10 Ian 2019 - 08:26

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

ASF sfidează Guvernul: liber la înhățat banii pensionarilor(Jurnalul Naţional)
Dacă la sfârșitul anul trecut Guvernul îi lua la ochi pe administratorii Pilonului II de pensii, acuzându-i că percep comisioane mult prea mare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a dat ieri peste cap calculele. Prin Ordonanța de Urgență 114/2018 Executivul reducea comisionele, dar șefii ASF au decis miercuri mărirea aceastora printr-o interpretare proprie a ratei inflației. Surprinzător este că proiectul de normă care completează OUG 114, pus în dezbatere, este propus de Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, responsabil pentru Sector Pensii Private, promovat din umbră pentru ocuparea acestei funcții tocmai de Darius Vâlcov, principalul susținător al tăierii comisioanelor administratorilor Pilonului II de pensii.Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2018 operează o seri de modificări ale Legii411/2004, stabilind că, pe viitor, comisionele administratorilor Polonului II de pensii să fie acordate în funcție de performanțele  realizate raportate la rata inflației. Prin noua normă pusă ieri în dezbatere publică, ASF propune definirea ratei inflaţiei ca valoare a indicelui preţurilor de consum pe ultimele 24 de luni anterioare lunii pentru care se face calculul comisionului, deși ar fi trebuit să fie luate în calcul ultimele 12 luni. Extinderea termenului referitor la indicele prețului de consum oferă în acest moment administratorilor fondurilor private de pensii șansa de a încasa comisione chiar mai mari decât cele percepute în prezent. Explicația rezidă din faptul că acum doi ani inflaţia era zero, iar o rată a inflației calculată ca medie a ultimilor doi ani duce la o rată mai mică decât dacă aceasta ar fi calculată pe ultimele 12 luni. La art. 3 şi art. 4 norma pusă în dezbatere publică de ASF propune definirea ratei inflaţiei ca valoarea indicelui preţurilor de consum pe ultimele 24 de luni anterioare lunii pentru care se face calculul comisionului. 
 

Tensiunile externe şi dezechilibrele macro interne încep să se simtă. Cursul creşte la cel mai ridicat nivel din istorie: 4,6722 lei/euro. Analiştii se aşteaptă ca euro să depăşească 4,7 lei. “Aşa se întâmplă întotdeauna atunci când intervine statul, care vrea să blocheze o supapă de eliminare din sistem (dobânzile).” (Ziarul Financiar)
Tensiunea românilor cu credite în euro a crescut ieri după ce moneda naţională a continuat să se deprecieze şi cursul leu/euro a urcat la un maxim istoric, sărind peste nivelul de 4,67 lei/euro. Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a urcat până la 4,6722 lei/euro, fiind în creştere cu aproape 0,2% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut. În raport cu nivelul de marţi, leul a pierdut doar 0,1%. Precedentul maxim istoric, de 4,6695 lei/euro, a fost înregistrat în 21 iunie 2018. Leul a pierdut teren în faţa euro în ultimele zile, urmând şi trendul regional.
„Deprecierea leului este redusă şi are loc într-un context regional în care şi alte monede din Europa Centrală şi de Est au pierdut teren în ultimele 2-3 zile“, afirmă Eugen Sinca, senior economist la BCR. El susţine că riscurile la adresa leului nu trebuie însă trecute cu vederea, ele fiind legate de deficitul de cont curent ridicat care poate afecta valoarea monedei naţionale pe termen mediu. Cu toate că împrumuturile în lei au câştigat teren în ultimii ani, evoluţia cursului rămâne în continuare un subiect extrem de sensibil pentru români având în vedere că în jur de 36,4% din credite sunt în valută, majoritatea în euro. Majoritatea analiştilor anticipează pentru 2019 un curs de schimb leu/euro în apropierea pragului de 4,7 lei/euro sau chiar peste acest nivel, dar sunt şi economişti care cred că deprecierea leului poate ajunge şi la 2-3% deoarece BNR are o flexibilitate limitată în menţinerea stabilităţii cursului, în condiţiile noilor reguli care vizează băncile.

 

Rețeaua ISIS din chiloți. Primăvara fraților lui Obama s-a sfârșit. De ar mai rămâne Trump în Siria? Editorial de Adrian Pătrușcă(Evenimentul Zilei)
Urlă lumea. Politicienii occidentali se bat disperați cu pumnii în piept, ziariștii își smulg bărbile: „Trump se retrage din Siria!” Sunt aceleași voci care, atunci în timpul luptelor pentru eliberarea orașului Raqqa, fieful sirian al ISIS, răcneau că militarii americani omoară civili și cereau ca jihadiștii să fie lăsați să plece nestingheriți, cu arme cu tot. Vocile indignate uitau să spună, însă, că jihadiștii își amplasaseră intenționat bazele în școli, spitale și în inima cartierelor de locuit și foloseau civilii ca scuturi umane. Sunt aceleași voci care înfierau cu mânie proletară în decembrie 2016 numirea de către Trump a generalului Mattis în fruntea Pentagonului pentru că era „șoim al războiului”. Adică un membru al taberei politico-militare de la Washington care susține atitudinea dură - inclusiv intervenția armată - în toate regiunile lumii și față de toți inamicii Statelor Unite. Aceleași voci, care acum un an nu uitau niciodată să pomenească porecla lui Mattis („Mad Dog” - „Câine Turbat”), îi plâng acum de milă generalului concediat de Trump pentru că se opune retragerii din Siria și Afganistan. Bocitoarele de astăzi sunt aceleași care în 2011 salutau planul lui Obama de retragere a trupelor din Irak și Afganistan. Aceleași care salutau Primăvara Arabă ca pe o mișcare de eliberare și emancipare a popoarelor. Ulterior s-a dovedit că totul a fost o vastă operațiune pusă la cale de Washington pentru a înlocui dictatorii din Orientul Mijlociu cu exponenți ai Frăției Musulmane, mișcare islamistă de care Barack Obama este foarte apropiat. Primăvara Arabă a fost șocul aflat la originea uriașului exod musulman care invadează și azi Europa. Fenomen care a servit apoi la instituționalizarea imigrației ca „drept al omului”, prin Pactul Global semnat la Marrakech. Singurul lider care a rezistat talazului islamist provocat de CIA a fost Bashar Al-Assad. Un dictator, fără îndoială, dar nici pe departe un terorist ca Saddam Hussein sau Gaddafi. Până la Primăvara Arabă și începutul războiului civil, în 2011, creștinii din Siria puteau merge nestingheriți la biserică, iar Damascul arăta ca o capitală occidentală. (Să notăm că Primăvara Arabă a ocolit cu grijă Iranul: aici era deja o republică islamică!)    

 

Fiscul somează românii care muncesc în străinătate să-şi declare veniturile. Care sunt amenzile (Adevarul)
ANAF a făcut o serie de precizări cu privire la stabilirea rezidenţei fiscale şi declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni, cât şi a celor care vin din străinătate şi muncesc în România aceeaşi perioadă. „Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România".    De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România", a informat ANAF.    Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenţei fiscale.    În ceea ce priveşte documentele justificative, Fiscul menţionează că, organul fiscal poate solicita şi alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenţei fiscale.   Documentele justificative trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administraţia fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă Agenţiei fiscale trebuie să fie însoţite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizaţi.    Ghidul privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice poate fi accesat în secţiunea “Asistenţă contribuabili” rubrica “Ghiduri curente” sau aici.   Referitor la declararea veniturilor din străinătate, ANAF precizează că realizează schimb reciproc de informaţii cu diverse state.    „Având în vedere cele mai sus menţionate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora şi de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere şi a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a Codului fiscal.    În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situaţiei fiscale proprie, organele fiscale au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, a informat ANAF. 

 

Transportatorii cer europarlamentarilor SĂ RESPINGĂ Pachetul Mobilitate 1(Gandul)
Asociaţiile de transportatori din ţările est-europene solicită europarlamentarilor să respingă Pachetul Mobilitate 1 care va fi votat astăzi. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România susţine protestele organizate la Bruxelles şi enumeră prevederile care discriminează şi reduc semnificativ şansele firmelor româneşti de transport la piaţa europenă. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită sprijinul eurodeputaţilor români să respingă Pachetul Mobilitate 1, în colaborare cu eurodeputaţii din alte state membre ale Uniunii Europene afectate. Reprezentanţii Uniunii susţin că este un moment crucial pentru soarta transportatorilor români în UE. ”Precizăm că UNTRR, alături de asociaţiile IRU din ţările est-europene organizează un amplu protest pentru stoparea adoptării Pachetului Mobilitate 1, acţiune care va avea loc la Bruxelles pe 10.01.2019, în faţa Parlamentului European. Votul Parlamentului European din 10.01.2019 privind Pachetul Mobilitate are o importanţă majoră pentru transportatorii români şi estici, după ce Consiliul de Transport UE a adoptat pe 03.12.2018 poziţia sa generală privind Pachetul de Mobilitate 1, bazată pe compromisul periculos al Preşedinţiei Austriece, susţinut de statele membre ale Alianţei Rutiere. Transportatorii români şi est-europeni sunt revoltaţi şi extrem de îngrijoraţi de propunerile restrictive ale Pachetului Mobilitate, vizând modificarea legislaţiei europene în domeniul transporturilor rutiere, pe fondul protecţionismului în creştere al Statelor Membre din Vestul UE reunite în cadrul Alianţei Rutiere,” anunţă reprezentanţii UNTRR.
 

Format: