7/2018 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţului în sectorul gazelor naturale ar putea fi modificată. Prin amendarea ei, Guvernul vrea să lege impozitul asupra veniturilor suplimentare de preţul de referinţă al gazelor de pe piaţa spot din Austria, precum şi eliminarea deducerii redevenţei şi limitarea deductibilitatea investiţiilor recunoscute în calculul impozitul pe veniturile suplimentare. Schimbările, care au fost avizate favorabil deja de către Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, urmează să intre în această săptămână în dezbaterile Comisiei pentru Buget-Finanţe. Preţul de referinţă taie apetitul investitorilor. Potrivit unei analize realizate de Federaţia Patronală din Petrol şi Gaze, legarea impozitării de preţul de referinţă de la Bursa de la Viena ar avea efecte dramatice pentru industria românească de extracţie şi prelucrare a gazelor naturale. Astfel, luând în calcul preţul de referinţă din noiembrie 2018 de 121 lei/MWh şi cel de 90 lei/MWh preţul mediu de la Bursa Română de Mărfuri pentru livrările din noiembrie 2018, se ajunge la o rată efectivă de impozitare a veniturilor suplimentare de 640%. Practic, la un venit suplimentar de 5 lei, companiile sunt obligate să plătească un impozit de 32 de lei. Calculul arată că, prin impozitarea unui venit suplimentar determinat arbitrar prin raportare la un preţ de referinţă care nu este realizat de către producătorii de pe piaţa internă, Guvernul forţează majorarea preţului pentru consumatori.
 

Problemele României. Analiştii: Companiile nu au suficientă productivitate pentru a-şi permite majorarea salariului minim cu încă 101 lei net pe lună/ 251 lei pentru cei cu studii superioare. Doi antreprenori români: Plătesc 180-200 de lei pe zi, şi chiar mai mult dacă e nevoie, şi nu am suficienţi oameni care să vină la muncă(Ziarul Financiar)
Guvernul PSD/ALDE a majorat salariul minim pe economie de la 1 ianuarie de la 1.900 de lei brut, la 2.080 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net, la 1.263 de lei net, un plus de 101 lei net; iar pentru cei cu studii superioare salariul minim se majorază de la 1.900 de lei brut la 2.350 de lei brut, adică de la 1.162 de lei net, la 1.413 lei net, adică un plus de 251 de lei net pe lună. În cazul celor cu studii superioare, trebuie îndeplinite două condiţii, respectiv poziţii care să necesite studii superioare - şi sunt numai 40 de poziţii din 4.500, şi să aibă un an vechime. Conform ultimelor date, din 6,4 milioane de contracte de muncă 2,1 milioane de contracte de muncă sunt pe salariul minim pe economie, adică 33% din total. Din 2,1 milioane de contracte, 350.000 erau cu studii superioare. Conform ultimelor date, România are 4,9 milioane de salariaţi, care pot să aibă unul sau mai multe contracte de muncă. Laurean Lungu, unul dintre economiştii români, susţine într-o opinie publicată de ZF că această creştere a salariului minim afectează companiile şi va afecta economia României, pentru că această creştere este superioară creşterii productivităţii muncii.
 

 

Lovitura MORTALĂ pentru Laura KOVESI! Sebastian Ghiță o acuză de constituire de GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT(Evenimentul Zilei)
Omul de afaceri Sebastian Ghiță a depus, împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, un denunț penal pentru constituire de grup infracțional organizat. Sebastian Ghiță spune că Laura Kovesi i-a cerut să plătească avionul cu care a fost adus în țară fostul șef al FNI, Nicolae Popa. El a explicat, într-o intervenție la România TV, că această plată, pentru care există factura către Țiriac Air, i-a fost cerută de fosta șefă a DNA exact în momentul în care își depunea dosarul de candidatură pentru parchetul anticorupție, ea fiind în acel moment Procuror General.Ghiță a mai spus că, pentru a nu vorbi despre aceste înțelegeri, i-au fost deschise tot felul de dosare, iar factura a fost furată de procurorul Mircea Negulescu „Portocală” în timpul unei percheziții. Acum, aceste dovezi vor fi trimise nou-înființatei secții de investigare a procurorilor. „După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infracțională a acestui grup Onea – Kovesi, am văzut că nimic nu s-a întâmplat și că tot ce face acest grup, dosare fabricate, este ascuns, pitit. Ce m-a făcut să fac plângere este că această secție de urmărire a magistraților permite cetățenilor să prezinte probe”, a declarat Sebastian Ghiță.    
 

 

Săptămână de foc în Parlament. Cum vrea Opoziţia să-l dea jos pe Dragnea şi ce legi pregăteşte PSD(Adevarul)
Opoziţia încearcă în această săptămână să ducă până la capăt planul de debarcare a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse politice. Mai mult, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă urmează să fie depusă, în timp ce PSD vrea să treacă de Senat modificările aduse Codului de Procedură Penală, dar şi proiectul privind înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. Potrivit unor surse politice, luni dimineaţă, PSD se va reuni într-o şedinţă cu liderii naţionali şi din teritoriu, tema principală urmând a fi amnistia şi graţierea. Despre acestea, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că nu există niciun proiect pe masa Guvernului, în schimb o iniţiativă privind graţierea se află în Camera Deputaţilor, la Comisia juridică. Tot la Camera Deputaţilor, formaţiunile din opoziţie ar urma să forţeze demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al forului. După ce săptămâna trecută au anunţat că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe amendamente revocarea lui Dragnea, de data aceasta PNL, USR, PRO România şi alţi deputaţi vor încerca să voteze în integralitatea proiectul de hotărâre, iniţiativa care să fie consemnată oficial, pentru a fi validă. Însă o problemă ar putea să o reprezinte cvorumul de şedinţă, în condiţiile care social-democraţii ar boicota reuniunea. Modificarea Codului de Procedură Penală Pe de altă parte, pe masa senatorilor se află două proiecte care vizează organizarea instituţiilor judiciare şi modificarea legislaţiei penale. În primul rând, printre primele puncte aflate pe ordinea de zi de la Senat este proiectul de lege pentru aprobarea OUG care înfiinţează Secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Deşi Comisia de la Veneţia a cerut renunţarea la această secţie, PSD a subliniat că această structură „îşi dovedeşte utilitatea“, din moment ce, susţin social-democraţii, jumătate dintre magistraţi ar fi avut dosare. Tot la Senat este şi proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală, iniţiativă retrimisă în Parlament după ce două treimi dintre amendamentele aduse au fost declarate neconstituţionale de CCR. De altfel, majoritatea amendamentelor neconstituţionale erau cele cu miză, PSD reuşind să treacă de controlul CCR doar interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator.
 

 

Maşinile înmatriculate în România POT FI CONFISCATE în Italia! Noul Cod rutier italian provoacă scandal(Gandul)
Românii care trăiesc în Italia nu mai pot circula cu autovehicule înmatriculate în România, potrivit unor modificări ale Codului rutier din peninsulă. Amenzile sunt între 712 şi 2.848 de euro şi presa a publicat deja cazurile unor cetăţeni români sancţionaţi. Sute de mesaje de protest au fost transmise Ambasadei României de la Roma, care monitorizează cu atenţie situaţia şi oferă asistenţă celor care se consideră vicvtime ale unor abuzuri. "Cu referire la recentele modificări survenite în legislaţia rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări", se arată într-un comunicat de presă.

 

Format: